Новости
Отворена првата Народна Канцеларија
Петок, 30 Април 2010

Реализацијата на ваквиот проект беше предвидено во мојата изборна програма, и тој треба да овозможи институцијата претседател на Република Македонија да може да биде поблиску до граѓаните. Тоа треба да биде место каде тие можат да се информираат за надлежностите на претседателот, да достават се она што сметаат дека е потребно да го знае Претседателот, да достават предлози и претставки, рече на отворањето на канцеларијата претседателот Ѓорге Иванов.

Претседателот појасни дека во канцеларијата ќе работат волонтери кои ќе бидат во непосреден контакт со граѓаните ќе ги упатуваат, да и укажат доколку некој проблем е во надлежност и на други институции, односно да им овозмоат на граѓаните што полесно да ги претстават своите иницијативи предлози и преставки. Во Канцеларијата има волонтери од неколку етнички заедници.

Локацијата на канцеларијата, додаде претседателот Иванов, е избрана да биде во центарот на градот во близината на плоштадот со цел да биде подостапна за граѓаните.

Претставките и предлозите кои ќе се достават до Нариодната канцеларија, ќе бидат проследени во надлежните служби на Кабинетот на Претседателот. Покрај канцеларијата во Скопје планирано е отворење вакви канцеларии во сите поголеми градови во државата.

Македонски студентски игри
Вторник, 13 Април 2010
Писмо со сочувство до Вршителот на должност Претседател на Република Полска Бронислав Коморовски
Понеделник, 12 Април 2010

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов испрати писмо со изрази на сочувство до Бронислав Коморовски, Маршалек на Сејмот - Вршител на должност Претседател на Република Полска, по повод огромната трагедија што се случи во Смоленск во која животот го загуби Претседателот Качински и високи претставници на државната елита на Република Полска.

Во писмото, Претседателот Иванов во име на граѓаните на Република Македонија и во свое лично име изрази најдлабоко сочувство до полскиот народ, до семејството на Претседателот Качински и до семејствата на трагично настраданите во несреќата.

- Република Македонија ја почувствува болката и знае како е на ваков трагичен начин да загуби лидер и државник. Се уште во нашите мисли и спомени живее ликот и делото на Претседателот Трајковски. Сигурен сум дека името на Претседателот Качински ќе остане длабоко врежано во меморијата на полскиот народ. Нашите срца и мисли се со Вас, пишува во писмото од Претседателот Иванов.

Доделување на „Орден за заслуги за Македонија“ на Есма Реџепова Теодосиевска
Вторник, 06 Април 2010
 
Почеток < Пред 191 192 193 194 195 196 197 Следно > Крај
Страница 195 од 197