Соопштенија
Честитка до Претседателот на Република Унгарија д-р Ласло Шојом
Понеделник, 15 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, по повод Националниот празник на Република Унгарија, испрати честитка до Претседателот на Република Унгарија д-р Ласло Шојом.
Почитуван господине Претседател,
По повод Националниот празник на Република Унгарија, ми претставува посебна чест, во името на граѓаните на Република Македонија и во свое лично име, да Ви упатам срдечни честитки и искрени желби за просперитет на Вашата земја, и благосостојба на пријателскиот унгарски народ.
Во овој свечен момент, дозволете ми да ја изразам својата и на Република Македонија целосна подготвеност за натамошно јакнење на односите на пријателство како и за интензивирање на соработката со Република Унгарија, во сите сфери од заемен интерес. Останувам со уверување дека поддршката што Вашата земја ја дава за европската и евроатлантската интеграција на мојата земја, нема да изостане во периодот што следи.
Со такво уверување и со надеж за наша скорешна средба, Ви ги упатувам, господине Претседател, изразите на моето највисоко почитување.Средба со Претседателот на Државниот Збор на Република Словенија
Четврток, 11 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес (11 март) се сретна со Претседателот на Државниот Збор на Република Словенија д-р Павел Гантар. На средбата Претседателот Иванов изрази задоволство од посетата на д-р Гантар, која е уште една потврда за одличните односи и големото пријателство меѓу двете земји.

Република Македонија и Република Словенија имаат долгогодишна успешна соработка во многу области од заемен интерес, како и заемна поддршка на билатерален, регионален и мултилатерален план. Високото ниво во нашите односи се потврдува и со континуираниот политички дијалог меѓу двете земји, кој се карактеризира со чести средби на највисоко ниво, кои директно придонесуваат за поинтензивна соработка во сите области - изјави Претседателот Иванов на средбата.

Претседателот Иванов му се заблагодари на високиот гостин за сестраната, постојана и принципиелна поддршка од страна на Република Словенија во процесот на интеграција на Република Македонија во Европската Унија и во НАТО, како и за силната поддршка за процесот на визната либерализација. Притоа, Претседателот Иванов изрази особено задоволство од ангажманот на г-дин Зоран Талер, пратеник во Европскиот Парламент и известител за Република Македонија.

На средбата, Претседателот Иванов го запозна д-р Гантар со актуелностите во процесот кој се води под покровителство на Обединетите нации. Претседателот нагласи дека Република Македонија е таа која е најсилно заинтересирана за решение што е можно побргу. Претседателот Иванов изјави дека Македонија е подготвена за решение кое ќе биде во рамките на резолуциите на Обединетите нации.

Претседателот на Државниот Збор д-р Гантар изјави дека Република Словенија останува силен поддржувач на евро-атланските перспективи на Република Македонија. Република Словенија гледа на спорот околу името на Република Македонија како на билатерално прашање кое не смее да ги блокира интеграциските процеси на Македонија. Република Словенија како и досега ќе продолжи силно со поддршка за Република Македонија во тој контекст. Европската Унија треба да ја има предвид, да ја цени и да ја потврди улогата на Македонија во регионален план, како фактор на продуцирање на стабилност и прогрес во регионот – изјави на средбата д-р Гантар.

Претседателот Иванов прими претставници на CARNет
Среда, 10 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов денес (10 март) прими претставници на Хрватската Академска Истражувачка Мрежа CARNet, Министерството за Наука, Образование и Спорт, и Факултетот за Електротехника и Информатика на Република Хрватска.

На средбата беа разгледани можностите што примената на новите технологии како што е информатичката технологија ги даваат за развојот на образованието, економијата, и општеството воопшто. Претставниците од Хрватска ги претставија можностите за заеднички настап на организации од Македонија и од Хрватска, за развој на информатичкото општество, како и за учење од меѓусебните искуства. Тема на разговор беше и безбедноста на комуникацијата преку интернет.

Кризата во општеството е време и на големи иновации. Правниот Факултет во Скопје е пример како со користење на информатичките технологии може да се постигне поголема ефикасност и транспарентност во оценувањето, и да се надминат бирократските пречки во работата. Собраното знаење на нашите институции, со помош на информатиката, може да се искористи за решавање на денешните општествени проблеми – изјави Претседателот Иванов на средбата. Претседателот Иванов, кој зборуваше за македонското искуство со компјутеризација на образованието и на судството, го потенцираше напредокот на Република Македонија во изминативе години за развојот на информатичкото општество и правење на современите средства и методи на комуникација подостапни на граѓаните.

Зоран Палди од Министерството за Наука, Образование и Спорт на Република Хрватска изјави дека за развојот на информатиката е полезно поголем број политичари и личности кои ги носат одлуките во општеството да имаат разбирање и активно да ги користат новите технологии. Според Палди, помалите држави, кои подоцна влегуваат во развојот на информатичкото општество, имаат можност да надминат цели фази во неговиот развој и да ги применуваат најуспешните и најновите светски достигнувања. За тоа, според Палди, потребна е соработка меѓу државите.

Писмо со сочуство до Претседателот Ѓул
Понеделник, 08 Март 2010
Писмо со сочуство до Претседателот Саркози
Среда, 03 Март 2010
Претседателот Иванов испрати писмо со сочуство до Претседателот на Чиле
Понеделник, 01 Март 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов испрати писмо со сочувство до Претседателот на Република Чиле г-ѓа Мишел Бачеле, по повод катастрофалниот земјотрес.

Почитувана госпоѓо Претседател,

Со длабоко жалење ја примив веста за големата трагедија која ја погоди Вашата земја. Жалам за изгубените животи, за големите и ненадоместливи штети предизвикани од оваа природна катастрофа.

Во овие мигови на длабока тага за Вас, Вашата држава и сиот хуман свет, во свое лично име и во име на граѓаните на Република Македонија упатувам изрази на најдлабоко сочувство.

Ваша Екселенцијо, верувам дека меѓународната солидарност и хуманост ќе помогнат да се ублажат последиците од оваа невидена трагедија.

Ве молам, изразите на најдлабоко сочувство да ги пренесете до семејствата на настраданите и сакам да Ве уверам дека граѓаните на Република Македонија искрено жалат за овој трагичен настан.

 
Почеток < Пред 171 172 173 Следно > Крај
Страница 173 од 173