Предавање акредитивни писма на новоименуваниот амбасадор на Шри Ланка за Република Македонија
Среда, 30 Мај 2018   

SriLanka1Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Демократска Социјалистичка Република Шри Ланка за Република Македонија, со седиште во Берлин, Н.Е. г. Карунасена Хетиарачи.

Претседателот Иванов подвлече дека дипломатските односи меѓу двете држави се воспоставени пред две децении и дека треба во иднина да се интензивираат меѓусебниот политички дијалог и економската соработка во сите полиња, за што е потребна институционална поддршка.

Амбасадорот Хетиарачи изрази уверување дека ќе се разгледаат можностите за унапредување на трговската размена меѓу двете земји, со цел да се воспостави долгорочно партнерство кое ќе доведе до нови содржини на соработка во повеќе области од заеднички интерес.

Претседателот Иванов на новоименуваниот амбасадор на Шри Ланка му посака успех во вршењето на одговорната дипломатска должност.

SriLanka2

  Back<<Назад