Средба на претседателот Иванов со МНР на Луксембург, г. Жан Аселборн
Среда, 04 Октомври 2017   

PRM_AselbornПретседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими министерот за надворешни и европски работи на Големото Војводство на Луксембург, г. Жан Аселборн.

Претседателот Иванов изрази задоволство од пријателските односи меѓу Република Македонија и Големото Војводство на Луксембург и ја посочи потребата од јакнење на севкупните билатерални односи и меѓусебната соработка. Во таа насока, македонскиот претседател ја потенцираше важноста од унапредување на политичкиот дијалог на високо ниво и искористување на потенцијалните можности за развој на економската соработка.

На средбата беа разменети мислења и информации во однос на македонските перспективи за членство во Европската унија и НАТО. Претседателот Иванов се заблагодари за приниципиелната поддршка од Луксембург, при што двајцата соговорници се согласија за неопходноста од динамизирање на евроатлантските процеси на Република Македонија и продолжување на политиката за натамошно проширување на ЕУ и НАТО.

Претседателот Иванов и министерот Аселборн разменија мислења за состојбите во регионот и актуелните предизвици со кои се соочува Европа и Европската унија. Во контекст на мигрантската криза и се поголемите безбедносни предизвици со кои се соочува европскиот континент, македонскиот претседател ја потенцираше потребата од интензивирање и унапредување на безбедносната билатерална соработка во европски и светски рамки.

  Back<<Назад