Маја Иванова - Новости
Да застанеме пред предизвикот наречен аутизам – г-ѓа Маја Иванова покровител на Светскиот ден на лицата со аутизам
Понеделник, 02 Април 2012

По втор пат во Република Македонија, а под покровителство на сопругата на Претседателот, г-ѓа Маја Иванова, во центарот на Скопје се одбележа Светскиот ден на лицата со аутизам. Целта е да се подобри квалитетот на животот на лицата со аутизам, да им се даде рана дијагностика, навремен третман, можност за едукација и соодветна здравствена заштита.

„Преку една ваква манифестација, сакаме да застанеме пред предизвикот наречен аутизам. За него велат дека е тивка болест, меѓутоа ние од овде ќе испратиме гласна порака дека ја даваме нашата безрезервна поддршка за сите оние кои што се справуваат со неа. Од овде сакам да ја упатам мојата безрезервна поддршка на родителите чии што деца боледуваат од аутизам, сакам да им кажам дека не се сами, дека секогаш имаат подадена рака, затоа што вреди да се изодат и милиони чекори преку активности и напори за да се дојде до една детска насмевка, до еден среќен блесок во очите на дете со аутизам,“ рече г-ѓа Иванова.

Таа додаде дека децата со аутизам имаат неверојатно големи таленти, за што вреди сите да се потрудиме да ги откриеме тие таленти и да им помогнеме да ги развијат во една насока во која што ќе бидат најдобри.

„Драго ми е што денеска на овој хепенинг се обединети сите - и здруженијата што се бават со оваа проблематика и надлежните институции и граѓаните, а особено ми е драго што овде се и родителите на децата кои боледуваат од оваа болест. Колку повеќе се знае за неа толку повеќе и побрзо се прифаќаат ваквите лица кои што го доживуваат светот на малку поинаков начин,“ додаде сопругата на претседателот на државата.

Манифестацијата, која ја организира здружението „Во мојот свет“ во соработка со Македонско научно здружение за аутизам, беше исполнета со богата музичка програма и осмислени активности за најмладите. Со овој настан почнува и кампањата под мотото „Еден свет за сите“, која ќе се спроведе во текот на овој месец, а со цел будење на јавната свест во Македонија за постоењето на аутизмот, како и начините на справување со него.

Во Македонија не постои официјален регистар на лица со аутизам, но според статистиката на Светската здравствена организација има 12.240 лица. Аутизмот не е емоционална болест, туку тешко развојно нарушување со генетска основа. Поновите истражувања покажуваат дека се јавува почесто од Дауновиот синдром, од ракот кај децата или глувоста. Почесто се јавува кај машките, отколку кај женските деца и тоа за четири пати.

Раното дијагностицирање на аутизмот е од клучно значење. Со современите знаења, средства и методи, аутизмот може да се детектира најрано на возраст од околу 18 месеци, со што се создава основа за интервенција кога мозокот е во фаза на формирање. Со раното откривање на аутизмот може да се обезбеди излез за аутистичните деца, како и за луѓето околу нив.


Фото-сторија во ТЕА Модерна: дамско дружење на г-ѓа Маја Иванова и г-ѓа Светлана Вујановиќ
Среда, 21 Март 2012
Жената е симбол на сите семејни вредности и темел на заедништвото - Интервју на г-ѓа Маја Иванова за порталот на агенцијата МАРИЛИ
Вторник, 06 Март 2012

„Семејството е најважната алка во општеството, од каде сè започнува. Тука се гради личноста, се воспитува и се насочува. Секој дел од семејството е подеднакво важен, и сметам дека треба и жената и мажот исто да придонесуваат за да се изгради здраво поколение.“

МАРИЛИ: Како сопруга на четвртиот по ред претседател на независна Република Македонија, која е Вашата улога во професионалните ангажмани на нашиот претседател?

ИВАНОВА: Улогата на сопруга на претседател ја чувствувам како улога која ужива привилегии, но со себе носи и голема одговорност. Тргнувајќи од тоа дека сопругата на претседателот е дел од имиџот на претседателот,ми претставува задоволство да го придружувам сопругот секаде, каде тоа од мене го бара протоколот, особено на официјалните посети. Навистина претставува привилегија тоа што имам можност да посетам многу земји и одблиску да се запознам со нивната култура, традиција и историја. Додека пак, кога сум домаќинка на сопругите на претседателите кои ја посетуваат нашата земја се подготвувам посветено за средбите со нив за да бидам достоен соговорник и во најдобро светло да ја претставам мојата земја и нејзиното непроценливо историско, културно и духовно наследство. Во оваа смисла сакам да ги нагласам моите активности како сопруга на претседател коишто ги преземам одделно. Сакам да го издвојам моето учество на Меѓународниот конгрес за музика и културно наследство, кој се одржа во ноември 2010 во Анкара, како и учеството на 5. Меѓународен форум за лица со посебни потреби во јануари 2012 во Доха. Во рамките на моите меѓународни активности, како сопруга на претседател, ја издвојувам посетата на Народна Република Кина и учеството на Меѓународниот форум за жената и одржливиот развој, во организација на Секинеската женска федерација, настан кој имав чест го отворам со воведно обраќање.

МАРИЛИ: Дали според Вас улогата на првата дама е маргинализирана, а со тоа и нејзината функција се става во втор план?

ИВАНОВА: Секогаш претпочитам да ми се обраќаат со „сопруга на претседателот“, со оглед на тоа дека кај нас не постои некаква формална рамка за улогата и функцијата „Прва дама“. Сметам дека улогата на сопругата на претседател како животен сопатник е сè повеќе инклузивна во општественото живеење. Години наназад жените во светот, носители на оваа позиција, водени од своите идеи и желби да го дадат својот придонес во одредени сегменти на општественото живеење ја дефинирале титулата „Прва дама“ и нејзината улога. Постојат многу сфери во општеството каде што се вклучени првите дами, политиката, културата, здравствената и социјалната заштита на жените и децата. Најчесто првите дами во светот се вклучени во најразлични хуманитарни активности, што е природно една жена да сака да ги вложи своите напори и да ги искористи своите можности онаму каде што е најпотребно. Сепак, сакам да нагласам дека колку сопругата на претседателот ќе биде активна во општествениот живот, пред сè зависи од нејзината личност.

МАРИЛИ: Дали улогата на мајка и сопруга се сè уште Вашите клучни улоги во животот?

ИВАНОВА: Улогата на сопруга и мајка секогаш ќе биде моја клучна улога во животот. Жената е симбол на сите семејни вредности и темел на заедништвото. Жената како мајка и сопруга постојано мора да работи на промоција на моралните вредности преку своето лично однесување во рамките на своето семејство, во рамките на работната средина и во непосредното опкружување. Јас уживам во оваа улога и навистина сум многу горда што имам прекрасно семејство. Посветена сум на семејството и се трудам да бидам потпора на мојот сопруг во неговите професионални ангажмани кои се навистина големи, истовремено семејните вредности на кои што нè учеле нашите родители да му ги пренесеме на нашиот син, за тој да се развие во една здрава личност со многу доблести во себе. Така во нашето 21-годишно заедничко живеење сè она што правиме е поставено на трите столба на нашето семејтво, а тоа се љубовта, довербата и разбирањето.

МАРИЛИ: Како дипломиран правник, вработена како советник во Агенцијата за цивилна воздушна пловидба на Република Македонија, дали ова Ви претставува проблем да ги следите и агендите на претседателот на Република Македонија?

ИВАНОВА: Кога се има желба и јасна цел пред себе сè може да се постигне. Не велам дека е лесно, но со добро менаџирање на обврските сè се постигнува. Ја сакам својата работа како советник во Агенцијата за цивилна воздушна пловидба и го давам својот максимум на работното место. Од работното место отсуствувам исклучиво по потреба, во зависност од обврските кои ги имам како сопруга на претседателот. Кога работите посветено успехот е неминовен.

МАРИЛИ: На кои полиња во општественото делување сте најактивна и истовремено се чувствувате најкорисна?

ИВАНОВА: Откако се најдов во позиција на сопруга на претседателот на државата, посакав да ги искористам своите можности и да поддржам некои општествено корисни иницијативи. Сметам дека мојот глас треба дазборува во името на оние на кои им е најпотребна помош. Сфатив дека доколку ја вложам сета своја љубов и разбирање кај децата и жените ќе успеам да го дадам својот најголем придонес во општеството. Согледувајќи ги актуелните проблеми со кои секојдневно се соочуваат децата и младите со посебни потреби, но и нивните родители и поблиските пријатели, и запознавајќи ја средината во која секој мал напредок е подвиг кон кој вреди да се стремиме и за кој вреди да се изодат милиони чекори само да се постигне една насмевка, еден допир, една прегратка, еден блесок во нивните очи, направив чекор. Се вклучив во иницијативата и посветено почнав да работам на унапредување на нивната положба и условите во кои ќе можат да остварат порадосен и побезгрижен живот, особено децата заболени од аутизам, синдром кој за жал во светски рамки има тенденција на пораст. Децата се нашето најголемо богатство и нашата иднина. Сите деца имаат еднакви права и на сите треба да им се даде неопходната поддршка и да им се овозможат еднакви можности. Тргнувајќи од фактот дека исхраната на децата игра клучна улога во нивниот правилен раст и развој со особено задоволство се вклучив во кампањата „Здрава храна за детство без мана“ на невладината организација „ОХО“ која што се спроведува во училиштата низ Република Македонија во соработка со Министерството за образование. Ние сме среќни што живееме во природно богата земја, земја со богата биолошка разновидност, исклучително плодна земја, која изобилува со чисти изворски води, со многу сончеви денови, традиционално производство на зеленчукови и градинарски култури, храна која се пренесува од генерација на генерација. Тоа богатство е наш знак на препознавање. Нашата традиција и здравата храна создаваат здрави навики. Создавањето на здрави навики во подготовката и консумирањето на храна се предуслов за здрави поколенија. Здравата исхрана не е значајна за децата само од нутриционистички аспект, туку и поради градењето однос кон природата. Една од моите активности кои сакам да ги нагласам е и моето вклучување во активностите на невладината организација „Борка“ земајќи го предвид фактот, дека денеска значително е зголемен бројот на жени кај кои е дијагностициран ракот на дојката. Почувствував потреба да се вклучам во кампањата и преку моето учество на најразлични манифестации да помогнам во подигнувањето на јавната свест кај жените за постоењето на оваа болест, бидејќи нејзиното откривање во рана фаза значително помага во процесот на нејзино лекување. Жената како и многупати досега докажала дека е вистински борец, таа успева да ги воздигне најдлабоките емоции, но истовремено подготвена е да ја скроти и најдлабоката болка, а притоа да ја задржи топлината на своето лице и благоста на своите зборови. Најголемата и најценетата поддршка која една жена може да ја воздигне и одржи е поддршката од друга жена, токму затоа и се вклучив во оваа кампања за борба против ракот на дојката. Се разбира, постојат уште многу други иницијативи што ги поддржувам и ќе продолжам и понатаму да се вклучувам во вакви активности, кои се од особено значење за нашето општество.

МАРИЛИ: Има ли првата дама на Република Македонија слободно време за своите желби, потреби и амбиции и како го пополнувате тој вакуум простор?

ИВАНОВА: Со оглед на обврските кои ми ги наложува професионалниот ангажман, како и ангажманот во улога на сопруга на претседателот на државата немам многу слободно време, но она што го имам сакам да го искористам и да бидам со моето семејство и нашите пријатели, бидејќи функциите поминуваат, а семејството и вистинските другарства и пријателства остануваат. Поради тоа заслужуваат особена почит и внимание, и се разбира негување на тие односи. Богатството на еден човек не се мери со неговата материјална состојба, богат човек е само оној кој има вистински пријатели покрај себе. Со нашите пријатели не врзува искрено пријателство години наназад и во нивно друштво се чувствувам навистина убаво. Тука не смеам да изоставам еден посебно драг пријател кој секојпат кога ќе го видам ме прави среќна, нашиот шарпланинец Алек. Семејните прошетки заедно со него во природа ни даваат еден посебен мир и спокојство.

МАРИЛИ: За збирката поезија посветена на Скопје, ја добивте престижната награда „13 Ноември“. Која е Вашата најголема инспирација за создавање на поезијата, и на кој друг начин ја изразувате Вашата креативност и уникатна енергија?

ИВАНОВА: Сакам да пишувам поезија. Тоа повеќе го правев во младоста. Секој автор има свој печат, свој одраз во стиховите што ги создава. Моето творештво секогаш беше проследено со силни емоции и мисли. Сега повеќе се занимавам со музиката, свирењето на пијано навистина ме исполнува, ми ја олеснува душата, ми дава мир, исто како и пишувањето поезија.

МАРИЛИ: Дали мислите дека созревањето на едно младо општество како нашето, значи и созревање на македонската жена во сите сфери, позицијата на жената во семејството, жената во политиката, жената во однос на социјалната заштита, во однос на здравството, жените во бизнисот, во културата и во однос на многу други сегменти од општественото живеење?

ИВАНОВА: Созревањето на македонската жена е процес кој не е наметнат, туку природен, исполнет со предизвици кои се во согласност со времето во кое живееме. Денес, повеќе се очекува од жената, да се докажува на повеќе полиња, и како мајка, како сопруга, и во кариерата и во социјалниот живот. Сепак, жената сама треба да ги одреди своите приоритети и сама да го одбере и да се стреми кон нејзиниот повик во животот. Дали нејзината улога на мајка ќе биде најизразена, дали нејзината кариера, или пак можеби и двете е нејзин личен избор и тоа мора да се почитува, никако наметнува. Успешна и реализирана е секоја жена која го постигнала тоа што таа од себе го очекува. Успешната кариера не значи откажување од улогата на сопруга и мајка. Едното со другото не се исклучуваат и комбинирањето на успешната кариера и грижата за семејството е апсолутно остварливо благодарение на женската упорност, емотивност и посветеност. Созревањето на македонската жена го гледаме во многу примери денес, а најзначајно од сè е тоа што има проекти кои го величаат и наградуваат нивниот успех. Таква е улогата на вашата организација „Марили“, ги поттикнувате и бодрите успешните, ги поддржувате нивните професионални приказни и давате безрезервна поддршка за натамошен стремеж и пример за останатите.

МАРИЛИ: Минатата година ја поддржавте манифестацијата „Избор на најуспешни жени менаџери“ во организација на агенцијата „Марили“. Сметате ли дека во овој период на транзиција жените во Република Македонија се доволно застапени на раководни позиции, особено во бизнисот, или треба повеќе да се поттикнат и охрабрат во таа насока?

ИВАНОВА: Во бизнисот жените заземаат сè позначајна улога со видливо зајакнат претприемнички дух. Денес, сме сведоци на постоењето на многу успешни компании раководени од жени, кои ги разбираат условите на пазарот, ја внесуваат својата креативност во производството, промоцијата и маркетингот, и создаваат препознатливи македонски производи и услуги. Сепак, доколку ги разгледуваме статистичките податоци, далеку сме од доволна застапеност на жената на раководни позиции во бизнис секторот во нашата земја. И токму затоа, приказната за успешна жена менаџер е за восхит. Сето ова укажува дека улогата на жените во бизнисот во македонското општество се менува. Затоа, со огромно задоволство го прифатив покровителството на минатогодишниот избор на Агенцијата „Марили“, најмногу поради уникатноста на манифестацијата и опстојувањето на таа идеја цела декада. Ваквиот избор е само уште една потврда дека жената е сè позначаен учесник во бизнис секторот, што од друга страна претставува признание на успесите и кариерата на една жена, како и поттик за идно успешно делување на жената во општеството и нејзин поголем придонес за заедницата.

МАРИЛИ: Дали македонската жена, денес ги ужива сите права, но и обврски и како би ја оцениле нејзината успешност, без разлика на нејзиниот социјален статус во општеството?

ИВАНОВА: Македонската жена денес ужива многу права и државата ѝ нуди многу опции како истите да ги реализира и остварува. Нејзината успешност за остварување на правата не може да се оценува исклучиво според еден критериум, туку според повеќе. Тоа е израз на вековните традиции, култура, менталитет, образование, под влијание на предизвиците и напредокот на модерното општество, и пред сè, преку заложбата на жените во изминатите дваесет години од македонската независност. И затоа, тие заложби на жената за рамноправност и еднаквост треба повеќе да се ценат. Сметам дека секоја жена е успешна на свој уникатен начин, дури и тогаш кога самата не е свесна за тоа, воопшто независно од нејзиниот социјален статус.

МАРИЛИ: Здравото семејство е најважната алка за едно општество, пред сè заради генерациите кои се иднината на земјата. Колкав е уделот на македонскиот маж во семејството и дали мајката е таа која е столб?

ИВАНОВА: Според мене, семејството е најважната алка во општеството, од каде се започнува. Тука се гради личноста, се воспитува и се насочува. Секој дел од семејството е подеднакво важен, и сметам дека треба и жената и мажот исто да придонесуваат за да се изгради здраво поколение. Столбот може да биде жената, или мажот, според мене нема разлика. Само што жената е природно исполнета со посебно чувство на нежност и суптилност и кога таа презема лидерство, тоа зрачи со топлина и милост. Мораме да инвестираме во нашите деца, како родители ја носиме таа обврска, секој на свој начин, но со единствена цел, создавање здрава генерација која ќе го предводи нашето општество. Затоа, со посебно задоволство се приклучувам или, пак, ги предводам инцијативите кои се посветени на градење здрави идни генерации.

МАРИЛИ: Дали постојаните ангажмани на една жена на работното место, следењето на културните збиднувања, хуманитарните активности, семинарите, а со тоа и отсутноста од домот заслужуваат еден ден во 365 дена посветен на жената?

ИВАНОВА: Жената заслужува секој ден да биде посветен на неа, не само еден ден. Сепак, добро е кога постои ден за да се потсетат сите тие кои забораваат дека треба да ѝ се подари цвет на жената која направила многу во животот за нив. И секој ден да биде 8-ми март, има некој што тоа ќе го заборави. Се чувствувам посебно задоволна и среќна што на моите најмили не им треба повод за да ме израдуваат со некоја подарок, цвеќе, прегратка. И го посакувам тоа на секоја жена.

МАРИЛИ: Кога би направиле споредба на жената во Р. Македонија со жената во светот, каков е Вашиот став за нејзиниот рамноправен статус во општеството како чинител на општествените текови?

ИВАНОВА: Жената во Македонија има на располагање дополнителен сет на права кои се посветени на постигнување на еднаквост и рамноправен статус во општеството. Во насока на нејзина зголемена улога и вклучување во општествените текови, исто така, постои одлична правна рамка и стратегија за нејзин натамошен развој. Нашата земја на жената ѝ нуди многу опции и доколку таа е подготвена, храбра и сигурна во себе, има начин како да ги постигне своите цели без притоа да се чувствува изолирано, понижено, несфатено. Во споредба со правата на жената во целиот свет, Македонија како европска земја, слободно можам да кажам дека многу има постигнато и посветено за подобрување и јакнење на правата на жената.

МАРИЛИ: Учествувавте на Женскиот економски форум во Истанбул на тема: „Сопругите на лидерите како примери и нивното влијание на политиките за жените“. Дали жените на сите претседатели во светот можат да водат поздрава и поуспешна политика?

ИВАНОВА: Мислам дека жените секогаш се доста успешни и умешни кога станува збор за работа на која се посветени. Секако, ако изборот на жената е да биде во политиката, тогаш верувам дека таа може многу да постигне. Денес, жените лидери успеваат да одговорат на општествените потреби, да поведат општествена акција, а истовремено и да ги зачуваат семејните и традиционални вредности. Со задоволство ја прифатив поканата за женскиот економски форум во Истанбул, најмногу поради предизвикот да ја пренесам позицијата на жената во македонското општество, посебно во однос на политиките за жените, затоа што Република Македонија е доста напредна во таа област.

МАРИЛИ: Колку Вам Ви значи празникот 8-ми Март и дали нему пошироко во Европа, или светот му е дадено истото значење како и кај нас?

ИВАНОВА: Осми Март претставува значаен ден за борбата на жената за остварување на рамноправност, кој на различни начини се одбележува и прославува во целиот свет. За жал, понекогаш еуфоријата што кај нас се создава околу овој празник ја засенува неговата вистинска смисла. Традицијата создадена во некој изминат период резултира со малку поинаква претстава за празникот и поинакво прославување од останатите земји во светот. Во секој случај верувам дека 8-ми Март им е еднакво драг на сите жени, иако и останатите 364 дена во годината не се помалку значајни за жените и за нивниот рамноправен статус во општеството.

Пристапете до интервјуто на порталот на МАРИЛИ преку линк


Г-ѓа Маја Иванова на 5-тиот Меѓународен форум на Шафалах центарот во Доха, Катар
Понеделник, 23 Јануари 2012

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, присуствува на 5-тиот Меѓународен форум на Шафалах центарот за деца со посебни потреби, кој се одржува во Доха, од 22-24 јануари. Главна тема на Форумот е „Кризи, конфликти и инвалидитет: осигурување еднаквост“, а се организира под покровителство на Нејзиното Височество Шеика Моза бин Насер, сопруга на Емирот на Државата Катар.

Во фокусот на овој Меѓународен форум е влијанието на природните катастрофи, конфликтите и хуманитарните кризи врз лицата со посебни потреби, како и нивната маргинализација во таквите ситуации.

Учесниците на сесиите посебно внимание посветија на тековните светски кризи - камповите за бегалци и конфликтните зони на Блискиот Исток и Африка, како и неодамнешните природни катастрофи во Јапонија, Хаити, Пакистан, анализирајќи го нивното влијание врз лицата со посебни потреби.

На настанот учествуваат повеќе од 300 високи гости, први дами, претставници на меѓународни организации, како и истакнати новинари од светски познати медиуми. Покрај г-ѓа Иванова, меѓу првите дами кои со своето учество му дадоа поголемо значење на форумот, се сопругите на претседателите на Шри Ланка, Полска, Намибија, Гана, Финскa, Кипар, принцезата на Холандија, принцот од Јордан и многу други.

По свеченото отворање на форумот, г-ѓа Маја Иванова оствари средба со Нејзиното Височество Шеика Моза бин Насер. Двете соговорнички разговараа на повеќе теми од заемен интерес. Г-ѓа Иванова ја информираше Шеика Моза бин Насер за нејзините активности во Република Македонија, осврнувајќи се посебно на иницијативите под нејзино покровителство, а кои се однесуваат на жената и децата, но пред сè активностите поврзани со децата со посебни потреби.

За време на свечениот ручек организиран за присутните високи гости, чиј домаќин беше Нејзиното Височество Шеика Моза, г-ѓа Иванова упати покана до неа да ја посети Република Македонија во летниот период и да присуствува на свеченото отворање на фестивалот Охридско лето.

Г-ѓа Иванова оствари средба и со г-ѓа Ана Коморовска, сопруга на претседателот на Република Полска, со која разменија информации за нивните тековни активности. Имајќи предвид дека двете први дами посветуваат посебно внимание на децата со посебни потреби, споделија мислења и искуства кои би можеле да ги применат во своите земји, како и идеи за идни заеднички инцијативи.

Г-ѓа Маја Иванова се сретна и со г-ѓа Чери Блер, сопруга на поранешниот британски премиер, и копретседавач на една од сесиите на форумот. Г-ѓа Блер ја информираше г-ѓа Иванова за најзините активности со фондацијата која го носи нејзиното име и чиј што предводник е таа, разговарајќи за можноста за натамошна соработка.

На свечената вечера која ја организираше г-динот Хасан Али Бин Али, Претседавач на Шафалках центарот, г-ѓа Иванова се сретна со Принцот на Јордан, Миред Раад Зеид Ал Хусеин, меѓународно признат активист за правата на лицата со посебни потреби. Г-ѓа Иванова и Принцот од Јордан имаа прилкиа да разменат мислења и да се запознат со нивните активности во областите во кои дејствуваат и за кои споделуваат заемен интереес. Принцот на Јордан во текот на утрешниот ден ќе биде еден од главните говорници на пленарните сесии.


Здраво дете е иднината на секое општество - проект „Здравата храна и традицијата“ во ОУ „Лазо Ангеловски“
Вторник, 27 Декември 2011

Во рамки на кампањата „Здрава храна за детство без мана“, која се одвива под покровителство на г-ѓа Маја Иванова, денес во ОУ „Лазо Ангеловски“ во општина Аеродром беше организирана презентација на училишниот проект насловен „Здравата храна и традицијата“.

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Иванова, која ја следеше презентацијата и детската програма на тема здрава исхрана, нагласи дека отсекогаш сакала да поддржува општествено корисни иницијативи, а оваа и е една од најдрагите.

„Целта на оваа активност е да ги покренеме сите субјекти што се вклучени околу правилен развој на децата, како што се родителите, наставниците, училителите, професорите, педијатрите и сите кои учествуваат во градење на една здрава млада личност. Здраво дете е иднината на секое општество,“ посочи г-ѓа Иванова.

Кампањата „Здрава храна за детство без мана“, која започна во октомври годинава, ја спроведува невладината организација „ОХО“.

Александра Младеновска-Костиќ, програмски директор на „ОХО“ истакна дека целта на кампањата е да обезбедат позитивни навики кај децата од најмала возраст и да поттикнат едукација за исхраната.

„Здравјето зависи од квалитетот на исхраната. Храната во Македонија е здрава и убава. Кампањата е осмислена да се реализира на две нивоа: преку емисијата „5+“ која ќе изобилува со клипови и гости на оваа тема и преку училиштата и градинките кои ќе организираат настани во врска со здравата храна,“ истакна Младеновска-Костиќ.

Оваа кампања е поддржана и од Министерството за образование и наука, и како што посочи претставникот на Управниот одбор на програмата, Љупчо Спасовски, учебната 2011/2012 година е посветена на здравата храна.Плакета за г-ѓа Иванова за хуманоста и поддршката на лицата со хендикеп
Петок, 09 Декември 2011

По повод Денот на лицата со хендикеп, во Универзалната сала во Скопје се одржа традиционалната манифестација „Различни, а еднакви". Овој настан е посветен на животот и подвизите на лицата со посебни потреби, но исто така оддава признание и на поединци и институции кои се трудат на различни начини да го олеснат и подобрат нивниот живот.

Организаторот, „Детла ексклузив", веќе неколку години ги наградува успешните лица со хендикеп, но и организациите, институциите, заводите и центрите што се грижат за нив, како и поединците што се залагаат за поголема афирмација на активностите на лицата со посебни потреби во јавноста.

На сопругата на Претседателот, г-ѓата Маја Иванова и беше доделена плакета во знак на благодарност за нејзината хуманост и континуирана поддршка и заложби лицата со хендикеп да можат да водат нормален живот, да ги надминат секојдневните пречки и да можат слободно да работат и да креираат.

Меѓу наградените лица со хендикеп се:

- Александар Савевски од Државниот училишен центар за образование и рехабилитација „Партение Зографски" од Скопје, успешен студент на Машинскиот факултет, вистински пример за успех во социјалната инклузија применета во образовниот систем кај нас.

- Нена Деспотовиќ, ученичка со попреченост во развојот од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски" од Скопје, која оваа година на Специјалната олимпијада во Република Грција го освои првото место во пинг-понг натпреварите и донесе злато за Република Македонија.

- Ема Ананиевска, ученичка со целосно оштетен вид од Средното музичко училиште „Илија Николовски-Луј" од Скопје која годинава на меѓународен натпревар по клавир освои прво место, а деновиве ќе гостува и во Москва.

- Ифраим Љута од Тетово кој трча на патека од 200 и 400 метри, момче со над деведесет отсто оштетен вид, шести на светската ранг листа за атлетика за 2011 година.

- Роза Мојсовска, ликовен уметник кој црта со уста и неколку години едноподруго освојува прво место за Македонија на натпревар во Бугарија со мешан состав на учесници - здрави лица и лица со хендикеп.

- Дејан Зафиров, кој во последниве три години, со возење велосипед најнапред во Европа, потоа во Америка, го собори сопствениот рекорд со извозени над 14.000 километри, промовирајќи ја во исто време својата земја.

Добитници на плакети беа и други институции, установи, компании и здруженија на граѓани кои исто така даваат значаен придонес за лицата со хендикеп.alt
Нема ништо повредно од здрави поколенија – г-ѓа Иванова во поддршка на акцијата „Ден на дрвото - засади ја својата иднина“
Вторник, 22 Ноември 2011

Сопругата на претседателот, г-ѓа Маја Иванова, е посветен поддржувач на напорите за зачувување на природата и унапредување на здравата животна средина. Заедно со својот сопруг, претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, и синот Иван, г-ѓа Иванова засади дрвце во Градскиот парк во Велес во знак на поддршка на акцијата „Ден на дрвото - засади ја својата иднина“.

Поздравувајќи ги дечињата од детската градинка "Димче Мирчев", кои во знак на својата здрава иднина садеа млади фиданки, г-ѓа Иванова истакна дека засадувајќи дрва се создаваат услови за развој на здрави млади генерации.

„Нема ништо повредно од човечкиот живот, од здрави поколенија. Среќна сум што оваа година семејно сме во Велес каде и младо и старо застана против загадувањето. Никогаш повеќе да не капне ниту една мајчина солза за болно дете како резултат на загадената животна средина,“ изјави г-ѓа Иванова денеска во Велес.

Таа изрази надеж дека и оваа акција „Ден на дрвото - засади ја својата иднина“ ќе биде масовна, како и претходните, особено во Велес, за да може да се надомести барем мал дел од штетата за животната средина која била нанесена во минатото со работата на фабриката „Топилница“, и за да можат младите од Велес да имаат посреќни животи.

Во изминатите три години г-ѓа Иванова во неколку наврати учествуваше во акцијата „Ден на дрвото“ вложувајќи напори за што поголем одзив и подигање на јавната свест. Во првата акција, повикувајќи ги сопругите на амбасадорите заедно да засадат дрвца во претседателската резиденција, г-ѓа Иванова ја обезбеди и дипломатската поддршка за оваа иницијатива.  Вториот пат г-ѓата Иванова и сопругите на претставниците на дипломатскиот кор, се собраа заедно со децата да ја засадат иднината во дворот на градинката „Кочо Рацин“. Традиционалното засадување дрвца беше по трет пат организирано од г-ѓа Иванова во манастирот Св. Никола во село Љубанци, со цел да се спречи свлечиштето на земјата на која лежи манастирот, а кое претставува сериозна закана за вредната градба.

alt
Учество на г-ѓа Иванова на Меѓународниот форум за жената и одржливиот развој, во организација на Се-кинеската женска федерација во Кина
Среда, 09 Ноември 2011

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, е во посета на Народна Република Кина, по повод учеството на Меѓународниот форум за жената и одржливиот развој, во организација на Се-кинеската женска федерација. Форумот се одржува во главниот град на НР Кина, Пекинг, во периодот од 9 -11 ноември 2011 година.

Г-ѓа Иванова ја имаше честа и задоволството да се обрати на свеченото отворање на Меѓународниот форум за жената и одржливиот развој, кој е предвиден како пред-настан на Самитот за одржлив развој на ОН, Рио+20 Самит, што се планира да се реализира во Рио де Женеиро во 2012 година, на дваесет годишнината од првиот самит на ОН за одржлив развој, Самитот на земјата, организиран во Рио во 1992 година. Преку овој форум во Пекинг се планира да се даде посебен придонес за самитот предвиден за наредната година во контекст на одржливиот развој, но гледан од страна на родовата рамноправност и женската вклученост во главните политики, без кои развивањето на концептот за одржлив развој во светот би бил некомплетен.

Сопругата на Претседателот имаше обраќање на свеченото отворање на форумот, а посебно задоволство е тоа што го отвори настанот заедно со Потпретседателот на Народна Република Кина, Н.Е. г-дин Џи Џинпинг.

Г-ѓа Иванова во своето обраќање се осврна на подготвеноста на Република Македонија да го даде својот национален одговор на меѓународните обврски и вложи напор да сеalt обединат сите ставови, активности и ресурси во кохерентна рамка и единствен приод за постигнување на родовата рамноправност, донесувајќи Национален план за акција за родова рамноправност за периодот 2007-2012 година. Исто така, истакна дека основата на овој стратешки документ е во повеќе меѓународни документи, како Пекиншката платформа и План за акција, милениумските развојни цели, обврските кои произлегуваат од процесот на европската интеграција и прилагодувањето и приближувањето на Република Македонија кон Европската унија, како и другите меѓународни обврски, со што ја потврди ангажираноста на нашата земја на овој план. Потенцираше дека Република Македонија е посветена на рамноправната застапеност на жените во секој сегмент и на секое поле, зашто потврда е фактот дека жените имаат загарантирано учество од 1/3 во претставничките тела на граѓаните на РМ на национално и локално ниво, во Собранието на Рeпублика Македонија и во советите на општините.

Понатаму, ја прикажа жената, како рамноправен чинител на општествените текови, истакнувајќи дека жените-лидери успеваат да одговорат на општествените потреби, да поведат општествена акција, а истовремено и да ги зачуваат семејните и традиционални вредности. Нагласи дека токму тоа дава нова димензија на одржливиот развој, во кој одржливоста е всушност жената, а жената е таа која сплотува, која балансира меѓу разумот и чувствата, која знае да се соочи и со успехот и со поразот, и жена која е лидер на денешнината.

На крајот во излагањето, г-ѓа Иванова истакна дека и покрај евидентниот прогрес, можеме да констатираме дека постигнувањето на оваа висока цел се уште не е целосно и соодветно исполнето, дека на тој пат сеуште постојат многу предизвици. Затоа, повика на заеднички и координирани активности на сите земји учеснички, поддржувајќи го донесувањето на Декларација за жената и одржливиот развој, што се планира на свеченото затворање на форумот.

Г-ѓа Иванова оствари и средба со г-ѓа Чен Џили, заменик претседавач со Постојаниот комитет на кинескиот народен конгрес и Претседател на Се-кинеската женска федерација. На средбата беа наброени сите досегашни реализирани и можни идни видови на соработка меѓу женските организации од двете земји, со што уште еднаш беше потврдена одличната соработка со пријателска Кина во секој сегмент и на секое поле од заемен интерес. На овој форум учествуваат повеќе од 300 високи гости од сите земји ширум светот, пример Фиџи, Уганда, Албанија, Русија, Индија, Америка, и мн.др. како и од меѓународни организации од целиот свет, високи претставнички на власти, министри, официјални претставници на ОН, академски институции, приватен сектор, медиуми, невладини организации.

 

 

alt
Одбележување 10-годишнина на СОС Детското село во Македонија
Среда, 02 Ноември 2011

Под мотото „10 години љубов и грижа“ во Македонската опера и балет беа одбележани 10 години од постоењето на СОС Детското село во Македонија. Покровител на одбележувањето беше сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова.

„Во СОС Детското село оние што ги загубиле билошките родители и родителската грижа наоѓаат топол дом и љубов, растејќи во хармонична семејна средина. Благодарение на грижата и подршката во СОС детското село, децата и младите ја добиваат топлината на семејниот дом, добиваат топол мајчиски збор, нега кога се болни, сочуство во тешките моменти, совети за првите симпатии и љубови. Таму децата наоѓаат место каде своето детство ќе го поминат безгрижно низ смеа и песни, со по некој детски плач, но дом кој секогаш е исполнет со пријатната мелодија на детскиот џагор,“ истакна г-ѓа Иванова во своето обраќање.

На тој начин, додаде таа, СОС Детското село им овозможува на децата да се развијат во силни личности способни да се справат со животните предизвици.

„Децата се нашето најголемо богатство, нашата гордост, нашата радост, и нашата иднина. Сите деца имаат еднакви права и на сите треба да им се даде неопходнатаalt поддршка и овозможат еднакви можности. Оние кои се оставени без родителската грижа, како особено ранлива категорија, заслужуваат целосна грижа и заштита која ќе им овозможи правилен психофизички развој. Одговорноста за децата е на целата заедница, на сите нас,“ нагласи првата дама, додавајќи дека светот останува на децата и претставува предизвик да ги научиме да ги спознаат вистинските вредности во животот и да им дадеме сила да истраат и да успеат во овој свет.

Г-ѓа Иванова изрази почит за СОС мајките кои, како што рече, безрезервно ја даваат својата љубов и мајчинска грижа на децата, пребродувајќи ги заедно со нив сите пречки и совладувајќи ги сите предизвици кои се испречуваат на патот низ нивниот живот.

Претседателката на Управниот одбор на СОС Детското село и’ врачи на г-ѓа Маја Иванова плакета во знак на благодарност за поддршката и заложбите за продолжување и зајакнување на мисијата на оваа организација.

Детското село згрижува 87 деца без родители и родителска грижа и поддржува 350 деца во заедницата кои се во ризик да бидат напуштени од своите биолошки родители. СОС Детското село е присутно во повеќе од 132 земји во светот. Овие организации постојат од 1949 година, кога првото СОС-детско село во светот било основано од Херман Гмајнер во местото Имст, Австрија. СОС-детските села ги почитуваат различните култури и религии и работат во духот на Конвенцијата за правата на детето на ООН и ги промовираат овие права низ целиот свет.
 

alt
ВЕСТ интервју - Женски муабети со првата дама Иванова: Јас сум истата Маја
Вторник, 25 Октомври 2011

Зад називот прва дама стои онаа иста Маја што можевте да ја сретнете и пред тоа, вели Маја Иванова (47), сопруга на претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов. Дека тоа е вистина, се уверивме и ние, кога ја посетивме во нивниот нов дом, вилата "Македонија" на Водно каде што домаќински нè пречека со слатко од смокви. За неа најчесто може да се слушне дека е прекрасна, шармантна, секогаш насмеана и со свој стил, што ни го покажа и нам, кога ни ги отвори вратите од домот, нè прошета низ претседателската резиденција и, ексклузивно за "Вест", откри каква е таа приватно. Секако, со кафе разговорот оди полесно. И подолго. Дури три часа женски муабети.

ВЕСТ: Како го чувствуваш она прва дама? Кои, според тебе, се одговорностите, придобивките, можностите?

Зад називот прва дама, иако претпочитам да ме ословуваат како сопруга на Претседателот, стои онаа иста Маја Иванова што можевте да ја сретнете и пред тоа. Привилегиите и одговорностите, со мојата нова улога се еднакво големи. Го придружувам сопругот на официјалните посети и секаде каде што тоа од мене го бара протоколот. Домаќинка сум на сопругите на претседателите што ја посетуваат нашата земја. Се подготвувам за секоја средба со нив, ги читам нивните биографии и така добивам информации за активностите со кои се занимаваат во нивните земји, се информирам за земјата од која доаѓаат или во која јас одам со сопругот. Едноставно, сакам да бидам подготвена, а не да импровизирам. Особено ме прави горда кога на моите гости им ја претставувам Македонија во вистинското светло, како земја со непроценливо историско, културно и духовно наследство и богатство. А уште повеќе ме исполнува кога тоа имам можност да го направам надвор, во странство. Прекрасно беше чувството кога, на покана на првата дама на Турција Хајруниса Ѓул, заедно со првите дами на Словенија, Латвија и на Азербејџан, имав можност да учествувам на Конгресот за културно наследство и музика во Анкара. Во моето излагање ја претставив Македонија со сите нејзини непроценливи богатства, а ансамблот "Танец", кој беше со мене, го покажа тоа на дело.

ВЕСТ: Која е разликата меѓу обичниот живот, кој го имаше претходно, и сега живот под лупа на јавноста?

Преземањето на претседателската функција на мојот сопруг, несомнено, го промени нашиот дотогашен мирен семеен и професионален живот. Одеднаш зачекоривме во живот исполнет со многу предизвици, бројни ангажмани и во Република Македонија и во странство. Улогата која во моментов ја имам како сопруга на Претседателот на Република Македонија, не носи само привилегии туку и одговорности. Граѓаните сакаат да бидат запознати со тоа каква личност сум, кои вредности ги почитувам во животот, каков е мојот однос кон семејството, пријателите, што е тоа за што се борам како жена, сопруга, мајка. И сето тоа е во ред, бидејќи граѓаните имаат право да го знаат тоа. Она што порано го правевме како семејство, сега е изложено пред очите на јавноста.

ВЕСТ: На што најмногу треба да внимаваш сега, кога сите очи се вперени во тебе?

Знам дека треба да се внимавам на сè. На однесувањето, на насмевката која ја имам на лицето, на впечатокот што го оставам за мене. Секогаш треба убаво да изгледам, да бидам умерена, да внимавам што ќе кажам. Честопати луѓето ве гледаат онака како што сакаат да ве видат, а не какви што сте навистина. Меѓутоа, ако сте искрени и природни, како што сте биле и пред тоа, ако зрачите со позитивна енергија, луѓето умеат тоа да го почувствуваат, да го препознаат и да го почитуваат.

ВЕСТ: Како сопруга на Претседателот, посетуваш многу држави. Кое ви е омиленото патување?

Не можам да издвојам посебно, бидејќи секое патување има своја цел и своја убавина. Сè зависи од тоа за каква посета се работи. Дали е официјална посета, мултилатерален настан, средба со верски лидер. Секоја е посебно искуство, посебна приказна.

ВЕСТ: Со која сопруга на Претседател сте се зближиле надвор од протоколот?

Секоја е посебна, со своја карактеристика и со сопствен белег. Искуствата од средбите со нив ми се многу драги, значајни. Се сретнав со речиси сите соп¬ру¬ги на претседателите од Балканот. Со многу други се сретнувам на мултилатерални настани, како што е Генералното собрание на ОН или како што беше самитот на претседатели во Варшава, Полска. На вакви настани се градат и лични пријателства какви што, впрочем, воспоставив со сопругата на чешкиот Претседател г-ѓа Клаус и на турскиот г-ѓа Ѓул. Особено ми се драги и со задоволство ги издвојувам трите средби со првата дама на САД, Мишел Обама. Иако велат дека е најмоќната жена на светот, таа по природа е многу непосредна, мила, исклучително посветена на имиџот на прва дама, зашто во нивниот систем таа е и силна политичка фигура.

ВЕСТ: А што, всушност, прават сопругите на претседателите додека траат официјалните средби?

Нај¬чес¬то на тие средби разговараме за активностите кои ги имаме, секоја од нас во својата земја. Разменуваме искуства, поттикнуваме нови иницијативи. Тоа се секогаш хуманитарни активности. Интересно е што речиси сите имаме интереси кон две целни групи - децата и жените. Посебно децата без родители и децата со посебни потреби. Неизбежни се и разговорите за културните разлики, обичаи, традиционални вредности кои ги негуваме, посетуваме музеи, споменици, градинки, училишта, болници.

ВЕСТ: Зошто, по две и пол години, одлучи јавно да ја промовираш твојата хуманитарна активност, иако ја имаше и пред тоа?

Пред две и пол години, кога мојот сопруг стана Претседател на РМ, се запрашав каде и како да ги вложам своите напори и можности, да поттикнам или да поддржам општествено корисна иницијатива. Почувствував дека најдобро можам да се вложам со љубов и разбирање кај децата и жените. Сфатив дека доколку некој знае да сочувствува и да дозволи чувството да ги облагороди неговите активности, тогаш секој чекор во вакви активности е значаен чекор. Две години учествував на Конференцијата за подигање на свеста на општеството за децата болни од аутизам, која се одржува во рамките на Генералното собрание на ОН во Њујорк, под покровителство на сопругата на генералниот секретар Бан Ки-мун. Сфатив дека не е тешко да изодите и милион чекори во активностите, само да се добие една насмевка, една прегратка, еден збор од овие деца. И затоа се појавив како покровител на два хепенинга, посветени токму на овие деца. Истото го правам и со децата со посебни потреби. Го отворивме нашиот дом и за децата без родители. Заедно со сопругот и со синот ги пречекавме како коледари за божиќните празници.

Неодамна ја поддржав и говорев во кампањата за важноста на здравата храна во градинките и во училиштата, под мотото "Здрава храна за детство без мана". Инаку, оваа активност е по иницијати¬ва на првата дама на САД Мишел Обама, која минатата година побара поддршка од сите први дами во светот за овој глобален проблем кај децата. Во рамките на Генералното собрание, за сите сопруги на претседатели што тогаш беа во Њујорк, Мишел Обама организираше излет на фарма во близина на Њујорк. Бевме на ручек на фармата, па посетивме овошни и зеленчукови градини, па ни ја раскажуваше приказната за нејзината градина во Вашингтон, зошто ја направила, како и колку сака децата да бидат едуцирани и да знаат како расте доматот, дека салата расте во земја, не на дрво, и многу други примери. Низ шеговити примери, нè повика сите да се вклучиме зашто, иако е доста изразено, сепак, дебелината на децата не е само проблем на Америка туку и на сите земји. Побара поддршка како проблем на глобално ниво. Јас ја прифатив акцијата на ОХО, а тоа се едукативни часови во основните и во средните училишта, посета на региони каде што се произведува храната. Ќе се носат деца кои, преку симболична берба на овошја и зеленчук, ќе се едуцираат за тоа што значи здравата храна. Мишел тоа веќе го имаше ангажирано на поголемо ниво, до готвачите што ја готват храната во училиштата, педијатрите, разни повисо¬ки институции, и сето тоа волонтерски. Јас и на излагањето што го имав, кажав дека ги повикувам сите родители, педијатри, училишта да се здружиме и да дојде до резултат.

Пред извесно време, во рамките на Конференцијата во организација на "Борка", проговорив и за активностите за подигање на јавната свест кај жените за постоење на ракот на дојката и ја искажав мојата поддршка на сите жени што се соочиле со овој проблем, за сите жени што се борци во секоја смисла на зборот борба. Познато е дека ги поддржувам и сите активности околу грижата за животната средина, а посебно акцијата "Ден на дрвото", во која ги вклучувам и сопругите на амбасадорите акредитирани во РМ.

ВЕСТ: Колку ти недостига обичниот живот, одењето на работа, пиењето кафе со пријателите?

Јас и понатаму сум во редовен работен однос, како советник во Агенцијата за цивилна воздушна пловидба, и продолжувам со мојата професионална определба. Сакам да ги извршувам задачите кои ги имам на работното место, и се вложувам максимално во тоа што го работам. Отсуствувам од работа само тогаш кога е неопходно моето присуство на патувања и настани поврзани со функцијата на мојот сопруг. Навидум се чини невозможно да ги споите и двете работи, но доколку го сакате и сте посветени на тоа што го работите, успехот доаѓа сам по себе. Секако, неопходно е добро организирање на времето и приоритетите. Семејството и вистинските пријатели се големо богатство во животот на секој човек. Јас и мојот сопруг ја имаме таа среќа да имаме такви пријатели, и покрај бројните обврски се обидуваме да најдеме слободно време за дружење и за одржување на тие пријателства. Некои од нив траат и повеќе од 20 години, и секое дружење ни е многу убаво. Функциите доаѓаат и поминуваат, а семејството и пријателите се трајни.

ВЕСТ: Те погодуваат ли озборувањата во врска со твојот и со приватниот живот на сопру гот и синот?

Присуството во јавниот живот неминовно ве изложува на пофалби и признанија, но и на критики и озборувања. Уште на самиот почетокот изградивме еден одбранбен механизам - добронамерните критики ги пропуштаме до нас и ги прифаќаме, а оние кои имаат намера да нè повредат, едноставно, не ги земаме предвид. Понекогаш изненадува до кои граници може некој човечки ум да ја развие фантазијата. Но ние имаме семејна девиза да не дозволиме неумесните и злобни коментари и лаги да нè одвлечат кон дното, во калта каде што некои поединци, впрочем, најдобро се снаоѓаат. Зашто само во таа кал можат да ве победат. Тешко им е да ве победат на чистина каде што владеат морални норми на однесување и работење. Ние ги почитуваме и живееме според тие морални норми, и тоа ги носи среќата, хармонијата и успехот во нашето семејство. Верувам дека граѓаните умеат да го видат и да го вреднуваат тоа.

ВЕСТ: Колку имаш време лично за себе, посетуваш ли салони за убавина, фитнес, имаш ли време да прочиташ некоја книга, да слушаш музика?

Без оглед на годините, ангажманите и обврските во семејството и работното место, секоја жена треба да одвои време за себе, да се надградува, и умствено и физички. Ги почитувам дамите што успеваат, и покрај мноштвото обврски, да изгледаат уредно и достоинствено. Јас лично ги следам тие принципи. Исто така, ги сакам прошетките и пешачењата во околината на нашиот сегашен дом и по околните планински патеки. Големо е задоволството кога и мојот сопруг ќе ми се придружи. Заедничките прошетки ни овозможуваат да се релаксираме, да поразговараме на многу теми што не ја вклучуваат политиката и, секако, да го одржуваме нашето здравје. Ја обожавам патеката и, доколку сопругот не е во можност, пешачам со синот, или со некоја пријателка, или, пак, со шарпланинецот Алек, кој е четврти член во нашето семејство. Сакам да ја шетам околината, која е полна со разни бои. Есента ја сакам, и уживам во колоритот. Наоѓам време и за книга, за убав филм, а музиката ни е составен дел на семејството. Синот свири, а бидејќи овде имаме клавир, и јас знам одвреме-навреме да седнам да посвирам. Секоја музика ја сакаме, и убавата староградска и забавната музика, посебно од нашата младост. Класиката ја сакаме, и ретко го пропуштаме Џез фестивалот. Па синот Иван од седум години е со нас на Џез фестивалот. Кога сакам да се одморам, задолжително ги слушам Нора Џонс и Дајана Крал. Омилени ми се.

ВЕСТ: Како ја одржуваш линијата? Држиш ли диета?

Исхраната е култура на живеење, а тоа значи почитување на еден здрав животен стил, со примена на правилна исхрана. Се трудам да се хранам здраво и тоа да му го овозможам на моето семејство. Со оглед на активностите и динамиката на живеење што ги имаме сега, здравата храна, навистина ми е од голема корист, и почесто строго се држам до неа. Ја применувам диетата на Дајмонд, која се базира врз принцип на немешање храна, и мислам дека ги дава најдобрите резултати. Понекогаш протоколот не го овозможува тоа, ама се трудам. Некогаш не можеш да одбиеш за да не се навреди домаќинот.

ВЕСТ: Колку го смени стилот на облекување, откако стана сопруга на Претседателот?

Отсекогаш ми се допаѓале класичните стилови. Елегантни костими со прави линии и форми, со малку детали. Не го променив многу стилот на облекување, затоа што ако направев драстични промени, нема да бев таа што сум. Облеката ја избирам според пригодата, внимавам нијансите да бидат складни и не пренагласени, со убави и елегантни детали. Го почитувам правилото помалку е повеќе. Сега за стилот на облекување се грижи мојата драга пријателка Бубе Ристевска, која и ми ја креира и ми ја шие гардеробата. Инаку, купувам облека и од домашни брендови, како што е скопска "Бела" и штипските "Грација" и "Астибо". Редовно посетувам фризер, а кога станува збор за јавен настан, ги користам услугите и на професионален шминкер. Практикувам да го облечам она што го бара протоколот, а тоа е костим во потемна боја за официјални вечери. Интересно беше на официјалната вечера за време на престојот во Чешка каде што ни беше кажано дека жените треба да бидат облечени во долги тоалети, а мажите да имаат вратоврска пеперутка. Обично практикувам, во зависност од настанот, да не мешам нијанси. Единствено при посетата на Ватикан, беше нагласено колку треба да биде долго здолништето, колку треба да биде покриена главата, какви чевли треба да се носат, да не бидат отворени. Мене ниедно патување, во однос на гардеробата, не може да ме изненади. Во поканата сè е напишано - времетраење на посетата и активности. И знам, во зависност од деновите и програмата, што да земам. Колку пати ќе треба да се појавам јавно. Затоа, кога тргнувам, со себе носам и по неколку костими.

ВЕСТ: Колку ти пречи обезбедувањето, камерите или, подобро кажано, колку ти пречи живот по протокол?

Мојот сопруг честопати знае да каже дека со секого може да се преговара, освен со протокол. Едноставно, постојат правила кои мора да се почитуваат и од кои не смее да се отстапува. Уште на почетокот бевме свесни дека тоа нема да биде лесно, но како одминува времето, научивме да живееме и по протокол и со обезбедување, а сепак да останеме природни и спонтани. Сепак, секој треба да си ја врши својата функција, а тоа најдобро се остварува со заемно разбирање и почитување на спецификите на различните професии. Само така ќе можеме да функционираме беспрекорно.


Новинар: Весна Миленковска
Фото: В. Тануровски

Пристапете до интервјуто преку линк

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следно > Крај
Страница 8 од 9

Биографија

Првата дама на Република Македонија, госпоѓа Маја Иванова, е дипломиран правник кој во слободното време пишува поезија. 

Повеќе

 

Фото галерија

Maja_fotogal

Web-BANER_2_small_3