Соопштенија
Новоименуваниот амбасадор на Република Хрватска Златко Крамариќ ги предаде акредитивните писма
Петок, 04 Март 2011


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Хрватска во Република Македонија, Н.Е. д-р Златко Крамариќ.

Амбасадорот Крамариќ во своето обраќање изрази цврсто уверување за продлабочување на трајното пријателство меѓу двете земји кое верификувано и во многу меѓународни документи дополнително потврдува дека Република Македонија и Република Хрватска делат исти цивилизациски вредности.
- Двете земји се свесни дека светскиот мир, демократијата и слободата немаат алтернатива. Практикувањето на тие универзални вредности во Југоисточна Европа како наш заеднички регион е од особена важност, рече амбасадорот Крамариќ.
Новонаименуваниот амбасадор на Република Хрватска изрази уверување дека Република Хрватска ќе продолжи да и дава на Република Македонија континуирана и силна поддршка во напорите за праведно решавање на недоразбирањето со името.
- Тука е впрочем и нашата недвосмислена поддршка за што поскоро пристапување на Македонија во НАТО, зошто членството во оваа воено политичка алијанса е силна гаранција за иднината на Вашата држава како европска земја, рече амбасадорот Крамариќ.

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов во своето обраќање истакна дека Република Македонија и Република Хрватска, граѓаните на двете држави, ги поврзуваат силни историски, културни и традиционално пријателски врски.
- Нас нè поврзуваат и идентичните определби за стабилност и просперитет на нашиот регион, неговата и нашата евро-атлантска сегашност и иднина. Токму поради ова Република Македонија посветува посебно внимание на негувањето и развојот на односите и соработка со Република Хрватска, рече македонскиот Претседател.
Претседателот Иванов ја изрази благодарноста за поддршката на Република Хрватска за напорите и активностите што ги вложува Република Македонија за што поскорешно приклучување кон Северноатлантската алијанса и ЕУ.
- Уверен сум дека градењето на добрососедски и пријателски односи, како и сестраната соработка меѓу нашите две земји, нашата силна посветеност на регионалните иницијативи, придонесува за јакнење на довербата и разбирањето, за зацврстување на стабилноста и безбедноста на регионот. Ова секако ќе придонесе и за негова забрзана интеграција во европските и евроатлантските структури, изјави Претседателот Иванов.

Новоименуваниот Шеф на Делегацијата на Европската Унија Питер Соренсен ги предаде акредитивните писма
Петок, 04 Март 2011


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот Шеф на Делегацијата на Европската Унија во Република Македонија, Н.Е. г-дин Питер Соренсен.

На средбата, Претседателот Иванов ја искористи можноста да му посака срдечно добредојде на Амбасадорот Соренсен. Претседателот оцени дека неговото богато искуство со регионот, вклучително и со Македонија, ќе бидат добра основа за успешна работа во Република Македонија. Според Претседателот Иванов, Македонија постигнала исклучителни успеси во мандатот на Амбасадорот Ерван Фуере, вклучително позитивна оценка од Европската Комисија за почнување на преговорите за полноправно членство во Европската Унија, како и визната либерализација.


Претседателот Иванов истакна дека за Република Македонија, од есенцијална важност е скорешно исполнување на препораките на Европската Комисија, и на јасниот став на Европскиот Парламент, за отворање на  преговорите со Европската Унија. Претседателот истакна дека искуството со други држави-кандидатки за членство покажало дека водење на преговорите без застој е важно за одржување на реформската агенда.

Амбасадорот Соренсен искажа целосно разбирање за неопходноста Република Македонија да го продолжи својот интегративен пат. Во тој контекст нагласи дека на неговата мисија во Република Македонија гледа како на поддршка на таквите напори и изрази уверување дека ќе даде се од себе за натамошно приближување на европските вредности и критериуми кон македонското општество. Двајцата соговорници изразија целосна подготвеност за натамошна взаемна тесна и интензивна соработка на тој план.

Средба со началникот на Генералштабот на копнената војска на Обединетото Кралство, генерал сер Питер Вал
Среда, 02 Март 2011
Проштална средба со шефот на Делегацијата на ЕУ во РМ и Специјален претставник на ЕУ, амбасадорот Ерван Фуере
Среда, 23 Февруари 2011


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска на проштална средба го прими шефот на Делегацијата на Европската Унија во Република Македонија и Специјален претставник на Европската Унија, амбасадорот Ерван Фуере.

Претседателот Иванов изрази благодарност до амбасадорот Фуере за неговото сестрано залагање во унапредување на процесот на пристапување на Република Македонија во ЕУ, како и за активниот и личен придонес за промоција и приближување на европските вредности меѓу македонските граѓани.

Претседателот Иванов подвлече дека во изминатите 5 години се случија повеќе настани кои се од исклучителна важност за европските аспирации на Република Македонија, двата позитивни Извештаи и двете препораки од ЕК за почеток на предпристапните преговори со ЕУ, либерализација на визниот режим. Изразувајќи жалење што и покрај остварените критериуми, сè уште не е реализирана целта, Претседателот Иванов нагласи дека за Република Македонија клучен приоритет останува добивањето датум за почеток на предпристапните преговори и дека Република Македонија, свесна за своите обврски, вложува максимални напори да ги исполни сите неопходни реформи, и е фокусирана на изнаоѓање на заемно прифатливо решение за деблокада на интеграциите. Во тој контекст, Претседателот Иванов го посочи примерот со хрватско-словенечкиот спор, како успешен модел на паралелно водење на интегративните процеси и решавање на билатерално прашање.


Амбасадорот Фуере, заблагодарувајќи се за високото ниво на остварената соработка со Претседателот на Република Македонија и неговиот Кабинет истакна дека исклучително ја цени улогата на Претседателот Иванов како на внатрешен, така и на надворешен план, во афирмацијата на Република Македонија на меѓународната сцена. Амбасадорот Фуере изрази надеж за скорешно отпочнување на преговорите за членство кои ќе ја доведат Македонија до остварување на нејзината стратегиска цел - полноправно членство во ЕУ, и додаде дека останува докажан пријател и поддржувач на Република Македонија.

На средбата, соговорниците разменија мислења за актуелните состојби на политичката сцена во Република Македонија.

Средба со пратеникот во Европскиот Парламент и ко-известувач за Македонија, д-р Едвард Кукан
Вторник, 22 Февруари 2011


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска го прими пратеникот во Европскиот Парламент и ко-известувач за Македонија, д-р Едвард Кукан.

На срдечната средба, тема за разговор беше актуелната состојба во Република Македонија, евро-интеграциските приоритети на државата, како и спорот за името наметнат од страна на Република Грција. Заеднички заклучок на средбата беше дека Република Македонија ги исполнува критериумите за отпочнување на преговорите за членство во Европската Унија. Претседателот Иванов му се заблагодари на пратеникот Кукан за постојаната поддршка што Европскиот Парламент и ја пружа на Република Македонија во досега постигнатото, како и во правењето на следниот чекор во интеграциите.

Претседателот Иванов и пратеникот Кукан разменија мислења за попречувањето на македонските интеграции од страна на Република Грција. Претседателот Иванов истакна дека во интерес на Македонија, и на регионот во целина, ќе биде продолжувањето на интеграциите до остварувањето на целта - обединета Европа - како проект кој ќе донесе трајна стабилност и просперитет. Претседателот го посочи примерот со хрватско-словенечкиот спор, како успешен модел на паралелно водење на интегративните процеси и решавање на билатерално прашање.

На средбата беше истакната постојаната висока поддршка што македонските граѓани ја даваат на евро-атланските стратегиски цели на Македонија, како и подготвеноста за спроведување на потребните реформски зафати за оваа цел да се исполни на брз и достоинствен начин. Иванов додаде дека блокадите на интегративните процеси поради билатерални прашања имаат импликации и на внатрешен план во Република Македонија, особено во напорите за создавање на поволна клима за странски инвестиции, како и на политички план.

Средба со Заменик претседателот на Владата на РМ задолжен за спроведување на Рамковниот договор Абдилаќим Адеми
Петок, 18 Февруари 2011


Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска го прими Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за спроведување на Рамковниот договор, Абдилаќим Адеми.

Главна тема на средбата беше координација во правец на одбележувањето на 10 годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор и активностите кои се предвидени во рамки на одбележувањето, за кои носител ќе биде Секретаријатот за спроведување на Рамковниот договор, а ќе бидат поддржани од страна на Претседателот на Република Македонија, Владата на Република Македонија, како и од меѓународната заедница.

На средбата, Претседателот Иванов и Заменик претседателот на Владата Адеми разменија мислења и за меѓуетничките односи во Република Македонија, поврзани со последните настани, при што заеднички став на соговорниците е дека институциите мора да ги искористат сите демократски механизми за зачувување на добрите меѓуетнички и меѓурелигиски односи, како еден од главните приоритети на Република Македонија на нејзиниот пат кон ЕУ и НАТО.


Претседателот Иванов и Заменик претседателот на Владата Адеми, изразувајќи загриженост поради тоа што меѓу учесниците на немилиот настан имало и малолетни лица, упатуваат апел до сите политички актери и до јавноста да не се злоупотребуваат вакви настани за дневно - политички цели.

Транспарентноста, отворениот дијалог, како меѓу политичките партии, така и во пошироката јавност за прашањата поврзани со меѓуетничките и меѓурелигиските односи се единствениот начин на кој треба да се отвораат, елаборираат и затвораат овие прашања, заклучија соговорниците.

 
Почеток < Пред 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Следно > Крај
Страница 163 од 173