Соопштенија
Средба со Претседателот на Уставен Суд на Република Македонија д-р Трендафил Ивановски
Понеделник, 12 Април 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска го прими Претседателот на Уставниот Суд на Република Македонија д-р Трендафил Ивановски.

На средбата, која беше закажана на барање на Претседателот на Уставниот Суд, д-р Ивановски го запозна Претседателот Иванов со програмите за регионална и меѓународна соработка на Уставниот Суд со соодветните институции. Претседателот Иванов изрази поддршка за активностите кои се во насока на промоција на работата на Уставниот Суд во регионот и во светот. Претседателот Иванов оцени дека работата на Уставниот Суд е исклучително важна за целосно остварување на владеењето на правото, а со тоа и за развојот и унапредувањето на демократските процеси, и притоа изрази уверување дека Судот ќе ги исполнува своите надлежности во целост.

Двајцата соговорници се согласија дека македонскиот политички модел подразбира можност за слободно искажување на мислење во врска со одлуките на Судот, а дека извршувањето на тие одлуки е задолжително. Д-р Ивановски го информираше Претседателот Иванов и за мислењето на Уставниот Суд во врска со Законот за определување дополнителен услов за вршење јавна функција.

Средба со делегација на ИВЗ предводена од Реис ул Улема Сулејман ефенди Реџепи
Петок, 09 Април 2010
Честитка до припадниците на ромската заедница по повод Интернационалниот Ден на Ромите
Четврток, 08 Април 2010

По повод Интернационалниот Ден на Ромите 8 април, Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов ја испрати следната честитка до припадниците на ромската заедница во Република Македонија.

Почитувани,

Ми претставува особено задоволство на сите припадници на ромската заедница во Република Македонија да им го честитам интернационалниот ден на Ромите-8 ми Април.

8 ми Април е ден кој со гордост го прославува најголемато етничко малцинство во Европа и кој е убава можност да се афирмира историјата и културата на Ромите, но и нивната актуелна социо-економска положба во различните општества во светот.

Република Македонија се гордее со припадниците на ромската заедница кои се нераскинлив дел од Македонското општество и со степенот на права кои ги уживаат се пример за целиот свет. Имено во нашата земја Ромите имаат можност да се образуваат на својот мајчин јазик, да гласаат за своите партии и кандидати и да бидат претставени во сите институции на државата. Токму пред само два дена имавме можност да и го доделиме Орденот за заслуги за Македонија на кралицата на ромската музика Есма Реџепова-Теодосиевска. Тоа е признание за Есма и за сите припадници на ромската заедница и за нивниот придонес во градењето и претставувањето на Република Македонија.

Почитувани граѓани од ромската националност,

Ние нема да застанеме и да се задоволиме со она што досега е постигнато. Борбата за подобрување на социјалната и економска состојба на Ромите не смее да престане. Тое е перманентен процес кој изискува секојдневни активности и ангажмани. Ве уверувам дека во институцијата Претседател и во мојата личност имате посветен и верен подржувач на овој процес.

Нека е честит празникот.

Средба со претставници од партиите на ромската заедница во Македонија
Вторник, 06 Април 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денеска прими делегација на претставници од партиите на ромската заедница во Македонија. На средбата присуствуваа Амди Бајрам од Сојуз на Роми, Шабан Салиу од Демократски сили на Ромите, Неждет Мустафа од Обединета партија за еманципација на Ромите и Самка Ибраимовски од Партија за целосна еманципација на Ромите.

На средбата, организирана во пресрет на Меѓународниот ден на Ромите 8 април, беше разгледана состојбата на ромската заедница во Република Македонија, беа разменети и оценки за текот на спроведување на Декадата на Ромите. Претседателот Иванов истакна дека Македонија мора да продолжи со активностите за целосна интеграција на ромската заедница во образованието и во другите општествени сфери. За таа цел, Претседателот побара активно вклучување на ромските интелектуалци, активисти и заедницата во целина.

Лидерите на партиите ги изнесоа нивните согледувања за положбата на Ромите и чекорите кои се потребни за натамошно подобрување на животниот стандард и статус на Ромите во целина. Тие ја истакнаа уникатната политичка положба на Ромите во македонското општество, со неговиот модел на учество во политичкиот живот како модел кој треба да биде применет и во други држави кои тежнеат да ја подобрат положбата на Ромите.

Честитка по повод празникот Воскресение Христово - Велигден
Четврток, 01 Април 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов упати честитка до верниците на Македонската Православна Црква – Охридска Архепископија, на Католичката црква и на Евангелско – методистичката црква  по повод празникот Воскресение Христово – Велигден.

Ми претставува особено задоволство и чест на сите верници да им го честитам претстојниот христијански празник, празникот над сите празници Воскресението Христово – Велигден.
 
Ви пожелувам Велигденските празници да ги поминете во убаво празнично расположение, споделувајќи со своите најблиски, радувајќи се и славејќи го животот.

Нека и овој Велигден биде патоказ дека сплотени во верата во Христа, под закрилата на светата црква, можеме да ги надминеме сите голготи и предизвици. Во ова време на постојан наплив од минливи вредности и краткотрајни задоволства, да не заборавиме да го следиме патот на светлината и да не се штедиме да се даруваме себеси на другите, да ја негуваме безусловната љубов кон нашите сограѓани и нашата татковина, вдахновени од примерот на Христа.

Честит празник и за многу години.
Христос Воскресе, навистина воскресе!

Д-р Ѓорге Иванов

 
Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 148 Следно > Крај
Страница 146 од 148