Обраќање на Конференцијата на началници на генералштабови на Јадранската група
Четврток, 09 Ноември 2017   

5_Почитувани началници на генералштабови,

Почитувани присутни,

Ценети екселенции,

Чест ми е да ве поздравам во Република Македонија на оваа конференција посветена на здружените напори за постигнување на партнерските цели и способности на силите на НАТО.

Денешниот ден има голема симболика. На 9 ноември 1989 година падна Берлинскиот ѕид. Тоа го означи почетокот на крајот на блоковската поделба на Европа. Европската Унија и НАТО ги бришеа непријателствата меѓу државите и ја обединуваа Европа. Со нив се ширеше и зоната на мир, стабилност и безбедност на нашиот континент.

Уште од почетокот на независноста, во Република Македонија се сплотивме околу нашите врвни стратегиски цели – членство во НАТО и во Европската Унија. Бевме свесни дека заедно сме посилни и поуспешни. Затоа, го прифативме партнерството со Соединетите Американски Држави и во 2003-та станавме дел од Јадранската повелба која треба да ги подготви земјите од Западен Балкан да влезат во најуспешниот одбранбен сојуз во историјата.

Патот кон членството во НАТО нè мотивираше да се трансформираме. Успешно ги реформиравме и ги модернизиравме нашите армии со кои активно придонесуваме кон мирот и стабилноста во кризните региони.

Истовремено, со Јадранската повелба постигнувавме регионална стабилност преку регионална соработка. Бидејќи, без соработка, нема ниту стабилност ниту безбедност во нашиот регион. Вие како началници на генералштабовите сте одговорни правилно да ги насочувате армиите, и да ја развивате соработката, а со тоа да придонесувате кон поголема безбедност во регионот и Европа.

Потребата од регионална соработка во одбраната и во безбедноста најдобро се покажа во драматичните моменти кога нашиот регион и Европа се соочија со мигрантската и со безбедносната криза.

Почитувани присутни,

Бенџамин Франклин кажал една мудрост дека, ако не се држиме заедно, ќе висиме одделно. Во текот на мигрантската криза оваа се покажа како вистинита за нас. Сè додека, нашите држави дејствуваа како слободни стрелци, со разбиени редови, мигрантскиот бран ги преплавуваше нашите гранични премини и ги затегнуваше билатералните односи меѓу државите.

Ниту една од земјите што е дел од Балканската мигрантска рута сама не можеше да се заштити од заканата од илегална миграција. Но, кога недовербата ја заменивме со доверба, а соперништвото со соработка, ние успеавме да ја регулираме и да ја контролираме илегалната миграција. Успеавме да го затвориме коридорот и да ги заштитиме нашите држави и Европа од оваа закана. Клучна улога во тој поглед имаат нашите армии.

Република Македонија беше првата држава во Европа која прогласи кризна состојба за закана од илегална миграција и ја испрати армијата на границата. По терористичкиот напад во Париз, за само два дена Армијата на Република Македонија успеа да постави 20 километри заштитна ограда.

Но, Македонската армија тоа го постигна бидејќи е искалена низ 17 акциони планови за членство во НАТО, 27 ротации во ИСАФ, 6 ротации во „Одлучна поддршка", 22 ротации во АЛТЕА и 10 ротации во УНИФИЛ. Мигрантската криза беше врвен тест за способноста на најпроверуваната армија во историјата на НАТО.

Денес, регионот на Балканот и на Европа се соочуваат со нова безбедносна криза, во која никој веќе не е безбеден. Помина времето кога границите на Европа се чуваа надвор од Европа. Територијалната суверена држава се соочува и со нови нетериторијални закани. Иако, се намалува бројот на меѓудржавните конфликти, истовремено се зголемува бројот на конфликтите во самите држави.

Рутата што во 2015-та ја отворија бегалците и мигрантите, започнаа да ја користат и странските терористички борци. Се проценува дека најмалку 5600 странски борци од Европа заминале на боиштата во Сирија и Ирак, што е 15% од вкупниот број на борци на ИСИС. Од Австрија има 300, од Белгија 450, од Данска 135, од Германија околу 950, од Норвешка околу 100, од Шведска околу 300. Околу третина од нив веќе се вратиле во своите матични европски земји.

Само од Балканот заминале околу 960. Според последните информации, од Македонија има 154, од кои 33 загинале, а 80 се вратени. Во Сирија останале 41, од кои 33 се во ИСИС, а 8 во Ал Нусра. 20-тина се затворени со акцијата „Ќелија". Од Босна и Херцеговина заминати се 237. Најмногу странски борци има од Косово, 317, од кои 130 се веќе вратени. Од Албанија има 150, од Црна Гора 13, а од Србија околу 50. Многумина од оние кои на Блискиот Исток заминаа како радикали и екстремисти, во Европа се враќаат како терористи.

Поради радикализацијата од странските борци, Европа сè повеќе е соочена со терористички напади извршени од втора или трета генерација мигранти дојдени во европските земји.

За да одговориме на оваа закана, потребно е државите од Јадранската група целосно да се интегрираат во архитектурата на безбедносниот систем на НАТО и на Европската Унија со непречен пристап до сите бази на податоци. Но, тука има еден предизвик.

Ценети присутни,

Јадранската повелба претставува јасна порака за отворената врата на НАТО. Во Повелбата се истакнува дека „Европа нема да биде вистински слободна сè додека целиот регион на Југоисточна Европа не е безбеден... Европа не може да биде обединета, сè додека има држави од регионот кои сè уште не се вклучени во евроатлантските институции".

Отворената врата е метафорична покана да влеземе во Алијансата. А сепак, речиси десет години Република Македонија чека пред отворената врата на НАТО.

Иако Берлинскиот ѕид падна пред точно 28 години, НАТО и Европската Унија како сè уште да се заробеници на сенката на блоковската поделба.

Иако Македонија ги исполни сите критериуми за членство во НАТО, сепак беше блокирана и оставена сама на себе. Аргументите за блокадата на Македонија се аргументи измислени за време на Студената војна кои немаат место во проектот за обединета, слободна и мирна Европа.

Со НАТО ги споделуваме истите вредности, интереси и приоритети.

Со НАТО ги споделуваме обврските, задачите и одговорностите.

Со НАТО ги споделуваме и истите критериуми. Затоа и интероперабилноста и оперативната способност се одамна надминати теми. Но, тоа го правиме бидејќи од почетокот на независноста во Алијансата ја гледавме нашата иднина.

Очекуваме дека НАТО ќе остане доследен на големиот проект, и дека ќе овозможи и последната сенка од блоковската поделба на Балканот и на Европа да исчезне.

Ви благодарам.
5-_

  Back<<Назад