Новости
dubrovnik_forum0
Иванов: Интеграцијата на Балканот е клучна за безбедноста на ЕУ
Сабота, 01 Јули 2017

Европската Унија треба да го забрза интегративниот процес како витален елемент и дел од нејзината долгорочна стратегија за безбедност. Балканот секогаш бил крстосница на Европа, а стабилни земји значат и подобра заштита на нејзините југоисточни граници, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов на „Дубровник форум 2017", што се одржува на тема „Јадранско-медитеранска соработка и безбедноста на Југоисточна Европа".

Претседателот Иванов посочи дека најголемата закана за европската безбедност допрва доаѓа и итно е потребно да ѝ се посвети внимание, посочувајќи на илјадниците странски борци од балканските земји кои учествуваат во борбите на Блискиот Исток.

- ЕУ и НАТО мора да испланираат превентивни мерки против повратниците насочени не само кон нивните земји членки, туку и кон неинтегрираниот дел од Балканот, истакна шефот на државата.

Претседателот Иванов истакна дека интеграцијата на Балканот како целина не е само важна, туку е неопходна за долгорочен мир, стабилност и безбедност во регионот.

Интеграцијата на балканските земји, рече Иванов, во Европската Унија е најважната алатка за превенирање од религиозен екстремизам. - Со тоа би се гарантирале надеж и напредок во регионот, кој веќе покажува знаци на разочарување и очај. Европскиот сон треба да стане реалност за сите и тоа што е можно побргу, порача Претседателот.

Балканските земји, посочи Иванов, кои не се сè уште интегрирани во Европската унија, се потенцијален Тројански коњ на портите на Европа.

- Неинтегрираните земји од Балканот претставуваат безбедносен јаз во еден многу ранлив дел на Европа. Балканот како регион веќе има сопствени предизвици кои многу лесно може да предизвикаат нестабилност дури и без надворешно влијание: етничка и религиозна разноликост, историски судири, неодамнешни конфликти, невработеност, сиромаштија, корупција и организиран криминал. Сето ова, во комбинација со постојано присутниот национализам, етноцентризам, ксенофобија, а од неодамна и исламофобија, покажува дека Балканот ги има сите потребни состојки, кои терористичките групи може потенцијално да ги искористат за да ја подријат Европа посредно и од внатре, истакна претседателот Иванов во обраќањето на „ Дубровник форумот".

Регион, додаде Иванов, кој се соочува со предизвици кои од своја страна може да водат кон нестабилност и нефункционални држави, може многу лесно да стане прибежиште за терористи, база за понатамошни операции, транзитни кампови за обука, регрутирање, индоктринација и инфилтрирање на европско тло.

Оттука Претседателот апелираше на потребата од долгорочни регионални политики за безбедност, како прв чекор кон создавање на стабилна и безбедна средина.

Претседателот Иванов вчера учествуваше на Самитот на шефови на држави и влади на земјите - учеснички во Процесот за соработка во Југоисточна Европа и оствари билатерална средба со претседателот на Хрватска, г-ѓа Колинда Грабар Китаровиќ.

dubrovnik_forum

PSJIE
Иванов на ПСЈИЕ: Потребна е нова енергија во регионалната соработка
Петок, 30 Јуни 2017

Европската Унија да ја врати вербата и перспективата за цел регион, но не само декларативно и само со зборови, туку и со дела, конкретни чекори и акции, порача претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во своето обраќање на Самитот на шефови на држави и влади на земјите-учеснички, на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, што се одржува во Дубровник, Република Хрватска.

„Ако Европската Унија која е единствена и највлијателна мобилизирачка и трансформирачка сила, не ни ја направи иднината опиплива и реална, немам дилема дека ние ќе се враќаме во минатото и работите ќе се влошуваат. Паралелно со овој Процес треба да биде процесот на градење доверба, солидарност, соработка и поддршка во ЈИЕ, билатерално или преку регионалните механизми кои ги имаме, вклучително и ПСЈИЕ. Потребна е нова енергија", истакна претседателот Иванов.

Македонскиот претседател во својот говор го посочи и случајот со евроинтегративниот процес на Македонија како типичен пример за досегашен погрешен и штетен пристап, и побара поголема меѓусебна поддршка за побрза интеграција во ЕУ и НАТО.

„Наместо да зборуваме за конкретни проекти кои ќе бидат од корист за нашите народи, ние меѓусебно се обвинуваме. Наместо да најдеме креативни начини за да им помогнеме на земјите од регионот за нивна побрза интеграција во ЕУ и во НАТО, претпочитаме да наоѓаме креативни начини како да се блокира европскиот пат на соседите", рече претседателот Иванов, посочувајќи дека острата реторика од страна на некои политичари имала негативно влијание и ја зајакна тензијата помеѓу земјите во регионот.

Шефот на државата потенцираше дека земјите од регионот мора да ја вратат меѓусебната доверба, да имаат политичка волја и искрена соработка заснована врзконкретни проекти, со цел справување со реалните и непосредни предизвици во регионот. „Потребно ни е стратегиско свртување кон себе, кон регионот, во услови на глобална нестабилност. Но, повторно регионот има потреба од поддршка од ЕУ, тоа стратегиско свртување да го направиме суштинско и одржливо. Да не дозволиме стравот и недовербата да ни ја украдат иднината и перспективата", рече македонскиот претседател.

Тој исто така укажа на сериозните проекции и очекувања за нови мигрантски бранови од африканските земји, поради кои е можно регионот да се соочи со сериозни безбедносни недостатоци, доколку не се зголеми нивото на регионална соработка помеѓу агенциите за разузнавање и силите за безбедност.

Иванов ја потенцираше и потребата од инфраструктурни и транспортни проекти со цел подобро поврзување на регионот и подобрување на животот на граѓаните. „Овие проекти може да отворат илјадници работни места за младата генерација, ќе го олеснат транспортот и ќе донесат надеж на граѓаните од нашиот регион дека иднината која ја посакуваат може да стане реалност и без да ги напуштат нивните земји", порача македонскиот претседател.

Самитот на ПСЈИЕ финишираше со усвојувањето на заедничката декларација во која лидерите од регионот ја реафирмираа потребата од продлабочување на регионалната соработка меѓу земјите од Југоисточна Европа, во насока на понатамошен развој на просперитетот и стабилноста на регионот. Заедничка декларација ги опфаќа заложбите на земјите во однос на целосна европската и евроатланската интеграција на регионот, ефикасно справување со безбедносните предизвици, унапредување на економската соработка, растот и развојот, како и потребите од парламентарната соработка на државите – учеснички.

„Убедени сме дека европската интеграција нема да биде целосна додека сите земји од овој регион не станат дел од Унијата. Одржувањето на моментумот на проширување и континуираната посветеност на реформите, е клучно за кредибилитетот на политиката на проширување", стои во заедничката декларација на земјите – учеснички на ПСЈИЕ. Во однос на безбедносните предизвици во декларацијата се наведува „Ние одлучивме да ги вложиме нашите најдобри напори во градењето одржлива мрежа за соработка и размена на информации со цел ефикасно да се бориме со заканите од тероризам и радикализација во регионот". Со цел соодветен одговор на предизвиците од мигрантската криза се посочува дека е потребен заеднички пристап, заснован на соработка и дијалог помеѓу сите учесници на ПСЈИЕ.

Претседателот Иванов попладнево ќе оствари билатерална средба со хрватската претседателка, г-ѓа Колинда Грабар-Китаровиќ

На самитот на ПСЈИЕ учествуваат и словенечкиот претседател, г. Борут Пахор, црногорскиот претседател, г. Филип Вујановиќ, претседателот на Република Србија г. Александар Вучиќ, претседателот на Република Косово, г. Хашим Тачи, претседателот на Владата на Република Бугарија, г. Бојко Борисов.

Со Самитот во Дубровник завршува хрватското претседавање со ПСЈИЕ. Од јули 2017 претседавањето со регионалната иницијатива, кое е ротирачко меѓу сите земји-членки, го преземе Република Словенија.

PSJIE1

IzjavaDubrovnik
Иванов: Регионот да се сврти кон себе и да работиме на конкретни проекти
Петок, 30 Јуни 2017

Актуелните состојби во нашиот регион и опкружувањето бараат Процесот за соработка во Југоисточна Европа да понуди решенија за предизвиците со кои се соочуваме, изјави претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, кој денеска учествува на Самитот на шефови на држави и влади на ПСЈИЕ што се одржува во Дубровник.

- Секоја земја треба да се сврти кон себе, да наоѓа решенија за своите предизвици и на тој начин да придонесува за стабилноста на целиот регион, изјави македонскиот претседател.

Иванов порача дека ПСЈИЕ треба да се фокусира на конкретни проекти и да даде соодветен одговор на прашањата кои го засегаат регионот. Посочувајќи ги заканите од илегална миграција, Иванов изјави дека земјите од нашиот регион мора преку меѓусебна доверба да го зајакнат нивото на комуникација, соработка и размена на податоци за да можат соодветно да одговорат на безбедносните предизвици.

На овие теми, македонскиот претседател попладнево разговарал и на билатералната средба со хрватската претседателка, г-ѓа Колинда Грабар Китаровиќ.

prm_kolindaИванов истакна дека е потребно регионот да се интегрира и ја потенцираше потребата од инфраструктурни проекти, енергетско поврзување и поврзување на младите луѓе од регионот.

-Младите едноставно имаат потреба за поблиска комуникација и едноставно да ги сфатат предизвиците за да можат да живеат со нив, бидејќи целта на сите ни е тие да останат во нашиот регион, а не да ги напуштаат земјите, изјави македонскиот претседател. Тоа е општ проблем во целиот регион, додаде Иванов, регионот останува без најкреативните, најспособните млади луѓе и затоа акцентот во иднина треба да биде кон енергетско поврзување, инфраструктурни проекти и работа со младите.

Иванов изрази очекување дека завршната декларација од Самитот, нема да остане само на хартија, и истакна дека секоја земја од ПСЈИЕ мора во својот домен да ги реализира овие заложби.

Претседателот Иванов денеска се обрати на пленарна сесија на Самитот на земјите - учеснички во ПСЈИЕ. Утре, македонскиот претседател ќе учествува на „Дубровник форум 2017", што се одржува на тема „Јадранско-медитеранска соработка и безбедноста на Југоисточна Европа".

Protokol_stipendii
Потпишан протоколот за доделување стипендии „Борис Трајковски“ за постдипломски студии на Сити колеџот во Солун за академската 2017/2018 година
Среда, 28 Јуни 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, министерот за образование и наука, г-а Рената Дескоска и директорот на Меѓународниот факултет на Универзитетот Шефилд од Велика Британија, „Сити колеџ" , г. Јоанис Верверидис, лоциран во Солун, Република Грција, денеска го потпишаа протоколот за соработка, за доделување на 20 стипендии „Борис Трајковски", за вонредни двегодишни постдипломски студии на Програмата за бизнис-администрација МБА за академската 2017/2018 година.

За академската 2017/2018 година се доделуваат стипендии за насоките: општ менаџмент, маркетинг, финансии, менаџмент во логистика, менаџмент во здравство и менаџмент на човечки ресурси.

Стипендиите, традиционално, се доделуваат на 20 најдобри студенти за постдипломски студии на Програмата за бизнис администрација - МБА на „Сити колеџ" во Солун, Факултет за меѓународни студии, при Универзитетот „Шефилд" од Велика Британија. Секоја стипендија поединечно е во висина на уписнината на „Сити колеџот" и изнесува 14.890 евра при што педесет проценти обезбедува Владата на Република Македонија, а останатите педесет „Сити колеџ".

Стипендиите се доделуваат како дел од успешната соработка меѓу Меѓународниот факултет на Универзитетот „Шефилд" - „Сити Колеџ" и Министерството за образование и наука на Република Македонија.

Од 2003 година, заклучно со академската 2016/2017 година се доделени 187 стипендии. Стипендиите „Борис Трајковски" даваат одлична можност за кандидатите да ги надградат својот талент, знаења и вештини на еден од најпрестижните универзитети, рангирани на светско ниво.

„Сити колеџ" – Солун, е еден од шесте факултети во рамките на Универзитетот „Шефилд" и единствен кој е надвор од Обединетото кралство. „Сити колеџот" има четири катедри и покрај кампусот во Солун, има свои програми во Софија, Белград, Букурешт и Киев.

prm_vucik_sredba_1
Иванов-Вучиќ: Отворените прашања да ги решаваме со дијалог
Сабота, 24 Јуни 2017

Сите прашања меѓу двете земји околу кои постојат различни мислења треба да се решаваат зеднички преку дијалог. Да не дозволуваме тие прашања да влијаат на односите меѓу двете држави, затоа што сепак, ние сме соседи и што и да се случи остануваме да живееме на овој простор и мора како добри соседи да создаваме добри практики за идните поколенија, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, по денешната билатерална средба со српскиот претседател, Александар Вучиќ во Белград.

Претседателот Иванов изјави дека со неговиот српски колега имале конструктивна средба и биле согласни дека отворените прашања не треба да се политизираат.

„Сите отворени прашања мора да ги разгледуваме преку дијалог и надлежните институции да наоѓаат решенија. Kаде настанувааат проблемите, таму да се наоѓаат и решенијата.  Да не ги политизираме  и да не им даваме посебно значење на прашањата кои се во надлежност на институциите", изјави претседателот Иванов.

На прашањето дали двајцата претседатели разговарале за промовирање на идејата за заеднички регионален пазар, претседателот Иванов изјави дека тоа ќе биде во надлежноста на двете Влади.

izjava_bELGRAD3„Тоа е во интерес на целиот регион. Ние во минатото сме имале заеднички пазар, ги знаеме бенефитите од сето тоа, и која е користа за нашето стопанство, така што се надевам дека владите од регионот, како што Брдо Бриони процесот на ниво претседателите ги промовира тие идеи за зближување и отварање на просторот, така и премиерите на нивната идна средба во Трст сигурно конкретно ќе разговараат за  реализација на таа иницијатива", изјави македонскиот претседател.

Претседателот Иванов изјави дека Македонија и Србија како две соседни земји своите односи мора да ги гаат во духот на пријателството и меѓусебна соработка. Претседателот  Иванов додаде дека на средбата двајцата претседатели раазговарале и за можностите за продлабочување на економската и трговската соработка, како и за прашања од доменот на културата.

„Разговаравме и за прашања од доменот на културата кои мора да ги регулираме со одбележувања на настани, како што беше одбележувањето на 70-годишнината од доаѓањето на Македонците во Србија што го одбележавме заедно со претходникот на  Вучиќ. Тоа  беше еден чин на почит. Тие ни посветија внимание и нашите Македонци беа навистина задоволни. Таквите настани ќе продолжиме и во иднина да ги одбележуваме, бидејќи тие ги зближуваат двата народи и придонесуваат кон доверба на двете држави",изјави претседателот Иванов.

Политичкиот дијалог меѓу двете земји се очекува да продолжи со идна посета на претседателот Вучиќ на Република Македонија.

Претседателот Иванов утрово оствари и неформална средба со досегашниот српски претседател Томислав Николиќ.

Македонскиот претседател вчеравечер во „Палата Србија" присуствуваше на свеченоста по повод инаугурацијата на новиот српски претседател Александар Вучиќ.

vucik_inaguracija_3
Претседателот Иванов на инаугурација на претседателот на Република Србија, г. Александар Вучиќ
Петок, 23 Јуни 2017

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, вечерва во Белград присуствуваше на свечениот прием по повод инаугурацијата на претседателот на Република Србија, г. Александар Вучиќ.

На свечената церемонија што се одржа во „Палата Србија", присуствуваа претседателите на Република Словенија, на  Република Хрватска, на Црна Гора, членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина, како и премиери, министри и претставници на дипломатскиот кор од регионот, Европа и светот.

На инаугурацијата на новиот српски претседател, на која биле поканети околу пет илјади гости,  присуствуваа и еврокомесарот за проширување на ЕУ, Јоханес Хан, заменик-помошникот на државниот секретар за Европа и Евроазија во Стејт департментот, Хојт Ји, премиерите на Унгарија и Австрија, заменик-претседателот на кинеското Собрание, како и престолонаследникот на Обединети Арапски Емирати,  шеик Мухамед Бин Зајед.

Претседателот Иванов утре ќе оствари билатерална средба со српскиот претседател,  г. Александар Вучиќ.vucik_inaguracija_8

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 9 од 177