Соопштенија
undp
Средба на претседателот Иванов со г-ѓа Хелен Кларк, Генерален потсекретар на Обединетите нации и Администратор на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)
Петок, 24 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ја прими г-ѓа Хелен Кларк, Генерален потсекретар на Обединетите нации и Администратор на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

На средбата беше разговарано за севкупната соработка меѓу Република Македонија и УНДП и за реализацијата на тековните и идните проекти и иницијативи.

Претседателот Иванов изрази очекување дека со потпишувањето на новата рамка за развојна соработка на Обединетите нации „Партнерство за одржлив развој: Стратегија на ОН за Република Македонија 2016-2020", ќе се овозможи поголема кохерентност во работата на агенциите на Обединетите нации во земјата и поефикасно користење на нивните екпертизи, искуства и ресурси.

„Очекуваме зголемена транспарентност и отчетност околу планирањето на идните активности на Обединетите нации во Република Македонија, како и јакнење на партнерството со националните институции, истакна на средбата претседателот Иванов, посочувајќи дека е потребен поголем ангажман на нашите претставници во заедничките работни групи за следење и известување за резултатите од имплементација на проектите и активностите поддржани од УНДП и Обединетите Нации.

Г-ѓа Хелен Кларк одаде признание за начинот на кој Република Македонија се справува со бегласката и мигрантската криза и исткана дека поддршката и соработката со Република Македонија ќе продолжи и ќе се продлабочи со нови проекти.
На средбата беше поздравено активното учество на Република Македонија во усвојувањето на Целите за одржлив развој на ООН согласно Агендата 2030, и активностите кои се преземаат за нивна имплементација.

Македонскиот претседател изрази задоволство што приоритетните активности за работата на УНДП во Република Македонија за периодот 2016-2020 произлегуваат од приоритетите на Владата на Република Македонија и претставуваат продолжување на активностите со цел обезбедување поддршка за вработување, јакнење на услугите на локално ниво, социјална инклузија и одржливост на животната средина.

Претседателот Иванов се заблагодари за ангажманот и иницијативите на УНДП во Република Македонија, како и за успешната имплементација на проектот за заштита на Преспанското езеро.

Двајцата соговорници изразија очекување за продолжување на соработката во однос на заедничко дефинирање на стратешките приоритети, тековните активности, како и имплементација на постоечките проекти.

indija_prostalna
Проштална средба со амбасадорот на Република Индија, Н.Е. г. Раџеш Кумар Сачдева
Четврток, 23 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска на проштална средба го прими Н.Е. г. Раџеш Кумар Сачдева, амбасадор на Република Индија за Република Македонија, со седиште во Софија.

На средбата беа разменети мислења за состојбите во двете земји, како и за севкупните билатерални односи меѓу двете земји и соработката во сите сфери од взаемен интерес.

Претседателот Иванов изрази очекување за натамошно унапредување на соработката во сите сфери од заеднички интерес и го нагласи интересот на Република Македонија за воспоставување поинтензивна економска соработка.

Амбасадорот Сачдева изрази задоволство од извршувањето на дипломатската должност и изрази уверувањето дека неговата земја ќе продолжи со напорите за унапредување на односите со Република Македонија.

Претседателот Иванов се заблагодари за севкупниот ангажман на амбасадорот Сачдева и му посака успех во натамошната кариера.

PRMportret
Честитка по повод Националниот празник на Република Грција
Четврток, 23 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по повод Националниот празник на Република Грција упати честитка до г. Прокопис Павлопулос, Претседател на Република Грција.

Ваша Екселенцијо,

Ми претставува особена чест и задоволство, од името на граѓаните на Република Македонија и од свое лично име, да Ви упатам срдечни честитки по повод националниот празник на Република Грција.

Ја користам оваа свечена пригода да нагласам дека градењето на добрососедски односи, регионална стабилност и соработка, како и интегрирањето во Европската унија и НАТО се областите кои претставуваат приоритет за Република Македонија.

Дозволете ми повторно да ја истакнам нашата силна посветеност за унапредување на добрососедските односи и дијалогот со Вашата земја, како и да ја пренесам мојата силна порака дека, со заеднички заложби и соработка, можеме да создадеме позитивна клима на заемна доверба и почит, со што ќе осигураме просперитетна иднина за нашите граѓани.

Ве молам, примете ги, Ваша Екселенцијо, изразите на моето високо почитување.

д-р Ѓорге Иванов

PRMportret
Честитка по повод реизборот на Претседателот на Унгарија
Среда, 15 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, упати честитка по повод реизборот на Н.Е. г. Јанош Адер на функцијата Претседател на Унгарија:

Почитуван господине Претседателе,

Со особено задоволство Ви упатувам најсрдечни честитки по повод реизборот за Претседател на Републиката.

Во оваа убава пригода, сакам да искажам задоволство од нивото на односите меѓу Македонија и Унгарија, кои се карактеризираат со висок степен на меѓусебно разбирање и почитување, како и од динамиката на политичкиот дијалог и плодната соработка во повеќе области. Воедно сакам да изразам благодарност за гласната поддршка што Вашата земја ѝ ја дава на Република Македонија на патот кон НАТО и Европската Унија.

Посакувајќи Ви добро здравје, натамошна успешна работа и лична среќа, Ви ги упатувам, почитуван господине Претседател, изразите на моето највисоко почитување.

д-р Ѓорге Иванов

moldavija_11
Предавање акредитиви на новоименуваните амбасадори на Република Молдавија и Аргентинската Република
Петок, 10 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Република Молдавија и Аргентинската Република за Република Македонија.

На предавањето на акредитивните писма на новоименуваниот амбасадор на Република Молдавија за Република Македонија со седиште во Софија, Н.Е. г. Штефан Горда, претседателот Иванов истакна дека двете земји споделуваат исти заложби за мир, слобода, безбедност и просперитет на регионот на Југоисточна Европа и пошироко, и подвлече дека соработката меѓу двете земји треба да продолжи да се развива и да се продлабочува преку интензивирање на политичкиот дијалог на сите нивоа.

„Постојат бројни потенцијали за соработка во сите сфери од заемен интерес, кои со заемен ангажман треба да ги искористиме. Посебен акцент треба да ставиме на можностите за збогатување на економската соработка и целосно искористување на економските потенцијали на нашите две земји, како и на соработката во областа на туризмот, културата, образованието, науката, истражувањето и иновациите", рече претседателот Иванов.

Амбасадорот Горда изрази уверување дека досегашните воспоставени одлични политички врски меѓу Молдавија и Македонија ќе продолжат со интензивирање и во иднина и дека соработката меѓу двете земји во другите области од заеднички интерес ќе се унапредат на повисоко ниво.


ARGENTINAНа предавањето на акредитивните писма на Н.Е. г. Алберто Алфредо Мануел Труеба, новоименуваниот амбасадор на Аргентинската Република за Република Македонија, со седиште во Софија, претседателот Иванов го истакна исклучителното значење кое Република Македонија го придава кон успешниот развоен тренд и понатамошното унапредување на севкупните односи со Аргентинската Република.


„И покрај географската оддалеченост на нашите две пријателски земји и припадноста на различни региони, цврсто сум убеден дека постои заедничка желба и голем потенцијал за уште посеопфатно и посодржински да ги развиваме и унапредуваме меѓусебните односи за доброто на нашите народи", рече претседателот Иванов и додаде дека е неопходно преку поинтензивен политички дијалог да се динамизира соработката во економската сфера, како и во сите други области од заемен интерес.

Амбасадорот Труеба, истакна дека билатералните односи помеѓу Македонија и Аргентина во изминатите 18 години може да се дефинираат како пријателски, додавајќи дека главни области за зацврстување на традиционално добрите врски во блиска иднина ќе бидат поттикнувањето на економската и трговската соработка, како и промоцијата на иницијативи во културниот сектор.

Претседателот Иванов на новоименуваните амбасадори им посака успешно извршување на одговорната дипломатска функција и им изрази поддршка во вршењето на должноста.

Zanier
Средба на претседателот Иванов со Генералниот секретар на ОБСЕ, г. Ламберто Заниер
Четврток, 09 Март 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими Генералниот секретар на ОБСЕ, г. Ламберто Заниер.

На средбата беа разменети мислења за актуелната состојба во Република Македонија и предизвиците со кои се соочува државата предизвикани од политичката, уставната и институционалната криза.

Во контекст на актуелната состојба, претседателот Иванов ги повтори ставовите дека има правен и политички аспект, кои се проблем, но и предуслов за излез од состојбата. Во однос на правниот аспект поврзан со роковите за доделување на мандатот, истакна дека е лесно надминлив. Во однос на политичкиот аспект, претседателот Иванов истакна дека останува на ставот дека платформата од Тирана треба да биде осудена и отфрлена, исто како и мешањето во внатрешните работи на Република Македонија, кои не помагаат во напорите за добрососедски односи и стабилноста и безбедноста во регионот.

Генералниот секретар на ОБСЕ изрази загриженост за меѓуетничките тензии, апелирајќи сите да направат конструктивни чекори за надминување на кризата. Тој се согласи со претседателот Иванов дека лидерите од регионот треба да се воздржат од штетна реторика.

Македонскиот претседател и Генералниот секретар на ОБСЕ разменија и мислења во врска со безбедносната состојба во земјава и регионот, како и за мигрантската и бегалската криза. Претседателот Иванов посочи дека Република Македонија и натаму ги спроведува мерките согласно заклучоците на Европскиот совет за брзо запирање на приливот на мигранти, за заштита на границите, намалување на нелегалната миграција и зачувување на интегритетот на Шенгенската зона.

Со цел справување со заканите од насилен екстремизам и активностите на странски терористички борци, македонскиот претседател ја истакна потребата од програмите на ОБСЕ за контрарадикализација и дерадикализација.

Претседателот Иванов изрази очекување за продолжување на соработката со ОБСЕ и нивната поддршка во области како што се владеење на правото, полицијата, судството, и унапредувањето на меѓуетничките односи и соживот.

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 5 од 146