Соопштенија
Честитка по повод 11 Октомври - Денот на вооруженото востание во Република Македонија
Понеделник, 11 Октомври 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов по повод 11 Октомври - Денот на вооруженото востание во Република Македонија упати честитка до граѓаните на Република Македонија.

Почитувани граѓани,

Денеска со особена гордост го прославуваме денот на народното востание 11 Октомври. Пред 69 години кревајќи се против фашистичката оска на злото преку вооружено востание македонските граѓани уште еднаш ги потврдија своите слободарски традиции. Кревајќи се против фашизмот македонските борци застанаа рамо до рамо со сиот правдољубив и демократски свет. Благодарение на 11 Октомври и на долгата и макотрпна борба која следеше се удрија темелите на независна Македонија што беше потврдено и со Првото Заседание на АСНОМ.

Прославата на 11 октомври е уште една можност да се присетиме и да им се заблагодариме на сите херои од генерациите пред нас, кои без колебање ги дале своите животи за граѓаните на Република Македонија денес да живеат слободно и да можат да ја градат својата иднина и својот просперитет.

Припомнувајќи си на борбата во минатото и слободарските традиции токму на овој празник потсетуваме дека Македонија, била, е и секогаш ќе биде на страната на прогресот, демократијата и слободата. Оттука нашето членство и припадноста во НАТО и Европската Унија е сосема природно и заслужено.

Почитувани граѓани, Ви го честитам празникот.
За многу години демократска, слободна и суверена Република Македонија!

д-р Ѓорге Иванов

Средба со експертска делегација на ГАЗПРОМ
Петок, 01 Октомври 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска прими претставници на експертска делегација од руската компанија ГАЗПРОМ.

На средбата на која присуствуваше и заменик претседателот на Владата на Република Македонија и министер за финансии г-дин Зоран Ставрески се разговараше за унапредување на соработката меѓу Македонија и Русија во енергетскиот сектор, како и за условите за вклучување на Република Македонија во меѓународниот енергетски коридор „Јужен поток“, со можност за изградба на крак низ територијата на Македонија.

Претставниците на експертската делегација на руската компанија ГАЗПРОМ изразија задоволство од изградбата на гасоводната мрежа во Република Македонија, за што искажаа целосна подотвеност за соработка и го информираа Претседателот Иванов за агендата на нивната посета на Република Македонија чија цел е утврдување на условите за почеток на овој проект.

Претседателот Иванов ја искажа политичката подготвеност и поддршка на Република Македонија за реализација на овој проект кој ќе обезбеди енергетска стабилност на Република Македонија во следните децении и изрази уверување дека се создадени услови ГАЗПРОМ да учествува во изградбата на гасоводната мрежа во Република Македонија, за што двете страни искажаа целосна подотвеност за соработка.

Средбата на Претседателот Иванов со експертската делегација од ГАЗПРОМ следува после посетата на Претседателот Иванов и вицепремиерот Ставрески на Руската Федерација реализирана во јуни оваа година кога беше потпишан договор за клириншкиот долг, а беше и остварена средба со генералниот директор на ГАЗПРОМ, г-дин Алексеј Милер.

Новонаименуваниот амбасадор на Кралството Шведска Ларс Валунд ги предаде акредитивните писма
Петок, 01 Октомври 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новонаименуваниот амбасадор на Кралството Шведска во Република Македонија Н.Е. г-дин Ларс Валунд.

Новонаименуваниот амбасадор на Шведска истакна дека односите меѓу двете земји се одлични и сеопфатни и дека за време на неговиот мандат ќе направи се што е во негова моќ за натамошно зајакнување на односите и продлабочување на соработката.
Повеќе граѓани од Македонија живеат во Шведска и даваат значаен придонес во нашето општество. Во мојот мандат ќе работам на продлабочување на нашите односи во делот на културата и стопанството, рече шведскиот амбасадор.
Амбасадорот Валунд подвлече дека шведската поддршка за Македонија е силна уште од самите почетоци и додаде дека доказ за тоа е шведскиот суштински придонес во мировната мисија на ОН, УНПРЕДЕП во 90-те години.
Шведска е силен поддржувач на македонските интеграции во евро-атлантските заедници. Шведска смета дека е од суштинско значење Македонија да ги почне преговорите со ЕУ за членство што е можно поскоро кога ќе бидат исполнети условите за тоа, изјави амбасадорот Валунд и додаде дека проширувањето на ЕУ е клучно за реформите и модернизација на  општествата во Југоисточна Европа како и за обезбедување и зачувување на стабилноста во овој регион.

Претседателот Иванов посакувајќи му искрено добредојде и успешно водење на оваа високо ценета мисија на амбасадорот Валунд, изрази задоволство од досегашниот развој на односите на пријателство меѓу двете земји и истакна дека Република Македонија е целосно посветена на натамошниот развој на односите и соработката со Кралството Шведска.
Уверен сум дека Шведска, како влијателен член на Европската Унија која ја поддржува политиката на "отворени врати" и во иднина ќе ја помага Република Македонија во нејзините напори за интеграција во европското семејство, како што го направи тоа за време на минатогодишното претседавање, рече Претседателот Иванов.
Македонскиот претседател подвлече дека за Република Македонија процесот на евро и евроатлантска интеграција, преставуваше и претставува еден од клучните интегрирачки фактори и двигател на реформските процеси, поради што ужива апсолутен политички, етнички и социјален консензус.
Прогресот на Република Македонија во тој процес, беше препознат и признат од страна на Европската Комисија, потенцираше претседателот Иванов и нагласи дека отпочнувањето на пристапните преговори за Република Македонија, не само што ќе го потврди кредибилитетот на Унијата и ќе има дополнителен мотивирачки ефект во Република Македонија, туку ќе има и позитивни импликации на стабилноста и просперитетот на целиот регион.

Честитка на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов по повод 8 септември, Денот на независноста
Среда, 08 Септември 2010

Почитувани граѓани, драги пријатели
Годинешниот празник ни е уште една можност да се потсетиме на сите напори, успеси, тешкотии и активности кои ги изминавме во градењето на нашата држава – Република Македонија. Денес се сеќаваме на почетокот на патот кој беше одбележан со големи закани и со неизвесност, на кој наше најголемо оружје беше решителноста и ентузијазмот на граѓаните кои ја преземаа одговорноста во свои раце. 8 септември е еден во низата решителни чекори преземани со цел да се даде форма и да се отелотвори токму оваа решителност на нашите граѓани да бидат одговорни за својата иднина. Причина повеќе за празнување е што темелите на таа наша држава ги поставивме цврсто во вредностите кои ја гарантираат нејзината долговечност, во демократскиот плурализам, почитувањето на човековите права и заштитата на слободата на сите наши граѓани.
Сите ние кои празнуваме, во Република Македонија како и во големите заедници на македонските граѓани во светот, имаме свој залог во иднината на македонската држава. Како што решително се определивме таа иднина да ја бараме во независна и самостојна држава, еднакво решително сме определени таа држава да го одбележи своето место во обединета Европа. Нашата безбедност која ја зачувавме во бурните први денови на независноста, во иднина ја проектираме во евро-атланскиот сојуз на демократски и слободољубиви држави.
На неизвесниот пат кој го поминавме паметиме мигови кога можеби сме се посомневале во крајниот исход и во успешноста на задачата која ја преземавме. Кога можеби и не сме биле достојни на висината на задачата која е пред нас – да се изгради нова држава, нов дом, на Балканот и во Европа. Но, убеден сум дека сите овие прашања добија решителен одговор – дека основата е поставена, и дека Македонија е тука за да опстои, за да им обезбеди можност за напредок и за благосостојба, како и шанса за докажување на сите нејзини граѓани.

Заедничко соопштение на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов и на Претседателот на Република Бугарија д-р Георги Прванов
Недела, 22 Август 2010

На покана на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, Претседателот на Република Бугарија д-р Георги Прванов денеска оствари еднодневна работна посета на Република Македонија, во Охрид и Струга.
Двајцата шефови на држави остварија билатерална средба и ќе присуствуваат на врачувањето на наградата „Златен венец” на бугарскиот поет Љубомир Левчев во рамките на фестивалот „Струшки вечери на поезијата”.
Средбата на претседателите на Република Македонија и на Република Бугарија е продолжение на активниот политички дијалог на највисоко ниво и потврдување на добрите односи меѓу двете земји.
Двајцата претседатели констатираа дека Македонија и Бугарија споделуваат заедничка визија за иднината, во која сите земји од регионот ќе бидат интегрирани во европските и евроатлантските структури, како најважен предуслов за трајна стабилност, демократски и економски просперитет за целиот регион.
На средбата, беше подвлечена важноста на меѓусебната соработка и поддршката на Република Бугарија за интеграцијата на Република Македонија во ЕУ и НАТО, врз основа на целосното исполнување на неопходните критериуми и услови за тоа.
Одбележана беше неопходноста од активирање на заедничка работа за усогласување на општо прифатлив текст на двостраниот договор, кој што дополнително ќе ги развие и збогати принципите и насоките на односите меѓу двете земји врз основа на европските вредности.
Претседателите на Република Македонија и на Република Бугарија се согласија дека двете земји треба да ги искористат реалните потенцијали за јакнење на економските односи и дека ќе ги интензивираат заедничките настапи и соработка во проекти од взаемен интерес за градење и подобрување на патната, железничката, енергетската инфраструктура. Овие проекти двајцата Претседатели ги оценуваат и како проекти од регионален и европски интерес.
На средбата беше истакната заедничката визија дека продлабочувањето на соработката во областа на културата, науката и образованието претставува дополнителен поттик за подобрување на билатералните односи.
Двајцата Претседатели разменија мислења и ставови и за други актуелни регионални и меѓународни прашања.

Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, на отворањето на Обуката за млади лидери во Охрид
Понеделник, 16 Август 2010

Почитувани. Ми претставува голема чест и вистинско задоволство да ве поздравам овде, на брегот на Охридското езеро чии води ги заплискуваат некои од најзначајните македонски и европски духовни и културни центри. Езеро од кое со векови наназат ја црпиме инспирацијата за создавање на вистински и трајни вредности. Денес, токму на брегот на ова езеро, инспирирани од богатото наследство на светите Климент и Наум, на македонските преродбеници и творци, заедно ќе запловиме во теориските и практичните води на лидерството.
Велат „..општеството е како брод и во секое време треба да постојат луѓе кои ќе бидат подготвени да го преземат кормилото...“.
За идните кормилари да бидат подготвени да го преземат кормилото мора непрестано да се инвестира во нивниот развој и наобразба.
Патот кој води до индивидуалниот и колективниот успех не е нити краток нити пак лесен. За да се измине тој пат не е доволна само желбата за успех туку и јасна визија која како светилник го осветлува патот. Потребна е посветеност кон целта и чувство за одговорност кон себе и кон другите.
Но, таа лична посветеност и таа лична одговорност треба да бидат поткрепени и со колективна посветеност и одговорност за поддршка на најдобрите, на оние кои утре ќе ја предводат земјата. Општеството кое денес се грижи за своите млади лидери, утре ќе биде предводено од истите луѓе во кои инвестирало. На тој начин се создава и јакне двојството – одговорно општество со одговорни општествени лидери. А токму во тоа се состои и тајната на успешните општества. Затоа, особено ме радува фактот што оваа обука е производ на новиот дух на заедништво, на споделената, општествена одговорност кон младите лидери.
Почитувани. Досега сосема малку и ретко се инвестираше во нив. Често младите потенцијални лидери беа оставани сами да се снаоѓаат. Денес се врти нова страница. Државата и бизнисот треба да се партнери кои со заеднички напори создаваат вистинска вредност. Денес ги поставуваме основите на она што се надеваме дека ќе прерасне во регионален едукативен центар за едукација и тренинг на идните лидери.
Свесни сме дека иднината на општествената благосостојба во Република Македонија зависи од идните лидери, од нивните квалификации, вештини и знаења, но и од моралните вредности и интегритетот на личноста. Затоа, мисијата на Обуката за млади лидери е да Ви го предаде компасот, Вам, како генерација на идни лидери. Нашата мисија е преку високо квалитетна едукација да Ве подготви за спроведување и промовирање на вистинските вредности во политичко-економскиот живот како и справување со предизвиците на глобалната технологија, меѓународната конкуренција, и културната и религиска разноликост.
Почитувани. Некои мислат дека лидерството е уметност, други сметаат дека тоа е практика. Некои велат дека лидерот се раѓа, други пак дека се создава и гради. Независно од тоа кој е одговорот на оваа дилема, лидерството и учењето се нераздвојно поврзани меѓу себе. Не е доволно само да се знае. Знаењето мора да се примени, бидејќи само така ќе биде во функција на индивидуалниот успех кој ќе донесе колективен успех.
Базирана врз почитувањето на основните човечки вредности, визијата на Обуката за млади лидери е да ги интегрира модерните политички, научни и технолошки знаења и вештини, како теориски така и практично. Со овој проект правиме конкретен чекор за Ваше едуцирање, развивање на лидерската личност и лидерските вештини, креирање чувство на одговорност и реакција кон средината во којашто живеете и работите.
Ова најдобро се постигнува преку живата, непосредна врска меѓу докажаните лидери во своите области и младите општествени лидери.
Затоа, оваа обука е одлична можност за плодна размена на искуства и идеи меѓу сегашните и идните лидери. Обуката е поттик на оваа генерација да ја менторира и поддржи идната, да ги остави најдобрите решенија, да и овозможи да твори врз нејзиното богато искуство и да ги реализира своите стремежи.
Верувам дека оваа работилница ќе ги исполни нашите, но пред се Вашите очекувања. Дека ќе продолжи да препознава и прима квалифицирани, потенцијални лидери ориентирани кон предизвиците и изнаоѓањето иновативни решенија на проблемите. Дека и понатаму ќе ангажира професори и инструктори кои и самите се лидери во својата академската сфера или практична област. Дека ќе креира клима која е поволна за отворениот ум, клима која ќе овозможи ефективно учење и квалитетна надградба. Најпосле, верувам дека оваа обука ќе понуди модел на учење втемелен врз најновите истражувања и проучувања на настаните од политичката, економската и социолошката теорија и пракса.
Почитувани. Со користењето на едно од најголемите национални богатства на Македонија – бесконечната креативност на нејзините граѓани – квалитетна обука на нејзините млади лидери може да поттикне и обезбеди национален просперитет и меѓународна компетентност. Верувам дека оваа работилница ќе го овозможи токму тоа.
На крајот, сеќавајќи се на бесмртните зборови на Димитар Миладинов, кој кажа “Јас го посеав семето, а вие бидете живи да го ожнеете неговиот плод“, Вам, младите општествени лидери, Ви посакувам успешна академска и професионална жетва.

 
Почеток < Пред 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Следно > Крај
Страница 158 од 163