header

header_peperut_-_Copy3

Собрани потребните средства од првата фаза на проектот за отворање Ургентен центар на Клиниката за детски болести
Среда, 03 Април 2013   

Турската меѓународна агенција за соработка и развој (ТИКА), во рамки на националната кампања „Да помогнеме навреме" за собирање средства за реконструкција и адаптација на простор за педијатриски Ургентен центар на Клиниката за детски болести, чиј покровител е сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, донираше вкупно 55.000 евра, потребни за првата фаза од реализацијата на проектот.

Средствата беа донирани во рамки на донаторски коктел за ВИП личности што синоќа се одржа во МКЦ во Скопје, а на кој присуствуваа Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, и неговата сопруга, г-ѓа Маја Иванова.

- Денеска во Кабинетот на Претседателот на Република Македонија се случи нешто неочекувано, но, во секој случај, добредојдено, рече сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, во својот говор на донаторскиот коктел одржан вчера вечер. Пристигна писмо за една значајна донација и поддршка за Кампањата која не направи радосни и среќни. Со тоа писмо добивме одговор на сите наши поставени прашања. Писмото и поддршката пристигнаа од еден искрен и докажан пријател на Република Македонија. Средствата за реконструкцијата на просторот на Детска клиника во Ургентен центар во висина од 55.000 евра ќе бидат донирани од Турската меѓународна агенција за соработка и развој, ТИКА, изјави г-ѓа Иванова.

Донираните средствата ги покрива трошоците за градежна адаптација на просторот. Дополнително е потребна и соодветна медицинска опрема, која ќе најде ефикасна примена во реконструираниот простор и ќе овозможи побрза и поквалитетна интервенција за ургентните случаи.

Покрај главната донација од Турската меѓународна агенција за соработка и развој (ТИКА), на донаторскиот коктел за ВИП личности од страна на д-р Аспазија Софијанова, директорот на Клиниката за детски болести беа соопштени и донаторите кои го помогнаа проектот со донации од над 120 000 денари. Тоа се компанијата Тинекс, амбасадата на Државата Катар во РМ, амбасадата на Сојузна Република Германија во РМ, Унија финансиска Скопје - поддружница на Вестерн јунион, како и компаниите Алкалоид и Кожувчанка.

На гала настанот присуствуваа познати и видни личности од јавниот, општествениот и политичкиот живот во Република Македонија. Меѓу нив беа директорот на Клиниката за детски болести, д-р Аспазија Софијанова, која е координатор на кампањата, како и партнерите на Националната кампања, г-ѓа Мариет Шурман, Амбасадор на Кралството Холандија во Република Македонија, г-ѓа Мери Џ. Волерс, сопруга на Амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, Непрофитната организација ЛинкАкрос и претставници на маркетинг агенцијата „Њу момент".

alt

 

Биографија

Првата дама на Република Македонија, госпоѓа Маја Иванова, е дипломиран правник кој во слободното време пишува поезија. 

Повеќе

 

Фото галерија

Maja_fotogal