Новости
PRMportret2
Честитка од претседателот Иванов по повод одбележувањето на 8 Aприл – Меѓународниот ден на Ромите
Недела, 08 Април 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, упати честитка по повод одбележувањето на  8 Aприл – Меѓународниот ден на Ромите.

Почитувани сограѓани,

Осми април е меѓународен ден посветен на културата и на историјата на Ромите што во Република Македонија се прославува на највисоко ниво. Ромската заедница е нераскинлив дел од македонското мултиетничко, мултирелигиско и мултијазично општество. Она што го држи нашето општество заедно е уникатниот модел на соживот и почитувањето на различноста.

Република Македонија е онолку успешна колку што се успешни сите нејзини граѓани. Затоа, постојано се работи за да се унапреди социоекономската, политичката, културната и позицијата на Ромите во општеството. Учеството во локалната самоуправа, законодавната и извршната власт, наставата и емисиите на ромски јазик се само дел од стекнатите права на ромската заедница, кои никој нема право да ги доведува во прашање.

Свесни сме дека претстои уште многу работа бидејќи сè уште постојат стереотипи, предрасуди, но и наследени нерамномерни економски односи коишто се пречка за остварување на целосниот потенцијал на ромската заедница. Треба уште многу работа за да ја постигнеме посакуваната цел – еднакви можности и права како предуслов за достоинствен живот за секој припадник на ромската заедница во Република Македонија.

Честитајќи ви го денешниот празник, уверен сум дека и во иднина заедно ќе работиме за доброто на нашата држава и на нашите сограѓани, почитувајќи го принципот на еднаквост, недискриминација и владеење на правото.

Ви посакувам убаво празнично расположение, многу здравје, радост и благосостојба.

Нека е честит празникот!

д-р Ѓорге Иванов

OSCE_za_web
Проштална средба со г-ѓа Нина Суомалаинен, Шеф на Мисијата на ОБСЕ во Република Македонија
Четврток, 05 Април 2018
PRM_Izvidnici_01
Средба со претставници на Сојузот на извидници на Македонија
Среда, 28 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска прими претставници на Сојузот на извидници на Македонија, по повод 12. Македонска извидничка смотра, којашто ќе се одржи во извидничкиот камп во Скребатно, Охрид.

Претставниците на Сојузот на извидници на Македонија го запознаа претседателот Иванов со тековните активности, во пресрет на одржувањето на 12. Македонска извидничка смотра, како и со целокупната програма на којашто ќе учествуваат околу 1000 извидници, од Македонија, Европа и од светот.

Претседателот Иванов изрази поддршка за активностите на Сојузот на извидници на Македонија, како и за нивниот значаен придонес, нудејќи можност за  развој на вештини, знаења и искуства во рамките на неформалното образование кај младите, но и можност за стекнување и градење нови пријателства.

На средбата, претставниците на Сојузот истакнаа дека смотрите се организираат на 5 години и дека оваа година се одбележува јубилеј, 65 години постоење на Сојузот на извидници на Македонија. Годинашната 12. Македонска извидничка смотра ќе се реализира во периодот од 14 до 22 јули, под покровителство на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов.
PRM_Izvidnici_02

PRM_henrik_holovej_01
Средба на претседателот Иванов со г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Хенрик Хололеј, генерален директор за мобилност и транспорт на Европската Комисија.

На средбата беа разменети мислења околу можностите за поголема соработка и поддршка од страна на Европската унија, во областа на транспортното поврзување, и вклучување на Република Македонија во европските инфраструктурни проекти.

Претседателот Иванов на средбата ги реафирмираше стратешките цели на Република Македонија за членство во Европската Унија и ја истакна потребата од поголема економска и транспортна поврзаност.

„За рамноправно  да се вклучиме во европскиот економски простор, неопходно е да сме рамноправен дел и од европските патни, железнички и енергетски коридори. Очекуваме Унијата да ја стави Македонија на мапата на големите европски инфраструктурни проекти", порача на средбата македонскиот претседател.

Претседателот Иванов додаде дека економската, транспортната и дигиталната поврзаност, ќе помогнат нашите компании да бидат поконкурентни на глобалниот пазар, и ќе го направат целиот регион поатрактивен за директни странски инвестиции, односно ќе се зголеми компетитивноста на економиите од регионот.
PRM_henrik_holovej_02

PRM_grb
Стартува проектот „Ден со македонските водечки извршни директори“ под покровителство на претседателот Иванов
Понеделник, 26 Март 2018
PRM_Metodija_Koloski
Претседателот Иванов го прими претседателот на Обединетата македонска дијаспора, г. Методија Колоски
Понеделник, 26 Март 2018

Претседателот на Република Македонија, д-р  Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Методија Колоски, претседател на Обединетата македонска дијаспора со седиште во Вашингтон.

На средбата беа разменети мислења за влијанието на македонската дијаспора, начините и можностите за промовирање на македонските вредности и нивниот придонес за меѓународна афирмација на Република Македонија. Во таа насока, претседателот на Обединетата македонска дијаспора го запозна претседателот Иванов со нивните тековни и планирани активности, како и со предизвиците со кои се соочуваат.

Претседателот Иванов  истакна дека како и досега и во иднина ќе ја поддржува македонската дијаспора, потенцирајќи дека секој нивни успех претставува успех за Република Македонија.

Македонскиот претседател повика на единство на претставниците на македонската дијаспора и на нивна натамошна активна вклученост и придонес во развивањето и унапредувањето на односите и соработката меѓу Република Македонија и Соединетите Американски Држави.

„Со вашата искрена поддршка за Македонија, со негувањето на македонското име и идентитет, со промоцијата на нашата традиција, јазик и култура, вие давате пример кој треба да го следат оваа и наредните генерации Македонци од дијаспората", порача македонскиот претседател на средбата со Колоски.

Двајцата соговорници разменија мислења и за актуелните политички состојби во Република Македонија.

 
Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај
Страница 6 од 187