Соопштенија
alt
Средба со Шефот на набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР за предвремените избори, Џулијан Пил Јејтс
Среда, 18 Мај 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска го прими Шефот на набљудувачката мисија на ОБСЕ / ОДИХР за предвремените избори, г-дин Џулијан Пил Јејтс.

Од средбата произлезе заемната констатација за значењето на претстојните парламентарни избори. Избори кои треба да ја потврдат демократската зрелост на земјата и да го потврдат капацитетот на сите учесници во изборниот процес за спроведување на избори согласно највисоките демократски стандарди.

Претседателот Иванов нагласи дека ги почитува позитивните пораки од шефот на набљудувачката Мисија. „Изборите, како врвен демократски чин, се критериум и имаат особено значење за исполнување на нашите највисоки стратегиски цели - членство во ЕУ и НАТО. Силно верувам и очекувам натпреварот да биде конструктивен и да биде легитимен натпревар за власт, натпревар на предлози и идеи. Сакам да нагласам, дека кој и да помисли да предизвикува инциденти или нерегуларности на изборите, и со тоа да ни нанесе штета на сите нас како општество, ќе се соочи со најстрогиот можен институционален одговор,“ нагласи Претседателот Иванов на средбата со Шефот на набљудувачката мисија на ОБСЕ / ОДИХР.

Шефот на набљудувачката мисија на ОБСЕ / ОДИХР, Џулијан Пил Јејтс информирајќи го Претседателот Иванов за целите, надлежностите и одговорноста на неговата Мисија, посочи дека на изборите сите учесници треба да ја исполнат својата улога. Тој додаде дека мисијата ќе ги оценува изборите од аспект на усогласеност со принципите за демократски изборни процеси, преземените обврски од сите држави-членки на ОБСЕ, како и со националната законска регулатива. Набљудувачите ќе го анализираат спроведувањето на изборниот процес од повеќе аспекти како работата на ДИК и изборните органи, однесувањето на сите учесници во изборниот процес, мониторинг на медиумите, изборниот ден. Извештајот на набљудувачката Мисија ке биде реална оценка заснована врз факти, истакна Џулијан Пил Јејтс.

Претседателот Иванов потсети дека од почетокот на годината лично свика неколку лидерски средби со цел да го поттикне и олесни политичкиот дијалог, да придонесе кон намалување на жестоката реторика и анимозитетот во јавниот простор, кои се рефлектираат директно врз граѓаните.

„Јас од денот на распишувањето на изборите, но и претходно на повеќето лидерски средби кои ги организирав, постојано апелирам сите учесници во изборниот процес да се однесуваат соодветно на нивото на демократскиот развој на Република Македонија и остварените придобивки - исполнети критериуми за членство во НАТО, подготвеност да се почнат пристапните преговори со ЕУ. Очекувам политичките партии, нивните лидерства и членови, во изборниот процес да се придржуваат во рамките на јавната пристојност, и во нивното политичко дејствување да се водат од државните и интересите на граѓаните. Република Македонија и нејзините граѓани имаат докажано дека поседуваат капацитет за да обезбедат фер и демократски избори. Граѓаните на Република Македонија поседуваат голема политичка свест и зрелост за реализација на такви избори. Силно верувам дека тоа на 5 јуни уште еднаш ќе го докажеме,“ рече Претседателот Иванов.

Шефот на набљудувачката мисија на ОБСЕ / ОДИХР за предвремените избори, Џулијан Пил Јејтс искажа висока почит за ангажманот на Претседателот Иванов во овој контекст.
 

alt
Средба со Ад Хок Комисијата на Парламентарното Собрание на Советот на Европа за набљудување на изборите
Среда, 18 Мај 2011
alt
Средба со Премиерот на Унгарија Виктор Орбан при неговата официјална посета на Република Македонија
Четврток, 12 Мај 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес оствари средба со Претседателот на Владата на Република Унгарија г-дин Виктор Орбан.
 
На средбата Претседателот Иванов му се заблагодари на Премиерот Орбан за реализирањето на најавата дека Унгарија ќе ги искористи сите можности да ја промовира важноста од отворање на пристапните преговори за Република Македонија и ќе го постави ова прашање на состаноците во текот на унгарското претседавање со ЕУ. Претседателот Иванов особено изрази благодарност од веќе дадените јавни пораки во таа насока до страна на Премиерот Орбан на релеватни форуми. Претседателот Иванов истакна дека Република Македонија и нејзините граѓани исисклучително ја ценат силната и принципиелна поддршка од Република Унгарија на овој план.
 
Притоа, Претседателот Иванов истакна дека не постои ниту еден аргумент Република Македонија да биде блокирана во оваа фаза од интегративниот процес во Европската Унија, и додаде дека со одредувањето на датум и почеток на преговорите, Македонија ќе добие дополнителна мотивација за продолжување на реформите. Претседателот Иванов и Премиерот Орбан се согласија дека отворањето на преговорите за членство на Македонија во ЕУ ќе биде позитивен сигнал и за регионот, и потврда на кредибилитетот на проширувањето на Унијата. Претседателот искажа надеж дека европските лидери ќе покажат визија и лидерство и Македонија ќе може да го продолжи интегративниот процес.
 
Премиерот Орбан изјави дека јасен европски интерес е Македонија да го продолжи интегративниот процес во ЕУ, и кажа дека на тој план Република Македонија може да смета на принципиелна поддршка од Република Унгарија. Според премиерот Орбан, билатералните прашања не смеат да бидат пречка во интеграциите, и Унгарија ќе се залага Македонија час поскори да ги отпочне преговорите со ЕУ.
 
На средбата заемна констатација беше дека билатералните односи се одлични. Претседателот Иванов го поздрави потпишувањето на Договорот за економска соработка како и одржувањето на бизнис форумот, како конкретни чекори во насока на јакнење на економската соработка. Претседателот Иванов ги посочи македонскиот енергетски и банкарски сектор како сфери во кои унгарските бизнисмени можат да се вклучат со инвестиции во Република Македонија.

 

alt
Писмо до Претседателот на САД, Барак Обама
Вторник, 03 Мај 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов испрати писмо до Претседателот на Соединетите Американски Држави г-дин Барак Обама. Интегралниот текст на писмото следува во продолжение:
 
Почитуван господин Претседател,
 
Со големо олеснување ја примив веста за акцијата на Соединетите Американски Држави која резултираше со отстранување на заканата која сееше страв во светот, олицетворена во Осама бин Ладен. Не само Соединетите Држави, туку и целиот свет, ќе биде посигурен и побезбеден како резултат на Вашите акции.
          
Целиот свет се сеќава на подмолниот напад од 11 септември 2001 година, но и многу други напади насочени кон недолжни цивили, вклучувајќи и жени и деца. Овие напади нè потсетија дека злото, за кое нема никакви оправдувања и објаснувања, сè уште постои на овој свет и дека должност на целото човештво е ова зло да се искорени.
 
Затоа, особено важно е да ги победиме повиците кон верска омраза и нетрпеливост – со аргументи кога е можно, со сила кога е неопходно. Оттаму, Република Македонија ќе продолжи да дејствува како посветен член на коалицијата на слободољубиви држави, предводена од Соединетите Американски Држави, во напорите за ширење на слободата и демократијата во светот и за отстранување на заканите кои произлегуваат од тероризмот.
          
Соединетите Американски Држави, како и многупати во минатото, остануваат водечка инспирација и заштитник на слободољубивите народи низ светот, независно од верата, расата и етничката припадност. Во ваквата Ваша улога, Ве уверувам дека ја имате поддршката и партнерството на Република Македонија.
          
Ве молам, примете ги изразите на мојата највисока почит.

д-р Ѓорге Иванов
 

alt
Новите амбасадори на Замбија и на Куба ги предадоа акредитивните писма на Претседателот Иванов
Петок, 29 Април 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Замбија во Република Македонија, со седиште во Берлин, Н.Е. г-дин Џонстон Фанвел Чицинга и на новоименуваниот амбасадор на Република Куба во Република Македонија, со седиште во Софија, Н.Е. г-ѓа Тересита де Хесус Капоте Камачо.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Замбија г-дин Чицинга, Претседателот Иванов изразувајќи благодарност за принципиелниот став и употребата на уставното име на Република Македонија, посочи на потребата за понатамошно altинтензивирање и унапредување на односите и соработката со Република Замбија во сите сфери од заеднички интерес како на билатерален така и на мултилатерален план. На средбата беше нагласена потребата од унапредување на правната рамка, и подготвеност за соработка и контакти во рамките на мултилатералните организации и форуми.

Во разговорот со новоименуваниот амбасадор на Република Куба г-ѓа Камачо, Претседателот Иванов ја поздрави подготвеноста за интензивирање на економската соработка и јакнење на трговската размена, како и интересот на двете земји за развој на односите во областа на културата, образованието и медицината. Амбасадорот Камачо, истакна дека Република Куба придава особено значење на развојот на односите и соработката со Република Македонија, и во тој контекст дека за време на својот мандат ќе направи се за унапредување на односите и соработката со Република Македонија.
 

alt
Новите амбасадори на Замбија и на Куба ги предадоа акредитивните писма на Претседателот Иванов
Петок, 29 Април 2011

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Замбија во Република Македонија, со седиште во Берлин, Н.Е. г-дин Џонстон Фанвел Чицинга и на новоименуваниот амбасадор на Република Куба во Република Македонија, со седиште во Софија, Н.Е. г-ѓа Тересита де Хесус Капоте Камачо.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Замбија г-дин Чицинга, Претседателот Иванов изразувајќи благодарност за принципиелниот став и употребата на уставното име на Република Македонија, посочи на потребата за понатамошно интензивирање и унапредување на односите и соработката со Република Замбија во сите сфери од заеднички интерес како на билатерален така и на мултилатерален план. На средбата беше нагласена потребата од унапредување на правната рамка, и подготвеност за соработка и контакти во рамките на мултилатералните организации и форуми.

Во разговорот со новоименуваниот амбасадор на Република Куба г-ѓа Камачо, Претседателот Иванов ја поздрави подготвеноста за интензивирање на економската соработка и јакнење на трговската размена, како и интересот на двете земји за развој на односите во областа на културата, образованието и медицината. Амбасадорот Камачо, истакна дека Република Куба придава особено значење на развојот на односите и соработката со Република Македонија, и во тој контекст дека за време на својот мандат ќе направи се за унапредување на односите и соработката со Република Македонија.

 

 

 
Почеток < Пред 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Следно > Крај
Страница 154 од 167