Press Release
Kosovo_akreditivi_novo
Предавање на акредитивните писма од страна на новоименуваните амбасадори на Република Косово и на Република Бугарија во Република Македонија
Thursday, 13 December 2018 00:00
There are no translations available.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, ги прими акредитивните писма на новоименуваните амбасадори на Република Косово и на Република Бугарија во Република Македонија.

На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Косово, Н.Е. г. Ѓерѓ Дедај, претседателот Иванов рече дека Република Македонија, во духот на добрососедството, е подготвена за посветена и суштинска соработка со сите соседни земји, вклучително и со Република Косово, и изрази очекување за продолжување на дијалогот по билатерални прашања од заемен интерес, како и за соработка во рамките на регионалните и други организации и иницијативи.

„Од друга страна, свесен сум и за потенцијалните предизвици и преостанатите отворени прашања кои би можеле да имаат дестабилизирачко влијание во нашиот регион. Затоа верувам дека е неопходна координација, искрен пристап и заедничко дејствување во справувањето со билатерални, регионални и меѓународни предизвици", истакна во обраќањето претседателот Иванов.

Во однос на регионалната соработка, претседателот Иванов порача дека е потребна целосна фокусираност на инфраструктурните и енергетските поврзувања, на економската соработка, на ефикасно справување со ризиците од катастрофи, како и со предизвиците што ги носат безбедносните прашања и организираниот криминал.

Амбасадорот Дедај искажа уверување дека понатамошната соработка и односите на добрососедство со Република Македонија, ќе бидат главен приоритет високо на политичката агенда на сите косовски институции.

„Ве уверувам г. Претседателе дека продолжувањето на таквите политики базирани на принципите на блиска соработка, слобода и демократија, ќе придонесе за успех и просперитет не само на нашите две земји, туку ќе претставува и значаен историски придонес за мирот и стабилноста на регионот, како единствен начин за надминување на негативното влијание од минатото и ќе ја гарантираат стабилноста и оддржливиот демократски развој на Западен Балкан", посочи во обраќањето амбасадорот Дедај.

Akreditivi_Bugarija_6На средбата со новоименуваниот амбасадор на Република Бугарија, Н.Е. г. Ангел Ангелов, претседателот Иванов истакна дека традиционално добрите пријателски односи и очекуваната заедничка иднина во рамките на европското семејство ги поврзуваат, но и обврзуваат Македонија и Бугарија да ги засилат меѓусебните односи во сите сфери од заеднички интерес.

„Нашите заложби за реализација на заедничките демократски цели се рефлектираат во посветеноста на двете земји за градење добрососедска политика заснована врз принципите на меѓусебна доверба и почитување. Имплементацијата на Договорот за добрососедство, пријателство и соработка, пред сè, насочен кон надминувањето на историските предрасуди, отвора перспективи во постигнувањето на европските вредности, како заеднички придонес кон стабилизацијата и просперитетот на целиот регион. Би сакал и во оваа прилика да го изразам нашиот интерес за продолжување на конструктивниот дијалог за голем број прашања од заемен интерес, како и за продолжување на меѓусебната поддршка и соработка во рамки на меѓународните организации", рече претседателот Иванов.

Амбасадорот Ангелов истакна дека активната и посветената работа за понатамошниот развој на билатералните односи во сите области од заеднички интерес, во духот на добрососедството, пријателството и довербата, како и поддршката за полноправно членство на Република Македонија во ЕУ и НАТО, ќе бидат главната задача за време на неговиот мандат.

„Денес, граѓаните од двете страни на границата имаат пријателски и добрососедски односи кои се развиваат во позитивна насока. Со Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан во 2017 година, Република Бугарија и Република Македонија дадоа позитивен пример на сите држави во регионот за тоа како можат да се изнајдат дипломатски решенија дури и за најсложените отворени прашања што траат со децении. Сепак, има уште многу работа да се направи за целосна имплементација на документот", рече амбасадорот Ангелов.

Претседателот Иванов на двајцата новоименувани амбасадори им посака успех во извршувањето на одговорната дипломатска функција.

PRM_portret
Holiday greetings by President Ivanov on the occasion of the national holiday 8 December – Saint Clement of Ohrid
Saturday, 08 December 2018 09:23
KabinetPRM
Reaction from the Cabinet of the President of the Republic of Macedonia to the press release of SDSM
Friday, 07 December 2018 20:04

The Cabinet of the President of the Republic of Macedonia strongly reacts to the SDSM statement and deems it as a desperate attempt to blame the Secretary General of the Cabinet, Mr. Boris Josifovski of an alleged involvement in the events on 27 April.

We understand the anxiety in SDSM caused by their failure to spin the truth about 27 April and their failure to cover up the disastrous mistakes as well as their own incompetence in running the country, but in order to prevent further speculating and spreading of misinformation, we would like to inform the public that the presence of Boris Josifovski in the VMRO-DPMNE headquarters on 27 April is not an unfamiliar fact.

The Secretary General of the President's Cabinet was summoned to the Primary Public Prosecution Office back in November, last year, and under a full moral and legal liability gave a detailed statement on all of his movements and the contacts he made, and has responded to all of the inquires.

We would like to remind SDSM that Boris Josifovski is a member of VMRO-DPMNE and as a member of that party his presence in the party's headquarters is beyond any dispute. At the same time we would like to point out that presence does not presupposes involvement in specific activities. The presence of Josifovski in the VMRO-DPMNE headquarters on 27 April was due to a planned appointment which had nothing to do with any kind of coordination of any type of activities related to an alleged declaration of state of war or a state of an emergency. After he was called by the President to assemble the Cabinet, Josifovski returned to his workplace.

In accordance with the Constitution of the Republic of Macedonia, the freedom of movement is a guaranteed human right, unless another reality appeared in the meantime of which we are not aware of.

 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End
Page 4 of 174