Предавање на акредитивни писма од страна на новоименуваните амбасадори на Јапонија и на Монголија
Вторник, 30 Мај 2017   

JaponijaПретседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Јапонија и Монголија за Република Македонија.

На средбата со г-ѓа Кеико Ханеда, прв резидентен амбасадор на Јапонија во Република Македонија, претседателот Иванов изрази големо задоволство од отворањето на амбасадата на Јапонија во Скопје што претставува уште една потврда за пријателството меѓу двете држави. „Сигурен сум дека Вашите активности како резидентен амбасадор на Јапонија во Република Македонија ќе придонесат за натамошно подобрување на нашите односи со внесување нови форми и содржини, пред сè на економски план, што ќе се одрази на зголемувањето на видливоста на Јапонија во Република Македонија и на започнувањето плодна економска соработка од која корист ќе имаат и јапонските компании и македонските граѓани", рече претседателот Иванов. Амбасадорката Кеида истакна дека Јапонија придава големо значење за стабилноста и просперитетот на Југоисточна Европа каде што стабилниот развој на Република Македонија има значајна улога, додавајќи дека Јапонија е голем поддржувач на нашата земја за интеграција во евроатлантските структури.

MongolijaНа предавањето на акредитивните писма од страна на Н.Е. г. Дашјамц Батсаикхан, амбасадор на Монголија за Република Македонија, со седиште во Софија, македонскиот претседател рече дека и покрај географската оддалеченост на двете пријателски земји, постои заедничка желба и голем потенцијал за посѐопфатно унапредување на меѓусебните односи за доброто на двата народи. Амбасадорот Батсаикхан истакна дека во наредниот период ќе сe посвети на промовирање на постоечките пријателски односи и на унапредување на билатералната соработка меѓу двете земји.

Претседателот Иванов на двајцата амбасадори им посака успешно извршување на одговорната дипломатска функција и им изрази поддршка во вршењето на должноста.

  Back<<Назад