Press Release
Kuba
Farewell meeting with the Ambassador of the Republic of Cuba, H.E. Mr. Pedro Pablo San Jorge Rodriguez
Monday, 08 October 2018 12:19
PRM_portret_01
Congratulations from President Ivanov on the occasion of the International Day of the Bosniaks
Friday, 28 September 2018 14:32
akreditivi_rusija_9
Предавање на акредитивните писма од страна на новоименуваните амбасадори на Руската Федерација и на Австралија
Tuesday, 18 September 2018 12:08
There are no translations available.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Руската Федерација и на Австралија во Република Македонија.

На предавањето на акредитивните писма од страна на Н.Е. г. Сергеј Баздникин, новоименуван амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија, претседателот Иванов истакна дека македонско - руските односи, кои имаат долга и богата традиција на искрено пријателство и меѓусебно разбирање, и натаму успешно ќе се развиваат и интензивираат во сите сфери од взаемен интерес.

„Национален интерес на Република Македонија се евроатлантските интеграции, но едновремено придаваме големо значење на севкупното продлабочување на односите со Руската Федерација, со посебен акцент на економската соработка. Оттука, очекуваме натамошно интензивирање на соработката, особено во делот на енергетиката, земјоделството, градежништвото и туризмот, како и инвестициските активности", рече претседателот Иванов.

Рускиот амбасадор Баздникин подвлече дека повеќевековните историски и духовни врски, кои тесно ги поврзуваат народите на двете земји, станале цврста основа за градење на руско-македонската соработка, особено во сферите на трговско-економските и инвестициските врски како и во областа на културата, образованието, науката и спортот.

„Цврсто сум убеден дека сестраното продлабочување на партнерството меѓу Русија и Македонија целосно им одговара на исконските интереси на народите на нашите две земји, а и на цела Европа. Руската Федерација се залага за унапредување на соработката со Република Македонија врз принципите на рамноправност и заемна полза", рече амбасадорот Баздникин.

Рускиот амбасадор оцени дека Република Македонија доживува клучен момент во својата историја и дека од одлуките кои ќе бидат донесени во наредните неколку недели ќе зависи иднината на Република Македонија. „Од голема важност е тие да бидат донесени строго во рамки на Уставот, а не да ја уриваат правната држава. Да претставуваат недвосмислен одраз на волјата на граѓаните на Република Македонија, а не да бидат наметнати однадвор. Да го обединуваат, а не разединуваат општеството. Да почиваат на фундаменталните принципи на меѓународното право зацртани во Повелбата на ООН, а не на политичката конјунктура", порача амбасадорот Баздникин во својот говор.

akreditivi_avstralija_9На предавањето на акредитивните писма од страна на Н.Е. г-а Рут Карис Стјуарт, новоименуван амбасадор на Австралија во Република Македонија, со седиште во Белград, македонскиот претседател нагласи дека дведецениските дипломатски односи и пријателство со Австралија се од големо значење за нас и го потенцираше интересот за динамизирање на политички дијалог, за интензивирање на економската соработка и унапредување на трговската размена.

„Искрено ме радува што Австралија има максимално позитивен однос кон македонската заедница, која е цврста гаранција за нашите пријателски односи. Како Претседател на Република Македонија, горд сум што во Австралија се прифаќа македонскиот етнички и културен придонес. Сврзувајќи го најдоброто од двете култури, македонската заедница е мостот што ги поврзува двете држави и општества", рече претседателот Иванов.

Македонскиот претседател изрази и благодарност за континуираната, несебична и безрезервна поддршка што Австралија ѝ ја дава на Република Македонија во процесот на нашето евроатлантско интегрирање, преку јасно искажана определба, за што поскоро членство на нашата земја во НАТО.

Австралиската амбасадорка Стјуарт потенцираше дека двете земји имаат топли и пријателски врски, додавајќи дека повеќе од еден век по првата македонска населба во Австралија, заедницата со околу 100 000 Австралијци со македонско потекло напредува и е просперитетна.

„Македонско-австралиската заедница обезбедува цврста основа за нашите позитивни односи. Нашите силни меѓучовечки врски се предност. Се надевам дека за време на мојата амбасадорска должност, ние ќе сме во можност да ги искористиме овие културни врски за да ја зголемиме трговската и инвестициската, како и академската и културната соработка. Ова е нешто за што напорно ќе работам за да се постигне", рече амбасадорката Стјуарт.

Австралиската амбасадорка подвлече дека нејзината земја ги поздравува чекорите што се преземаат за решавање на долгогодишниот спор со името со Грција. „Ние признаваме дека има различни ставови по ова прашање - тоа е нормално во секоја демократија", рече амбасадорката Стјуарт во својот говор.

Претседателот Иванов на новоименуваните амбасадори им честита за функцијата и им посака успех во вршењето на одговорната дипломатска должност.

italija_MO
Meeting with Ms. Elisabetta Trenta, Minister of Defense of the Italian Republic
Monday, 17 September 2018 17:50

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, received today Ms. Elisabetta Trenta, Minister of Defense of the Italian Republic.

At the meeting, the bilateral relations between the Republic of Macedonia and the Italian Republic were discussed, the cooperation in the area of defense and security, as well as the situation related to the integration of the Republic of Macedonia into the European Union and NATO.

President Ivanov stressed that Macedonia's integration into the Euro-Atlantic structures will contribute to the stability, prosperity and openness of the entire region, emphasizing the importance of further Italian support for our membership in the EU and NATO.

The Macedonian President underlined that the Army of the Republic of Macedonia with its dedication, professionalism and highly ranked combat readiness is a proven ally of the armies of the NATO member states and continuously contributes to the joint international peace-keeping missions of the Alliance.

President Ivanov also referred to the consequences of the migrant crisis, which, as he pointed out, is a serious challenge and a factor of great concern not only for our region, but for the whole European continent, stressing that coordinated cooperation in the field of defense and home affairs is needed.

"The cooperation between the Republic of Macedonia and the Italian Republic in the field of common security has especially strengthened during the migrant crisis, and it is necessary to intensify it for the purpose of preventive action", President Ivanov said at the meeting with the Minister of Defense of the Italian Republic.

In this context, the two interlocutors exchanged views on the situation with the migration flows in the Mediterranean, the Middle East and North Africa, their influence on the continent of Europe and the region of the Balkans, and for initiating joint participation of the ARM in the military missions.

At the meeting, it was agreed that the relations between the two countries are traditionally friendly, with a high level of understanding and confidence, and a joint determination was expressed to promote and intensify the political dialogue and further enhance the bilateral cooperation.

Matis_za_web
President Ivanov meets with the US Secretary of Defense, Mr. James Norman Mattis
Monday, 17 September 2018 11:27

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, received today the Secretary of Defense of the United States of America, Mr. James Norman Mattis.

At the meeting, they exchanged views on the current political developments in the Republic of Macedonia, the country's Euro-Atlantic perspectives and the bilateral cooperation between the two countries in the field of defense and security.

The Macedonian President stressed that NATO and EU accession remain strategic goals and highest priorities of the Republic of Macedonia, which will contribute to the progress and prosperity of the entire region.

President Ivanov emphasized that the Republic of Macedonia remains a stable strategic partner of the United States and that it will continue to strive for the region's security, freedom and democratic progress and will actively contribute to the joint activities in the fight against terrorism and other threats globally.

President Ivanov thanked for the support that the United States gives to the Republic of Macedonia in promoting defense and security reforms both in terms of financial as well as practical and technical support through participation in joint trainings, exercises and missions. President Ivanov expressed satisfaction with the cooperation with the Vermont National Guard.

"Although we are not in NATO, our army is NATO compatible, and we are grateful to the United States for this. It is our investment to the future. We must be prepared for new threats and new challenges", President Ivanov said at the meeting with the US Defense Secretary.

The Macedonian President said that the Army of the Republic of Macedonia with its professionalism and highly ranked combat readiness is a proven NATO partner and continuously contributes to the international peace missions of the Alliance.

The intensification and improvement of the overall bilateral relations with the United States, President Ivanov added, are of long-term interest for the Republic of Macedonia.

The two interlocutors exchanged views on the challenges and expectations for the future of the region of Southeast Europe.

PRM_Mogerini1
Meeting with Ms. Federica Mogherini, EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and EC Vice-President
Thursday, 13 September 2018 15:57
 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End
Page 8 of 174