header

header_peperut_-_Copy3

Нашата чудесна земја ги има сите предуслови за да имаме здрави генерации - г-ѓа Маја Иванова во поддршка на одбележувањето на „Денот на јаболкото“ во Прилеп
Петок, 09 Ноември 2012   

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова денеска во ООУ „Блаже Конески“ во Прилеп присуствуваше на одбележувањето на „Денот на јаболкото“, во рамки на кампањата „Здрава храна за детство без мана“, која се одвива под нејзино покровителство.

Учениците, вработените, родителите и соработниците на училиштето, со поддршка на општината Прилеп, организираа целодневен настан со различни и бројни активности, а во училишниот двор беше поставена и изложба со изработки и производи од јаболко.

„Ова денеска што го видовме во Прилеп преку Денот на јаболкото, симболично но и практично, треба да биде секојдневие на нашите деца. Особено многу ме радува кога заеднички и несебично се посветуваме на активности кои се во насока на создавање на нивната сигурна и здрава иднина,“ истакна г-ѓа Иванова во своето поздравно обраќање, изразувајќи задоволство што во оваа акција покрај училиштата, активно се вклучени и родителите, и што станува сè помасовна.

Таа ги повика и охрабри и останатите училишта преку вакви креативни настани, да го поттикнат интересот и свеста кај децата и да создаваат навики за здрава и правилна исхрана.

„Во оваа прилика ќе го искористам мотото на една наша прекрасна емисија ’Ах таа чудесна земја’. Навистина нашата земја е чудесна, изобилува со плодна почва, сончеви денови и ги има сите предуслови за да имаме здрави генерации,“ посочи г-ѓа Иванова и порача дека кога се во прашање децата, како и досега така и во иднина, ќе продолжи да ја дава својата поддршка, затоа што нема ништо побитно од иднината, а децата се токму тоа – наша иднина.

„Секој од нас има обврска да придонесе за нивен подобар живот. Животот значи здравје, а здравјето значи, пред сè, здрава исхрана. Затоа сме и тука,“ нагласи сопругата на Претседателот.

„Денот на јаболкото“ е еден од многуте јавни настани како дел од активноста „Денови на овошките и зеленчуците“ од кампањата „Здрава храна за детство без мана“. Кампањата чија цел е да го поттикне интересот кај децата за здрава и правилна исхрана, е дел од Програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ која Здружението на граѓани ОХО, во соработка со Министерството за образование и наука, успешно ја реализира во сите воспитно-образовни институции во Македонија.


 

Биографија

Првата дама на Република Македонија, госпоѓа Маја Иванова, е дипломиран правник кој во слободното време пишува поезија. 

Повеќе

 

Фото галерија

Maja_fotogal