header

header_peperut_-_Copy3

Дипломатски чај

На 12 мај 2009 година д-р Ѓорге Иванов стапи на функцијата Претседател на Република Македонија, а г-ѓа Маја Иванова се стекна со една особено значајна општествена титула - Прва дама на Република Македонија. Таа должност промени многу работи во приватниот живот на г-ѓа Иванова.

Имајќи предвид дека голем дел од надлежностите на Претседателот на Република Македонија се во сферата на надворешната политика на земјата, согласно дипломатските практики, г-ѓа Иванова се здоби со ангажмани и учества во меѓународни посети, во кои се вклучени првите дами на странски држави, на билатерален, регионален и на мултилатерален план. Г-ѓа Иванова одговорно ги презема неопходните обврски, како и бројни иницијативи и активности согласно интересите и потребите на Република Македонија и согласно своите полиња на дејствување.

Во формалната атмосфера на средбите, како и при неформалниот дел резервиран за приватно дружење, со својот непосреден пристап г-ѓа Иванова создаде искрени пријателства и силни контакти кои се одвиваат на регуларна основа. Таа беше срдечен домаќин на неколку претседателски семејства:
•  13 – 14 октомври 2009 година, Вила Водно, Вила Македонија, Скопје - Официјална посета на Претседателот на Република Естонија, Н.Е. г-дин Томас Хендрик Илвес со сопругата г-ѓа Евелин Илвес
•  21 – 22 јуни 2010 година, Вила Водно, Вила Македонија - Официјална посета на Република Македонија на Претседателот на Чешката Република, Н.Е. г-дин Вацлав Клаус, со сопругата г-ѓа Ливија Клаусова
•  14 – 15 јули 2010 година, Вила Водно - Официјална посета на Република Македонија на Претседателот на Република Латвија, Н.Е. г-дин Валдис Затлерс, и сопругата г-ѓа Лилита Затлере


Таа исто така учествуваше во официјални посети на други држави, и тоа:
•  16 – 18 октомври 2009 година, Анкара, Истанбул - Официјална посета на Република Турција на Претседателот на Република Македонија, Н.Е.  д-р Ѓорге Иванов, со сопругата г-ѓа Маја Иванова
•  8 – 9 февруари 2011 година, Прага, Чешката Република - Официјална посета на Претседателот Иванов и сопругата г-ѓа Иванова на Чешката Република
•  15 – 16 февруари 2011 година, Љубљана, Република Словенија - Официјална посета Претседателот Иванов и сопругата г-ѓа Иванова на Република Словенија
•  20 – 21 јуни 2011 година, Виена, Република Австрија - Официјална посета на Република Австрија на Претседателот Иванов и сопругата г-ѓа Маја Иванова
•  6 – 8 октомври 2011 година, Букурешт, Романија – Официјална посета на Романија на Претседателот Иванов и сопругата г-ѓа Маја Иванова

При учеството на Претседателот Иванов на мултилатерални настани, кога г-ѓа Иванова го придружува својот сопруг на патувањето, редовно и активно се вклучува во настаните предвидени во дамската програма.
•  23 септември 2009 година, Њујорк, 64-то Генерално собрание на ОН- Присуство на г-ѓа Маја Иванова на официјалниот ручек кој за сопругите на Шефови на држави/влади/крунисани принцези (по отворањето на Генералната дебата на 64-то ГС на ООН) го организира сопругата на Генералниот Секретар на ОН, г-ѓа Бан Сун Таек; Учество на првата дама, г-ѓа Маја Иванова, на приемот (tea reception) во организација на сопругата на Генералниот секретар на ОН, г-ѓа Бан Соон-Таек, во чест на првите сопруги(зи) на шефовите на делегациите на 65-то ГС на ОН во резиденцијата на Генералниот секретар на ОН; Придружба на Претседателот Иванов на свечениот прием приреден од Претседателот на САД, Почитуваниот Барак Обама, и сопругата г-ѓа Мишел Обама, организиран во чест на Шефовите на делегации на 65-то ГС на ОН
•  24 септември 2009 година, Њујорк, 64-то Генерално собрание на ОН - Присуство на Претседателот Иванов и г-ѓа Маја Иванова на приемот за Шефовите на делегации кој го приредува Претседателот на САД, Н.Е. г-дин Барак Обама, со сопругата г-ѓа Мишел Обама
•  18 – 22 октомври 2009 година, Ерусалим, Тел Авив - Официјална посета на Државата Израел на Претседателот на Република Македонија, Н.Е.  д-р Ѓорге Иванов, со сопругата г-ѓа Маја Иванова и учество на израелската Претседателска конференција Facing Tomorrow 2009: 19.10. - Посета на Јад Сара, еврејска хуманитарна организација, 20.10. - Церемонија на садење дрво во Шумата на Нациите, Посета на Меморијалниот центар Јад Вашем и полагање венец во спомен на жртвите на Холокаустот, 21.10. - Посета на светите места во стариот град во Ерусалим
•  31 Јануари – 5 Февруари 2011 година, Вашингтон - Учество на Претседателот Иванов и г-ѓа Маја Иванова на Националниот Молитвен појадок
•  1-2 мај 2011 година, Рим, Ватикан - Учество на свечената миса по повод беатификацијата на Папата Јован Павле II
•  22 – 24 мај 2011 година, Рим - Учество на традиционалната манифестација „Македонија во чест на Св. Кирил“: 24.05. Аудиенција кај Папата, Н.С. Бенедикт XVI, Средба со Државниот Секретар на Ватикан,  Кардинал Тарцисио Бертоне
•  27 – 28 мај 2011 година, Варшава, Република Полска - Учество на 18-та средба на Шефови на држави од Централна Европа; 27.05. Дружење и заеднички ручек и вечера со присутните Први дами: г-ѓа Ана Коморовска, Прва дама на Република Полска, г-ѓа Теута Топи, Прва дама на Република Албанија, г-ѓа Маргит Фишер, Прва дама на Република Австрија, г-ѓа Евелин Илвес, Прва дама на Република Естонија, г-ѓа Лилита Затлере, Прва дама на Република Латвија, г-ѓа Светлана Вујановиќ, Прва дама на Црна Гора, г-ѓа Барбара Миклиќ Тирк, Прва дама на Република Словенија, и г-ѓа Татјана Јосиповиќ, Прва дама на Република Хрватска;
•  21 – 23 јуни 2011 година, Ерусалим, Израел - Придружба на Претседателот Иванов на Претседателската конференција Facing Tomorrow 2011; Присуство на пленарната сесија и свечениот прием по повод церемонијата на отворање на конференцијата, Разгледување на културно-историски споменици во Ерусалим (Стариот град, гробот на Исус, Ѕидот на плачот, Улицата на страдањата, Маслиновата гора)
•  29 – 30 јуни 2011 година, Св. Стефан, Црна Гора - Придружба на Претседателот Иванов на Самитот на ПСЈИЕ и Самит: Дијалог меѓу цивилизациите. 30.06. Крстарење по которскиот залив и Дружење со присутните први дами, г-ѓа Светлана Вујановиќ, прва дама на Црна Гора и г-ѓа Радмановиќ, сопруга на Претседавачот со Претседателството на БиХ

Една од активностите на г-ѓа Иванова која еднаш годишно со особено задоволство ја остварува е присуството на новогодишниот и божиќен прием за дипломатскиот кор во Република Македонија, кој секој јануари традиционално го приредува нејзиниот сопруг.

Во секојдневието на г-ѓа Маја Иванова се и редовните средби со сопругите на амбасадорите во Република Македонија, неформални дружења кои се дел од долгогодишната воспоставена пракса во дипломатските кругови, за кои секогаш со задоволство ги прифаќа поканите, а во одредени прилики и самата ги приредува.

 

Фото галерија

Maja_fotogal