News
zdruzenie_egejci
Reception for a delegation of the Association of Macedonians from the Aegean part of Macedonia – “Macedon”
Thursday, 28 June 2018 14:25
inzinjerski_prsten_13
Претседателот Иванов го додели признанието „Инженерски прстен 2018“ на најдобрите дипломирани студенти од техничките факултети
Friday, 22 June 2018 18:44
There are no translations available.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, на свеченост одржана во Вилата Билјана во Охрид, го додели признанието „Инженерски прстен 2018" на најуспешните дипломирани студенти од техничките факултети.

По повод 15 годишниот јубилеј, Инженерска институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, на претседателот Иванов, му додели признание за континуирана поддршка на манифестацијата „Инженерски прстен", како значаен сегмент во промовирање на инженерството и инженерските струки во Република Македонија.

Во своето обраќање пред присутните македонскиот претседател истакна дека овие млади научници и инженери се идните градители на напредокот и на благосостојбата на Република Македонија.

- Мора да направиме се, младите научници и инженери да ги заземат своите места во образованието, институциите, компаниите. Тие се столбот на развојот на секое стопанството, бидејќи економскиот раст на државите се темели токму на развојот на високите технологии. И многу повеќе од тоа, бидејќи инженерите од техничките факултети се тие што ја имаат моќта да го менуваат светот и реалноста, рече претседателот Иванов.

Тој нагласи дека му претставува чест што како Претседател на Република Македонија, на јубилејната десетта генерација и оддава признание доделувајќи ги овие инженерски прстени.

- Инженерскиот прстен не е само признаниe, туку е и обврска за вас да му останете верни на вашиот професионален повик. Тоа е повик да нудите решенија, да проектирате, да градите и создавате, да бидете креативни и иновативни, рече претседателот Иванов, охрабрувајќи ги младите да продолжат да ги усовршуваат своите вештини и да ги надградуваат своите знаења.

Според македонскиот претседател, најуспешни држави се оние кои продуцираат вакви високовалитетни кадри и затоа треба да продолжиме да инвестираме во образованието, но и да работиме на подготвеноста на институциите и бизнис секторот да ги препознаат и прифатат младите теленти и да им овозможат натамошен напредок и развој, во Република Македонија.inzinjerski_prsten_27

Проф. д-р Христина Спасевска, претседател на Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија, зборувајќи за значењето и за историјата на манифестацијата, рече дека покровителството од страна на претседателот на државата уште од самиот почеток, го потврдува значењето на оваа иницијатива.

-Сѐ започна пред 15 години, кога група универзитетски професори и професионалци, ентузијасти и членови на Инженерската институција на Македонија си поставија за цел промовирање на инжерските дисциплини кај младите, истакнување на најдобрите и укажување дека само со квалитетни инженери, може да се следат трендовите во науката и новите технологии, што единствено ќе овозможи развој на сопствената земја, рече г-а Спасевска.

Претседателот на Комората на овластени архитекти и овластени инженери, проф. д-р Миле Димитровски, изјави дека добитниците на инжинерскиот прстен доаѓаат од првите пет најдобро рангирани универзитети и од факултети со високи оценки за акредидатцијата и дека истите се пример дека треба да се вложува во себе за што е важно и знаењето и оценките и навременото завршување на започнатото.

Во име на наградените дипломци благодарност упати Александар Ѓерасимовски, потенцирајќи дека Инженерскиот прстен е најпрестижната награда за еден млад и квалитетен инженер, кој е движечката сила во технолошкиот развој во нашето општество.

- Привилегија за нас е членството во Клубот на носители на инженерскиот прстен кој ги обединува добитниците на ова престижно признание и ни овозможува остварување контакти со најдобрите од секоја сфера на инженерството, рече Ѓерасимовски.

Тој додаде дека масивниот развој во сите сфери од техниката бара квалитетен кадар и упати апел до соодветните институции во државата, да создадат услови младите луѓе да останат и да го дадат својот придонес во развојот на нашата татковина.

Традиционалната манифестација „Инженерски прстен" која е во организација на Инженерската институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, а под покровителство на претседателот на Република Македонија, претставува поттик за изучување на инженерството и придонес за формирање на квалитетен инженерски подмладок, компатибилен со развиените земји. Во изминативе петнаесет години ова признание го добиле најдобрите 150 дипломирани студенти кои што ги негуваат инжeнерските дисциплини.

inzinjerski_prsten_30

rucek
President Ivanov meets with the President of the Bulgarian Parliament, Ms. Karayancheva
Thursday, 14 June 2018 18:33
PRM_Bugraija_oficijalna_12
Ivanov - Radev: Bulgaria will continue to support the Euro-Atlantic perspectives of the Republic of Macedonia
Thursday, 14 June 2018 13:55

By signing the Treaty of Friendship, Good Neighborhood and Cooperation, we introduced a new spirit and a new ambience between our two countries. We have shown how two neighboring countries should regulate their relations and close the issues for which there is a different understanding. This is a positive example for other countries in the Balkans, how they should proceed, support and help each other, the Macedonian President, Dr. Gjorge Ivanov, said who is paying an official visit to the Republic of Bulgaria.

At a joint press conference with the Bulgarian President, Rumen Radev, President Ivanov thanked Bulgaria for bringing the region to the agenda of the European Union as chair of the EU Council. The Chairmanship of Bulgaria with the European Union is also a positive signal for the future chairs of the European Union how they should dedicate themselves to our region, President Ivanov said.

The Macedonian President stressed that the Republic of Macedonia is doing everything it can to achieve its strategic goals, but that it is hindered by one of its neighbors.

- I hope that those responsible in Brussels will understand the severity of the situation and will react properly, as they reacted in the past when we had bilateral disputes from the region and found a way to solve them. Positive experiences must be applied to Macedonia, President Ivanov said after the meeting with the Bulgarian President, Rumen Radev.

The Macedonian President expressed hope that the reason will prevail, that through dialogue, a mutually acceptable solution will be reached, and not a solution that is an ultimatum for Macedonia. The attainment of our strategic goals must not be an alibi for bad and harmful agreements in Macedonia, Ivanov said answering a journalist question.

For the agreement reached between the governments of Macedonia and Greece, President Ivanov reiterated his position that he cannot accept an act that is contrary to the Constitution and the laws.

PRM_Bugraija_oficijalna_23
- I have sworn and made a solemn declaration that I will respect the Constitution of the Republic of Macedonia. I cannot accept an act that is contrary to the Constitution and the laws of the Republic of Macedonia, which is contrary to the consensus built by the state leadership, said the Macedonian President, adding that although it is the President's competence to conclude international agreements, he was excluded from the whole process.

The Bulgarian President noted that Bulgaria is closely monitoring the process of negotiations between Macedonia and Greece and that it will continue to strongly support the European and Euro-Atlantic integration of the Republic of Macedonia.

Asked to comment on the agreement between Macedonia and Greece, the Bulgarian President, Rumen Radev, stressed that with the eventual agreement between the Republic of Macedonia and the Hellenic Republic, the Republic of Bulgaria does not have firm guarantees that the Treaty o Friendship, Good Neighborhood and Cooperation between the Republic of Macedonia and the Republic of Bulgaria,will be in force when there will be the Republic of North Macedonia. According to him, such a treaty puts Bulgaria in a position to demand additional guarantees.

- I am expecting the Bulgarian Government and the Ministry of Foreign Affairs, as an additional guarantee for fulfilling the clauses of our agreement between the Republic of Macedonia and Bulgaria, to write down the contractual provisions in Chapter 35 of the future contractual framework for the negotiations of the Republic of Macedonia for EU membership. And that will mean clear monitoring procedures, President Radev said.

Radev pointed out that the Treaty of good neighborly relations brought a new spirit of friendship and cooperation in the relations between the two countries, as evidenced by the dynamics of their meetings and stressed that the institutions of both countries should commit themselves to fostering cooperation in the economy, trade, education, science and tourism.

President Ivanov, who is paying an official visit to the Republic of Bulgaria at the invitation of the Bulgarian President, Rumen Radev, laid a wreath at the Monument of the Unknown Soldier in Sofia today and met with the President of the National Assembly of the Republic of Bulgaria, Ms. Cveta Karayancheva.

The Macedonian President will visit the Cultural-Information Center of the Republic of Macedonia in Sofia, where a meeting is planned with Macedonian citizens, businessmen and cultural activists living and working in the Republic of Bulgaria

PRM_Bugraija_oficijalna_5

Iftar
President Ivanov hosted an Iftar dinner
Wednesday, 06 June 2018 09:03
ZeniVoEnergetikata
Reception for representatives of the organizing committee of the conference “Women in Energy”
Wednesday, 06 June 2018 08:31
 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End
Page 8 of 193