header

header_peperut_-_Copy3

Маја Иванова - Новости
SOSjubilej1
Обраќање на г-ѓа Маја Иванова по повод 15-годишнината од основањето на СОС Детско село во Република Македонија
Среда, 30 Ноември 2016

        


Ми претставува посебна чест и задоволство што под мое покровителство го одбележуваме 15-годишниот јубилеј од постоењето на СОС Детско Село во Република Македонија. 

На почетокот, ја користам оваа прилика да ви пренесам срдечни поздрави од мојот сопруг, Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, со чија поддршка уште на почетокот на неговиот прв мандат одлучив да се посветам на активности поврзани со нашето најголемо и непроценливо богатство, нашите најмили и најранливи - децата.
 

 Дами и господа, 

Се вели семејството е столб на секое општество, но што со децата кои ја немаат среќата и можноста да растат во своето биолошко семејство. Што се случува кога судбината ќе си поигра со нив и се оставени сами? Децата кои немаат семејство или пак се отфрлени од своето биолошко семејство немаат огромни барања за да се чувствуваат сакани. Малите моменти на внимание и топлина се доволни детето да се почувствува сакано. 

Токму во таквите случаи се препознава вистинската и незаменлива улога на СОС Детското село во животот на тие деца. Пред сè, преку обезбедување на чувство на припадност, заштитеност кај децата згрижени во СОС Детското село, учење на вредности, но и одговорности, создавање на релации кои траат за цел живот, лекување на емоционалните рани, отфрлање на чувството на отуѓеност и оставеност, но и градење самодоверба. 

sosjubilej4Почитувани, 

Минатата недела имав прилика да го посетам СОС Детско село и се уверив дека имате толку многу работи со кои треба да се гордеете и кои сигурно ви се мотивација за натамошни поголеми подвизи и успеси, за што секако ја имате и мојата целосна поддршка. Уште еднаш ви благодарам за срдечното и топло гостопримство. На мое огромно задоволство тоа беше еден прекрасен ден поминат заедно со тимот на СОС Детско село, но и со СОС семејствата, СОС мајките и децата кои го збогатија денот со нивната симпатична претстава и досетливи стихови во нивниот рецитал.

Драги пријатели,

Вечерва би сакала да ги поздравам сите ваши активности и да ве охрабрам да продолжите со успешната работа и понатаму, проширувајќи ја и надополнувајќи ја хуманата и благородна мисија на СОС Детското село за уште многу години. 

Во оваа прилика би сакала посебно да ги поздравам СОС мајките и СОС родителите, чија улога е од највисоко и исклучително значење. Тие со својата грижа и внимание, споделувајќи ги сите радости и таги кои ги носи секојдневието, им помагаат на децата да ја почувствуваат сигурноста на топлиот дом и љубовта од ближните и им помагаат да растат и да се развиваат во стабилна семејна средина, исправајќи ги пред животните предизвици како изградени, силни, независни личности и одговорни граѓани. 
 

 Дами и господа,

Највисоко ја цениме мисијата на СОС Детското село за згрижување на деца кои се во состојба на ризик и се во опасност да бидат отфрлени од нивното биолошко семејно опкружување. Покрај згрижувањето на децата, СОС Детско село работи и на превентива од можноста детето да биде отфрлено од своето биолошко семејство. Уверена сум дека вашите ангажмани во тој контекст даваат позитивни резултати, за што, уште еднаш, ви упатувам честитки. 

Вашата организација им дава поддршка на децата во образовниот процес, ги прави подостапни здравствената заштита и основните здравствени услуги за згрижените деца, им обезбедува социјална нега и грижа, ги учи за нивните права, но и се бори истите да бидат подигнати и почитувани на уште повисоко ниво. И, најмногу од се, им ги отвора вратите на згрижените деца за еден поубав, посветол и повесел свет, каде и тие имаат своја фамилија, каде и тие имаат и браќа и сестри, каде и тие се безгрижни и ослободени од проблемите на возрасните и на секојдневието; им ги отвора вратите за една светла и стабилна иднина во која и тие ги имаат истите права и можности, како и нивните врсници.
 

 sosjubilej3Драги пријатели, 

Секој дополнителен ангажман на СОС селото е за поздравување, меѓу кои би го издвоила отворањето на Советодавен центар за родители и деца во Шуто Оризари, кој по една година од основањето прерасна во Советодавен центар за родители и деца на ниво на општина Гази Баба.

Улогата на СОС Детското село е огромна за сите згрижени деца, затоа што од таму заминуваат како независни и изградени личности со вредности, знаења и вештини за самостоен живот. Но, да не наидат на голем пресврт или пресек во својот живот, од згрижувачко семејство директно во самостојност, улогата на СОС Детското село не завршува одеднаш, туку продолжува со поддршката и понатаму, во младински заедници, а потоа по 18 година и во рамките на програмата за полунезависно живеење. 

Имајќи предвид дека Република Македонија во изминатиот период е соочена со еден од најголемите хуманитарни предизвици во денешно време, мигрантската криза, од неодамна и СОС Детско село го прошири своето работење и со децата во прифатните пунктови во пограничните појаси. Секоја чест за сите ангажмани кои ги преземате за децата кои престојуваат во привремените кампови на Табановце и Богородица. 

Но, ова не е се, има уште многу работи кои треба да се истакнат за СОС Детското село, но според мене, колку и да се обидуваме да кажеме, секогаш може нешто да се изостави затоа што нивниот делокруг на работа е широк. Но, едно сум сигурна, и затоа морам да нагласам – ве замолувам со аплауз да ги поздравиме вработените и волонтерите во СОС Детското село, и, секако, да ги поздравиме сите тие кои од почетоците на СОС Детското село учествуваа во градењето на ваквата успешна приказна за пример.
 

 Почитувани пријатели,

Би сакала да упатам голема благодарност, но и повик до сите институции, невладини организации, поединци да продолжат или да се вклучат и да ја поддржат работата на Селото. Затоа, на овој 15 годишен јубилеј од вашето постоење, испраќам срдечни честитки до сите некогашни и сегашни згрижени деца и вработени, волонтери, СОС родители, СОС мајки, СОС тетки, и до сите кои директно или индиректно ја помагаат работата на СОС Детското село.

Сите ние имаме обврска да се потрудиме правата на децата да ги направиме приоритет, а децата пак можат да ни возвратат со тоа што ќе научат да уживаат во своето право на безгрижно детство.
 

 Ви благодарам.

sosjubilej2 

sosweb1
Г-ѓа Маја Иванова во посета на „СОС Детско село“
Понеделник, 21 Ноември 2016

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска го посети „СОС Детското село" во пресрет на одбележувањето на 15 годишниот јубилеј од нивното основање.

Г-ѓа Иванова беше срдечно пречекана од раководството на „СОС Детско село ", од децата и младите згрижени во селото, како и од СОС Мајките кои се заблагодарија за посетата и за континуирана поддршка и внимание од нејзина страна. Децата од СОС Детското село денеска пред присутните се претставија со рецитал и претстава, додека пак централната манифестација по повод 15 годишниот јубилеј на "СОС Детско село Македонија", чиј покровител е г-ѓа Маја Иванова, ќе се одржи на 30 ноември .

Сопругата на Претседателот изрази задоволство што е дел од „СОС Детското село" и што има чест да биде покровител на манифестацијата. „Ви посакувам многу здравје, среќа, радост и убавини. Да бидете добри ученици и да ви се остварат сите желби. Да станете одлични спортисти, добри глумци и глумици, да бидете аналитичари, правници, доктори и се она што ви посакува срцето, им порача г-ѓа Иванова на децата и младите.

soswebГ-ѓа Маја ја пренесе севкупната поддршка од семејството Иванови и изрази голема почит кон СОС мајките кои, како што посочи, даваат несебична грижа и љубов на децата за тие да израснат во подготвени и лојални граѓани на нашата држава.

Во посета на „СОС Детското село" беше и амбасадорката на Република Австрија во Република Македонија, г-ѓа Ренате Коблер, која посочи дека Австријците од мали растат со концептот СОС Детско село и идејата и замислата на нејзиниот сонародник Херман Гмајнер.„Сметам дека Гмајнер многу би се радувал што неговата идеја и понатаму се развива и во иднина ќе постои. Ви ја честитам 15-годишнината. До мене многу допира тоа што гледам дека голем број на луѓе го изодуваат овој пат, што не е вообичаен", рече Коблер.

Националиот директор на СОС Детско село Македонија Јулијана Гапо, порача дека остануваат посветени да работат и помагаат, дека нивната цел е ниту едно дете да не расте без семејство и без дом, и се додека и последното дете има поддршка од нивната работа ќе продолжат.

По повод новогодишните и божиќните празници г-ѓа Иванова редовно ги посетува децата без родители, како и децата згрижени во болниците. На покана на г-ѓа Маја, децата и младите од „СОС Детското село", беа гости во домот на Иванови за време на Божиќните празници во 2011 година.

Темелите на првото македонско „СОС Детско село" се поставени во април 1999 година. Во моментов во селото се згрижени 69 деца на возраст од две до петнаесет години, за кои се грижат 12 СОС мајки.

sosweb2

mivanova
Поздравно писмо до учесниците на 9. Национална конференција за борба против ракот на дојка
Четврток, 20 Октомври 2016

Почитувани,

Со задоволство ја примив поканата за учество на 9-та Национална конференција за борба против ракот на дојката што се организира од Здружението „Борка за секој нов ден".

Упатувам посебни честитки до организаторите на овој настан, како и до поддржувачите на Националната кампања за борба против ракот на дојка, меѓу кои се и многу долгогодишни пријатели на „Борка". Процесот на подигање на јавната свест и водењето на борбата против ракот на дојката, а посебно основата за поддршка на секоја жена со дијагностициран рак на дојка, ги препознавам во сите проекти, кампањи и акции на државните институции, здравствените установи, медицинските работници, кои високо ги ценам и почитувам. Вложувањето на заеднички напори и континуираниот ангажман резултираат секоја година со реализација на овој значаен настан за секоја жена во македонското општество, помагајќи да се подигне свеста кај секоја од нас, дека никоја од нас не е имуна на заканата или ризикот од оваа болест.

Драги борки,

Нашето дружење за време на розовата прошетка на почетокот на октомври, како глобално прифатен месец за подигање на јавната свест за ракот на дојка, ми дава инспирација и поттик за секој следен заеднички подвиг. Нема застанување, нема колебање, само цврст чекор и крената глава; одиме напред, да го славиме животот, да ја зграпчиме секоја прилика, сплотени, поврзани и уште посилни.

Почитувани присутни, драги пријатели,

Особено ме растажи фактот што токму вечерва сум спречена да бидам со вас поради претходно договорени и неодложни обврски. На мое големо жалење, не сум во можност да бидам со вас, но ве уверувам дека моите мисли вечерва се со вас. Ви праќам срдечни поздрави и топли прегратки за сите.

Ви посакувам успешна реализација на 9-та Националната конференција за борба против ракот на дојката, надевајќи се дека на следната јубилејна конференција ќе бидам повторно со вас.

Искрено,
Сопруга на Претседателот на Република Македонија
г-ѓа Маја Иванова

bal3
„Бал на различности“ за поддршка на лицата со посебни потреби
Недела, 16 Октомври 2016

Почитувани присутни,
Драги пријатели,

Би сакала да го изразам своето задоволство што ја имам честа да бидам со сите вас на третиот Бал на различности.

Дозволете во оваа прилика да изразам особена благодарност до сите поддржувачи и партнери на манифестацијата, до членовите на научниот и организацискиот одбор, а посебно до организаторот, Здружението „Дајте ни крилја" и неговиот претседател, мојата пријателка г-ѓа Ребека Јанковска – Ристески. Упатувам честитки до сите вас за успешната организација на Првиот меѓународен конгрес за лица со посебни потреби во Република Македонија.

Драги пријатели,

Вечерва сакам да упатам најдлабока благодарност до целата мрежа на поддржувачи – родителите, семејствата, пријателите, психолозите, социјалните работници, дефектолозите, наставниците, здруженијата – кои секојдневно и неуморно стојат зад лицата со посебни потреби, менувајќи ја свеста на нашето општество.

Во оваа прилика ви упатувам срдечни поздрави од мојот сопруг, Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, и ја пренесувам неговата поддршка за лицата со посебни потреби, кои најмногу од сите во животот нè учат на хуманост, солидарност, заедништво, трпение, разбирање, љубов, искрена емоција. Преку нив учиме да ја цениме еднаквоста, уникатноста и интеграцијата наспроти подреденоста, унифицираноста и изолацијата.

bal4Почитувани,

Сите заедно сме во тимот на различностите, кој не само вечерва, туку секогаш во играта на животот ќе биде победник.

Верувам дека и годинава ќе испратиме силна порака до сите наши сограѓани дека нашето општество знае да живее со различностите, уважувајќи ги и почитувајќи ги истите.

Во ова мое обраќање морам уште еднаш да подвлечам дека е привилегија и благослов да се биде заедно и да се споделува со лицата со посебни потреби. Нивната љубов, духовност, проактивност, истрајност се мотивација за целата наша заедница. Начинот на кој се справуваат со сите животни предизвици е инспирација од која сите ние постојано се вдахнувавме и ја зајакнуваме нашата волја за справување со премрежјата на нашите животни патишта.

Без нив сите ние би биле сиромашни во духот, бидејќи преку нив ни е дадена неповторлива можност да бидеме човечни и солидарни. Затоа, наместо на она што не можат да го постигнат поради ограничувањата, секогаш треба да се фокусираме на она што можат да го постигнат и покрај ограничувањата. Бидејќи, тоа е достојно за највисока почит и најискрена радост.

Убедена сум дека нема тешкотии и пречки што заедно и сплотени не можеме да ги пребродиме. Да му се радуваме на животот и секој ден нека биде исполнет со дарување, љубов и внимание.

Ви посакувам пријатна вечер.

bal2

MI-pedijatri1
Обраќање на свеченото отворање на Првата школа за педијатри во Република Македонија
Среда, 12 Октомври 2016

Почитувани присутни,

Со задоволство ја прифатив поканата да се обратам на Првата школа за педијатри на Здружението на педијатри на Република Македонија. Кога разговаравме со мојата драга пријателка, проф. д-р Аспазија Софијанова и кога ме информираше за значењето на оваа прва педијатриска школа во нашата земја, без двоумење се согласив да бидам со вас вечерва и да ви посакам успешен старт на оваа програма.

Дозволете ми да упатам благодарност до сите членови на Здружението на педијатри на Република Македонија, кои со реализацијата на оваа Школа уште еднаш покажаа дека се темел на здравствената заштита на младите поколенија. Со реализацијатана една ваква Школа, на педијатрите им се укажува можност да разменат искуства и знаења, кои понатаму ќе придонесат за заедничко решавање на проблемите со кои се соочуваат педијатрите во нивната секојдневна практика.

Во оваа прилика дозволете ми да упатам и срдечно добредојде до сите учесници од Република Македонија и од странство, и да посакам успешни излагања, конструктивни дискусии, меѓународна соработка, објективни анализи на актуелните состојби, но и препораки за имплементирање на најсовремените достигнувања во педијатријата на глобално ниво и во нашата република.

Ценети присутни,

Педијатријата ја препознавам како еден од главните столбови на успешно здравство во една земја. Младите, чисти и од бога дарувани се радост за семејствата, а подобро утре за државата. За нивен здрав и нормален психофизички развој,потребна им е љубов и грижа, првенствено од родителите, но и од пошироката заедница а пред се тука мислам на педијатрите.Потребна е редовна лекарска контрола кај матичните педијатри, кои со својата стручност имаат големо влијание во целокупниотразвој на децата. Секојдневно педијатрите поставуваат соодветни дијагнози, даваат најдобри програми за лекување, прават консултации и вршат прегледи. Педијатрите се првите кои детектираат и ја дијагностицираат нарушена здравствена состојба кај децата. Се трудат да одговорат на потребите, на нивните вознемирени родители, притоа, ставајќи ги малите пациенти во преден план. Крајно сме ви благодарни а и јас како родител, како мајка, за целата континуираната лекарска грижа и за редовните прегледи на децата, надополнети со проактивен пристап, ангажираност, посветеност, професионалност, стручност и пожртвуваност.

Почитувани лекари педијатри, почитувани медицински сестри,

Немоќноста да му помогне на своето дете е еден од најголемите проблеми и најкрупните проблеми, понекогаш и порази, кои воопшто може еден родител да ги почувствува. Здравјето, а понекогаш и животот, на нивното најголемо и непроценливо богатство – детето, родителите го ставаат во ваши раце. Се што родителот може во таков момент да посака и да очекува е што поскоро и на што подобар начин негово дете да го надмине и да се избори со предизвикот со кој се соочува. А вие сте единствените кои во тој момент вистински можете да му помогнете, можете да му дадете надеж на родителот дека неговото дете ќе оздрави и дека ќе се врати безгрижната насмевка и радост на неговото невино лице. Затоа повторувам и уште еднаш нагласувам, вашата улога во животот на секое едно дете и во животот на секој родител е од непроценливо значење.

Како сопруга на Претседателот на Република Македонија, но и како родител и како мајка, се трудам да помогнам и поддржам што поголем број иницијативи посветени на децата. Отворањето на Првиот ургентен центар на Детската клиника и тековното реновирање на Одделот за интензивна нега на Детската клиника, проекти кои што се одвиваат под мое покровителство, ми се најдрагите активности за подобрена здравствена заштита на децата. За ваквите проекти ја имам безрезервната поддршка од мојот сопруг, Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, кој секогаш вели „за нашите деца станува збор, тие се иднината на нашата земја". Ви ги пренесувам неговите срдечни поздрави, со желби за успешно реализирање на програмата на Првата школа за педијатрија во Република Македонија.

Ви благодарам.

MI-pedijatri2

b01102016
Учество на г-ѓа Maja Иванова на хуманитарната манифестација „Напред розово 2016"
Сабота, 01 Октомври 2016

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова, денеска присуствуваше и се обрати на хуманитарната манифестација „Напред розово 2016", што се одржа по осми пат во организација на здружението „Борка" и е посветена на борбата против ракот на дојката.

Како дел од кампањата за подигање на свеста за борба против ракот на дојката, а во рамки на манифестацијата, се одржа и традиционалната розова прошетка.

Во своето обраќање г-ѓа Иванова изрази благодарност за сите проекти, кампањи и акции на државните институции, здравствените установи и медицинските работници до општествено одговорните бизниси и до граѓанскиот сектор, до сите медиумски работници кои ја третираат оваа област, како и до сите поединците, кои, помагаат да се подигне јавната свест за ракот на дојката.

b01102016_2Г-ѓа Иванова укажа на важноста од превентино делување.

„Драги мои сограѓанки, правете редовни самопрегледи. Драги пријателки, внимателно слушајте ги и применувајте ги препораките на лекарите за превенција. Драги дами, ако досега не сте направиле, најдобронамерно препорачувам да направите мамографски прегледи. Дијагностицирањето на ракот на дојка во рана фаза значи поефикасно лекување и поголема веројатност за излекување! Не преговарајте сами со себе, не се убедувајте, туку постапувајте и слушнете го гласот на „борките". Тие сведочат, тие ја споделуваат нивната приказна со сите предизвици и искушенија низ кои поминале. Не смееме да дозволиме да бидеме имуни на нивните зборови. Не смееме да ги занемариме нивните препораки", рече г-ѓа Иванова.

На манифестацијата учествуваше и заменик-амбасадорот на САД во Македонија, г-ѓа Микаела Швајцер Блум.

Сопругата на Претседателот на Република Македонија ја поддржува оваа манифестација од самите почетоци, како и сите останати активности на здружението „Борка" со цел борба против ракот на дојка.

b01102016_3

Centar_za_autizam2
Отворање на Центар за аутизам на Здружението „Во мојот свет“
Среда, 22 Јуни 2016

Сопругата на претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова денеска присуствуваше на отворањето на Центарот за сензорна терапија за лица со аутистичен спектар на нарушувања на Здружението „Во мојот свет".

Центарот е отворен под покровителство на г-ѓа Маја Иванова, а со финансиска помош на амбасадата на Република Бугарија во Република Македонија.

Според г-ѓа Иванова ,отворањето на центарот е успешен пример за една конструктивна соработка помеѓу граѓанскиот сектор и државните институции.

„ Мојата соработка со здружението „Во мојот свет" трае веќе неколку години и денеска центарот ги отвора вратите за сите лица со аутизам, а посебно за децата со аутизам. Нашата цел беше да се обезбедат што посовремени и подобри третмани и терапии за децата со аутизам во Македонија. Сметам дека сите треба колку што можеме да помогнеме на ранливите, различните, а сепак еднакви категории граѓани во нашето општество", изјави г-ѓа Иванова.

Г-ѓа Иванова се заблагодари на Владата на Македонија, министерствата за одбрана и труд и социјална политика, Општина Аеродром, како и бизнис заедницата што ја препознаа хуманата идеја да се отвори ваков центар и што помогнаа во реализација на проектот.

„Нашата цел беше да се обезбедат што посовремени и што подобри третмани и терапии за децата со аутизам во Република Македонија. Знаете дека мојата активност веќе години наназад е токму на полето на аутизмот, посебно на децата со аутизам. Ваквата моја ангажираност и посветеност ќе продолжи и понатаму затоа што мислам дека сите треба да придонесеме колку што можеме, да им помогнеме на ранливите, на различните, а сепак еднакви категории на граѓани во нашето општество", рече г-ѓа Иванова.
Centar_za_autizam_1

autizam_02042016
Одбележување на 2-ри Април – Меѓународен ден на лицата со аутизам
Сабота, 02 Април 2016

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова присуствуваше на одбележувањето на 2-ри Април – Меѓународен ден на лицата со аутизам, што под нејзино покровителство се одржа во Едукативниот центар во Зоолошката градина во Скопје.

Одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со аутизам е во организација на Здружението за третман на лицата со аутизам, АДХД и Апсергеров синдром – "Во Мојот Свет".

За поефикасно справување со аутизмот, изјави г-ѓа Иванова, потребно е фокусирање на раната дијагностика и превенција, повеќе дневни центри низ Македонија за децата со аутизам и пред се, отворање дијагностички центар за аутизам и оформување регистар на лица со ова нарушување во Македонија.

- Сакам да потенцирам дека почнаа многу работи да се организираат на полето на аутизмот, но никогаш не е доволно. Мора да продолжиме и понатаму со нашите активности затоа што статистичките податоци говорат дека бројот на случаи со аутизмот расте секојдневно, не само во Македонија туку и на глобално ниво и ова е глобален проблем. И Затоа денеска, пред се, сакам да порачам дека вниманието треба да го посветиме на раната дијагностика и раната превенција, на отворање повеќе дневни центри низ Македонија каде ќе може децата да се собираат и да имаат посебни активности, стручна подготовка и обуки на стручен медицински персонал кој ќе работи со лицата со аутизам. Пред се, многу битно, оформување на еден регистар колку луѓе имаме во Македонија со аутизам и она што е најзначајно, е отворање на дијагностички центар за аутизам кој што се надевам дека во најскоро време ќе биде отворен, изјави г-ѓа Иванова на одбележувањето на Меѓународниот ден на лицата со аутизам.

Таа нагласи дека Република Македонија од 2010 година се вклучи во одбележувањето на Светскиот ден на лицата со аутизам.

- Оттогаш па наваму, на овој ден го креваме нашиот глас за да ја подигнеме јавната свест во општеството дека аутизмот постои, како треба да се третира аутизмот во општеството и како треба да се третираат лицата со аутизам. Аутизмот не е болест, не е ни најмалку заразна болест, туку претставува едно душевно нарушување. Не случајно децата со оваа болест ги нарекуваат „тивки мудреци", затоа што тие живеат во еден посебен свет со едни свои таленти и навики, нагласи г-ѓа Иванова.

Најави дека Кабинетот на Претседателот на Република Македонија годинава ќе се вклучи во меѓународната кампања "Да осветлиме во сино" за поддршка на лицата со аутизам и вечерва ќе биде осветлен во сино.

autizam_2
Обраќање на г-ѓа Маја Иванова, на работната средба на Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со посебни способности на тема „Аутизмот не е загатка или болест, туку само начин на постоење“
Четврток, 18 Февруари 2016

Почитувани присутни,

Постојат теми и проблеми кои не се многу пријатни, и за кои се избегнува да се зборува. Но, проблемите нема да се решат сами по себе ако ги игнорирате.
Аутизмот до пред некое време беше една од нив. Немаше многу податоци. Немаше многу заинтересирани. Таа тема се третираше поинаку, дури и маргинално.

Алармот за аутизмот на глобално ниво се активираше многу порано. Иако малку подоцна, сепак и во Република Македонија се отвори оваа тема, која никого не остава рамнодушен. Сите се обидуваме да помогнеме. Секој на свој начин се обидува да придонесе кон правилно третирање на оваа тема во нашата држава и општество.

Дами и господа,

Кога мојот сопруг ја презеде претседателската функција си го поставив прашањето, како и каде да ги насочам своите активности како сопруга на Претседателот на Република Македонија. Во која област да поттикнам или да поддржам општествено корисни иницијативи и хуманитарни акции? Не беше потребно многу размислување. Одлучив најгласно да говорам за припадниците на една од најранливите категории. Оние на кои им е најпотребна поддршка, помош, љубов и разбирање – децата со посебни потреби, а особено децата со аутизам.

Аутизмот кај секое лице се манифестира на различен начин. Ова нарушување може да се третира со бројни терапии и со значителна успешност. Децата со аутизам се најчесто соочени со предизвици во комуницирањето, однесувањето и социјалните контакти. Тие ги процесираат информациите и реагираат кон околината на поинаков начин, но можат да научат и можат многу да постигнат, само им треба поинаков пристап, многу внимание, трпение, суптилен однос и безрезервна љубов. Тие деца заслужуваат шанса за нормален живот.

Колку животот на аутистичните деца и нивните најблиски е посебен свет говори и следната објава на социјалните мрежи од родител со аутистично дете, која ја прочитав пред некој ден. Родителот вели: она кога деветгодишната ќерка ќе ти каже „мамо дојди", а тебе ти звучи како да ти ја раскажала „Војна и мир". E, толку вреди еден збор од тие мали и тивки мудреци.

autizam0Почитувани присутни,

Во изминатиов период ги согледав актуелните проблеми со кои секојдневно се соочуваат аутистичните деца и млади, но и нивните родители и поблиските пријатели. Ја запознав средината во која секој мал напредок е подвиг кон кој вреди истрајно и цврсто да се стремиме. Поради тоа го направив следниот чекор – се вклучив во иницијативата и посветено почнав да работам на унапредување на нивната положба и условите во кои ќе можат да остварат порадосен и побезгрижен живот.

Првото нешто со кое се соочив е сознанието колку малку луѓе се запознаени со постоењето и колку луѓето се недоволно информирани за манифестациите на аутистичниот спектар на нарушувања, кој за жал, како во светски рамки, така и во Република Македонија, има тенденција на пораст. Податоците за дијагностицирани деца со аутизам во Република Македонија се загрижувачки.

Затоа, аутизмот бара многу поголем и многу посветен ангажман од сите нас. Не се доволни само активности. Треба многу повеќе. Потребен е интегриран пристап, добро планирана и координирана реализација на активностите на сите засегнати страни: државните институции, здравствените установи, образовните институции, социјалните центри и граѓанските организации. Само со здружени напори и сили можеме навистина да помогнеме и да придонесеме за позитивни промени.

Дами и господа,

Имав прилика да учествувам на неколку меѓународни конференции во организација на меѓународната фондација „Аутизмот зборува", чија цел е подигање на глобалната јавна свест за аутизмот. Сакам сите стекнати знаења и применети начини, како да се влијае кон позитивна промена на состојбите во однос на лицата со аутизам, да се имплементираат и во Република Македонија.

Со голем ентузијазам и упорност, се обидувам да создадам услови за да се слушнат проблемите и предизвиците со кои секојдневно се соочуваат родителите чиишто деца се со дијагностициран аутизам. Охрабрена сум кога институциите соодветно одговараат на нивните потреби. Неопходно е да се подигне ова прашање уште повисоко на општествената агенда за да може да се подигне општата јавна свест за постоењето и за последиците од аутизмот, но пред сè да се овозможи рано откривање и дијагностика, а со тоа и навремено започнување со соодветна терапија и третман.

Од 2011 година, кога за првпат во Република Македонија јавно беше одбележан Меѓународниот ден на аутизмот под мое покровителство, секоја година на 2 април, се организираат настани обоени во светлосина боја, заштитната боја на борбата со аутизмот, со музика и игра, со искрен и невин детски настап, со детски џагор и со безброј искрени и топли насмевки.

Таквите иницијативи го потсетуваат општеството за предизвикот наречен аутизам, ја поттикнуваат свеста на граѓаните и ги информираат дека аутизмот не е само нешто што им се случува на некои други, дека аутизмот не е загатка или болест, туку само начин на постоење.

autizam2Драги присутни,

Нема ништо поскапоцено од безгрижната детска насмевка, како што нема ништо потегобно и повеќе поразително од дете кое пати, дете кое не може да се радува на детската игра.

Би сакала да ги охрабрам родителите чии дечиња живеат со аутизам, да им порачам да не губат надеж и да останат силни. Нивните деца имаат многу таленти. Во нивниот свет има многу бои со кои можат да сликаат како најголеми и врвни уметници, кога им се дава, првенствено, родителската поддршка, заштита, љубов, нежност и разбирање.

Би сакала во оваа прилика да упатам апел и до сите останати граѓани – да не ги маргинализираат лицата со аутизам, да најдат трпение и доблест да им помогнат да ги развијат социјалните и комуникациски вештини, да ги интегрираат во секојдневниот живот. Поголемото разбирање за ова нарушување ќе доведе и до поголемо прифаќање на лицата кои светот го доживуваат и го поимаат малку поразлично.

За сите вас кои денес сте овде, дозволете ми да го изразам моето најдлабоко почитување и благодарност што ја отворивте темата на аутизмот во Република Македонија.

Почитувани присутни,

Во оваа прилика, би сакала да го поздравам и да го нагласам значењето на Интерпартиската парламентарна група за правата на лицата со посебни способности, која има една посебна и единствена задача, да ја преточува секоја издржана иницијатива во законска регулатива.

Имајќи ги предвид претстојните предвремени парламентарни избори, укажувам на тоа дека аутизмот нема мандат. Децата со аутизам немаат мандат. Аутизмот нема политичка заднина, ниту етничка припадност, ниту религиски предзнак. Аутизмот е поим кој не заслужува понижување, поинакво третирање, не заслужува предрасуди.

Очекувам дека во секој состав на Собранието на Република Македонија ќе има пратеници во сѐ поголем број, кои секогаш ќе бидат подготвени да го кренат својот глас и да гласаат за децата со аутизам и за нивното право на квалитетен, среќен и безгрижен живот.

Дами и господа,

Аутизмот е актуелен, но и растечки здравствен проблем на национално ниво, поради што сите ние мораме заеднички, сплотено, координирано, партнерски и рамноправно да работиме и да се трудиме да постигнеме што повеќе за подобар и поквалитетен живот на лицата со аутизам.
Денес, ќе имате прилика да дебатирате со експерти и стручни лица кои работат во областа на аутизмот, додека јас, како неколкугодишен активист во истата област, можам да издвојам неколку работи кои сметам дека се најзначајни за аутизмот во Република Македонија:
- да се продолжи со подигање на јавната свест за аутизмот;
- да се подобрува законската рамка која го третира аутизмот;
- да се информира јавноста за важноста на раната дијагноза;
- да се овозможува рана дијагностика;
- да се презема рана интервенција, третман, соодветна терапија;
- да се отвораат сè повеќе центри за дневен престој – центри за секојдневна социјализација и терапија на деца со аутизам;
- да се поддржуваат и да се дообучуваат стручните лица кои работат со лицата со аутизам, лекари, дефектолози, психолози, социјални работници и други;
- да се организираат што повеќе обуки за работа со терапии, кои им помагаат и ги подобруваат вештините на децата со аутизам;
- да се испита можноста за креирање на Национална стратегија за аутизам во Република Македонија;
- да се оформи Регистар на лица со аутизам во Република Македонија;
- и според мене, најзначајното: да се отвори Центар за дијагностика на аутизам во Република Македонија.

На крајот, почитувани присутни, би сакала да нагласам дека за децата со аутизам вреди да се изодат и милиони чекори само да се постигне една насмевка, еден допир, една прегратка, еден блесок во очите, еден збор.

Тоа е благодарноста која сигурно знаеме дека најискрено ќе ја добиеме.

Ви благодарам.

autizam3

borka1-04022016
Потребен е партнерски однос за успешно менаџирање на борбата против ракот - обраќање по повод Светскиот ден на борбата против ракот
Четврток, 04 Февруари 2016

Почитувани присутни,
Ваши Екселенции,
Дами и господа,
Почитувани претставници на медиумите,

Поканата да бидам денес со сите вас ја прифатив недвоумејќи се, најмногу поради тоа што дојде од Здружението „Борка - за секој нов ден", мој долгогодишен соработник, партнер и верен пријател. Кога зборувам за ова здружение секако мислам на претседателот г-ѓа Биба Додева, на волонтерите и на поддржувачите на здружението, моите драги пријателки – борките и нашите розови активности.

Но денес, драги присутни, заедно со уште неколку здруженија кои работат во областа на борбата против ракот од секој вид, го одбележуваме Светскиот ден на борбата против ракот.

Овој ден нè поттикнува да пројавиме интерес за трендовите во дијагностицирањето и лекувањето на глобално ниво, за резултатите од најновите истражувања. Нè потсетува да размислуваме за ситуацијата на национално ниво, преку државните институции до активноста на граѓанскиот сектор, преку ангажираноста на пациентските организации до нашиот личен однос, посебно во контекст на препораките за превенција.

Драги пријатели,

Секој од нас со леснотија би можел да зборува за позитивните аспекти на човековото живеење, да ја воспева љубовта, надежта, успесите, пријатните мигови и радосните нешта. Меѓутоа, огромен предизвик за секој од нас е кога човек може да се издигне и пронајде сила за да ги охрабри болните кои ги пребродуваат најтешките моменти во својот живот и да им пружи неопходна поддршка неопходната помош, а најголема инспирација се оние кои ја победиле подмолната болест и кои не потклекнале пред неа.

Ракот е една од болестите која е со најголема смртност кај човечката популација. Ракот е болест која од година во година предизвикува поразителни статистички податоци. Ракот е најголем здравствен проблем со кој се соочуваат и развиените и земјите во развој. Без разлика дали станува збор за карцином, сарком, лимфом, леукемија, секое малигно заболување претставува непријател од највисок ризик, кој апсолутно треба да се третира како најголема закана.

Проекциите на статистичките податоци за смртноста од малигни заболувања на глобално ниво за наредните 20-30 до 40 години се поразителни. Едноставно, вознемирувачки. Проценката на смртноста од ракот е огромна бројка - милиони човечки животи.
Како и во секоја земја, така и во Република Македонија, постојат многу страни во битката против ракот. Сметам дека постигнувањето на партнерски однос меѓу сите страни е предиспозиција за успешно менаџирање на борбата против канцерот. Преку постигнување на принцип на еднакво партнерство меѓу државните органи, здравствените институции и здруженијата на пациенти неизбежни се позитивните промени и позитивни резултати. Сите страни рамноправно да учествуваат во донесувањето на заеднички одлуки за подобар здравствен систем во земјата. Заеднички да се постигне здравствен систем кој овозможува еднаков пристап, висококвалитетна здравствена заштита, задоволување на потребите на пациентите и подобрување на квалитетот на животот на секој граѓанин кој се соочува со дијагностициран канцер.

Мораме да бидеме проактивни, мораме да преземеме конкретни мерки и акции. Голем исчекор во таа насока е поставување на малигните болести на ниво на приоритет во здравствениот систем на Република Македонија, а уште повеќе, прогласувањето на 2016 година за година на борба против ракот во Република Македонија. Да имаме исполнета агенда и да водиме бројни активности за заедничка борба против ова заболување.

Денес, би сакала да го поздравам и промовирањето на Aлијансата на пациентски организации, која се оформи во октомври минатата година, а, денес, на Светскиот ден за борба против ракот, се претставува пред јавноста. Петте организации кои се дел од оваа Алијанса имаат значајна обврска за оваа година, да бидат едни од главните носители на активностите во годината на ракот во Република Македонија. Ги поздравувам уште еднаш здруженијата „Борка", „Животна искра", „Живот со предизвици", „Пеперутка" и „Хепар центар". Ја искажувам мојата поддршка и ги повикувам сите други организации кои работат во истата област, да се приклучат кон оваа иницијатива и да го зајакнат уште повеќе заедничкиот глас на пациентите со малигни заболувања во нашата држава.

Драги пријатели,
На крајот, би сакала да ги пренесам пораките за 2016 година, како година на борбата против ракот во Република Македонија. Пораките се многу јасни, конкретни, инспирираат и поттикнуваат:
- Јас можам да побарам поддршка.
- Јас можам да бидам јас.
- Јас можам јавно да говорам.
- Јас можам да изберам здрав начин на живеење.
- Ние можеме да инспирираме активности.
- Ние можеме да го спречиме ракот.

ЈАС МОЖАМ. НИЕ МОЖЕМЕ. ПРИКЛУЧЕТЕ НИ СЕ СИТЕ!

Ви благодарам.

borka2-04022016

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следно > Крај
Страница 2 од 9

Биографија

Првата дама на Република Македонија, госпоѓа Маја Иванова, е дипломиран правник кој во слободното време пишува поезија. 

Повеќе

 

Фото галерија

Maja_fotogal