News
islaa_1
Одбележана 7 - годишнината од формирањето на Иванов Школа за Лидери - Алумни Асоцијација (ИСЛАА)
Wednesday, 16 May 2018 00:00
There are no translations available.

„Ме радува што основните принципи што ги воспоставивме на Школата за млади лидери, меритократија, прагматизам и чесност, вие ги негувате и ги практикувате, им порача претседателот Иванов, на учесниците на Школата на одбележувањето на 7 - годишнината од формирањето на Иванов Школа за Лидери - Алумни Асоцијација (ИСЛАА).

Македонскиот претседател обраќајќи се кон младите, рече дека тие се генерација која преминува од еден во друг милениум, која создава sharing економија и функционира во светот на blockchain, додавајќи дека во такви околности треба да се биде што повеќе поврзан и интерактивен, бидејќи само на тој начин се создаваат повеќе можности и се решаваат предизвици.

„Оваа година настојуваме деветтата по ред Школа за млади лидери да биде посветена на старт-ап филозофијата, за младите луѓе во Македонија да не очекуваат некој друг да им ги создава условите, туку тие самите да ги создаваат условите и да бидат дел од трендовите коишто се случуваат во светот", рече македонскиот претседател.

Потсетувајќи на мотивот за организирање на ваква Школа, кога како професор влегол во политиката, тој истакна дека истата станала бренд и благородна идеја која треба да се негува и да продолжи во иднина. Воедно, изрази благодарност и до поддржувачите на Школата за сето она што го направиле во изминативе години.

islaaЗа време на одбележувањето на 7 - годишнината од формирањето на ИСЛАА, на претседателот Иванов му беше врачена публикацијата од Светскиот форум на бизнис ангели, кој го прогласи за Најдобар лидер којшто инвестира во новите генерации, а проектот Школа за млади лидери беше препознаен како најдобар општествен проект за 2017-та година во Европа.

„Ме радува што сега Светскиот форум на бизнис ангели го препозна тоа што го работиме и ја додели наградата за светско лидерство, која е резултат на сите вас досегашни учесници и на сите ваши залагања", рече македонскиот претседател.

На одбележувањето присуствуваа повеќе гости и пријатели на Школата за млади лидери како и претставници на дипломатскиот кор меѓу кои и амбасадорот на САД, г. Џес Бејли, францускиот амбасадор г. Кристијан Тимоние, амбасадорите на Јапонија и на Кина, г-а Кеико Ханеда и г-а Јин Ликсијан, амбасадорот на Швајцарија г-а Сибилe Сутер и амбасадорот на Црна Гора г. Предраг Митровиќ.

Објавен e конкурсот за деветтата по ред Меѓународна обука за млади лидери што ќе се одржи од 20 август до 31 август во Охрид. На конкурсот, што е отворен до 23 мај, може да учествуваат сите млади од Македонија и наши иселеници што живеат во странство. Условите за конкурирање, предвидуваат апликантите да имаат одлично познавање на англиски јазик, да имаат просек, еднаков или поголем од 8,5 на додипломските студии, а работното искуство од минимум една година ќе се смета за предност. Апликацијата, што треба да се достави до Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, треба да содржи биографија, кратко мотивациско писмо, копија од уверение за положени испити, потврда за напреден степен на познавање на англиски јазик и две препораки.

Школата за млади лидери за прв пат беше организирана кон крајот на август 2010 година во Охрид. Во изминатите осум години на школата учествуваа околу 320 млади луѓе со различна академска и професионална определба. Учесниците на досегашните школи се организирани во Алумни асоцијација – ИСЛАА, регистрирана како посебно здружение, кадешто преку организација на семинари, панел дискусии, предавања и учества во младински настани, продолжува развојот на знаењата и вештините на досегашните учесници на школата.
islaa_2

ucenici_natprevar_1
President Ivanov receives award-winning students from “Lazo Trpovski” primary school in an air and space traffic competition in Berlin
Tuesday, 15 May 2018 12:48

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, and his wife, Ms. Maja Ivanova, received today the fourth-grade students from "Lazo Trpovski" primary school from Skopje, who were awarded at the traditional international school competition for air and space traffic 2018 held in Berlin, Germany.

Congratulating them for the won prize for the seventh place in the competition from among 150 participants, President Ivanov wished the young people a lot more team achievements in the future. "All of you who win prizes deserve honor and attention", the Macedonian President said.

The students thanked for the reception and emphasized that they have participated in this international competition several times with three placements in the final, and two years ago they won the tenth place in the same competition.

The project for which the Macedonian students were awarded at the international competition in Berlin is production of an authentic model of a cargo plane from the Airbus fleet: Airbus Beluga, in size 1: 200. The competition is organized by the Federal German Association for Aerospace and Space Industry in Berlin in cooperation with the Federal Ministry of Economy and Energy of Germany, the Federal Ministry of Education and Research of Germany, Lufthansa Technik AD and the EADS concern (which includes the famous manufacturer of Airbus passenger aircrafts).

The award and the certificates were awarded to the students by the Director of the Civil Aviation Agency of the Republic of Macedonia, Mr. Goran Jandreoski.

ucenici_natprevar

Sivas_3
Doctor Honoris Causa for President Ivanov at the Cumhuriyet University in Sivas, Turkey
Friday, 11 May 2018 12:13

The President of the Republic of Macedonia, Gjorge Ivanov, today in Sivas, Turkey, was awarded the title Doctor Honoris Causa by the prestigious Cumhuriyet University.

The award was given to President Ivanov him at a solemn ceremony organized by the rector of the University, Dr. Alim Yildiz, after which the Macedonian President delivered a lecture on the topic "Ataturk and Macedonia".

During his lecture, President Ivanov stressed that this title represents a privilege and honor to him, all the more that it is awarded in Sivas, the city where in 1919 at Ataturk's initiative, the historic and revolutionary congress was held marking the beginning of the struggle for independence and the rule of the citizens of Turkey.

- Ataturk considered that with the Congress in Sivas, the Turkish people took sovereignty in their hands again. He believed that the only way that Turkey would become a modern nation is through a political system in which there will be no division, but a unity of power, concentrated in a single authority that reflects national sovereignty. Therefore, the Grand National Assembly emerged as a body that controled the legislative, executive and judicial powers. As elected President of the Grand Assembly, Ataturk gained tremendous power necessary to make essential reforms in the country, Ivanov said.

Sivas_4The connection between Mustafa Kemal and Macedonia, according to the Macedonian president, is not only geographical. Macedonia, said the President, was the window through which Ataturk met these values, it was the space where his character was defined, where his views were built, where the ideas ripened out of which the Republic of Turkey emerged later.

- Macedonia is not only the place where he was born, but the place where his worldview, his character and his perceptions were formed. Ataturk in Macedonia directly studied the importance of coexistence, learned the Macedonian values, such as the acceptance of others. Later, what he learned in Macedonia, he applied in Turkey. Therefore, the source of his model for thorough reforms is in Bitola, which at the time of his stay was the proud city of consuls in which intelligence, but also the wider population, was exposed to Western, European values. Bitola was the window to Europe, a space from where the advanced ideas entered the Empire, the Macedonian President said in his lecture.

In his lecture, President Ivanov referred to the sources from where Ataturk draws his ideals which he applied in the transformation of Turkey.

-He tore the entire political fabric, turned the monarchy into a republic, reduced the empire to a territory, transformed the religious state into a secular republic, overthrew the Sultan, expelled the Caliph and rejected all ties with the Ottoman Empire. He made one of the greatest cultural, political and socio-economic transformations in modern times. That is how Turkey was born, as a national secular state, said Ivanov.

President Ivanov has received numerous awards from higher education institutions and organizations in the world. The Macedonian President was named Honorary Professor at the Moscow University "Lomonosov" and "Southwest University of Finance and Economics" in Chengdu, PR China. Honorary doctorates have been awarded by the Bulgarian Academy of Sciences in Sofia, the Istanbul University, the Hadzi Bektashi Veli University in Nevsehir, the TOBB University of Economics and Technology in Ankara, the Academy of Public Administration of Azerbaijan in Baku, Christian Demetrius Kantemir University in Bucharest, and was named member of the World Academy of Arts and Sciences and Honorary Protector of the European Academy of Arts and Sciences in Salzburg.

In the framework of his visit to Turkey, President Ivanov had meetings with the Mayor and the Governor of Sivas, and tomorrow in Istanbul, the Macedonian President will attend and address the Global Leadership Forum.
Sivas_1

BB_novosti1
President Ivanov hosts a meeting of the leaders of the participating countries of the Brdo-Brijuni Process
Friday, 27 April 2018 23:50

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, in Skopje hosted a meeting of the leaders of the participating countries of the Brdo-Brijuni Process.

The meeting was attended by the President of the Republic of Albania, Mr. Ilir Meta, the Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Mr. Bakir Izetbegovic, the President of the Republic of Kosovo, Mr. Hashim Thaci, the President of the Republic of Slovenia, Borut Pahor, the President of the Republic of Serbia, Mr. Aleksandar Vucic, the President of the Republic of Croatia, Ms. Kolinda Grabar-Kitarovic and the President of Montenegro, Mr. Filip Vujanovic.

Special guests at the meeting in Skopje were the President of the European Council, Mr. Donald Tusk, and the President of the Government of the Republic of Bulgaria, Mr. Boyko Borisov.

At the press conference following the meeting of the leaders of the Brdo-Brijuni Process countries, President Ivanov said that top strategic goals of the Republic of Macedonia are membership in NATO and the EU and assessed that for a long time the policy of enlargement failed in the case of the country, not because of the principles and criteria of the EU, but because of disrespect of those principles and criteria by one member state.

- As President of the Republic of Macedonia, I call on the Union to allow parallel movement of membership negotiations and overcoming the bilateral difference between Macedonia and Greece, President Ivanov said.

He added that by its very nature, enlargement is a political, not just a technical issue.

- The European Council has the final word, and not the European Commission. The political issue cannot be solved only by a technical approach; it requires courage, determination and creativity from the Union. There is no better example of this than Slovenia and Croatia, which, with the help of the European Union, managed to find a way for parallel negotiations. Thanks to this European approach, Slovenia and Croatia today are leaders of the Brdo-Brijuni Process, President Ivanov said.

The European Council President, Donald Tusk, stressed that the region needs more positive examples, such as the Treaty of good neighborly relations between Macedonia and Bulgaria, the agreement between Pristina and Montenegro.

- Perhaps, the history of the Balkans, which resembles a horror film that never ends, still has a happy ending. What happened with North and South Korea shows that the impossible becomes possible, Tusk said.

He noted that during his tour of the Western Balkans he gave a clear message that EU member states are firmly committed to the European perspective of the region.

- You can count on us, it is not just empty words, it is a fact, Tusk said.

BB_novosti2

The Bulgarian Prime Minister Borisov voiced hope that Macedonia and Greece will soon resolve the name dispute and that there is a historic opportunity for that now. And he made a parallel with North and South Korea, noting that when these two countries managed to reach an agreement, the countries of the region would certainly be able to overcome the differences.

The Croatian President Grabar-Kitarovic welcomed the decision recommending the start of negotiations with Macedonia and Albania and stressed that Zagreb will do everything possible to speed up this process for the two countries.

- Croatia strongly supports the enlargement policy, which is based on the principle of individual merits, which is based on strict rules and valuation, President Grabar-Kitarovic said.

The Slovenian President Pahor said that the EC's decision to support again the reforms in the countries of the region so that they become part of the Union is of great importance.

- Based on my political experience, it is clear that Brussels cannot do everything if the leaders of the countries fail to do it themselves. I am convinced that with good political will all problems can be solved and I see the future with optimism, Pahor said.

The leaders in the conclusions, among others, welcomed the messages and concrete proposals of the EU's Western Balkans Strategy and the confirmation of a credible expansion and strengthening of the EU engagement with the region. They particularly welcomed the upcoming EU-Western Balkans summit, to be held in Sofia, as a concrete expression of the renewed EU approach to the region.

- We encourage the resolution of open issues and disputes in the spirit of good neighborly relations and in accordance with international law, reverting to the means of peaceful settlement, primarily to permanent international courts and tribunals, as well as arbitration, the leaders said.

The focus of this year's Meeting of the Leaders of the participating countries in the Brdo-Brijuni Process in Skopje is the need to improve the interconnection in political, economic, infrastructural and security terms, in the context of the new EU strategy for the Western Balkans.

Within the Brdo-Brijuni Process, for the first time upon the initiative of the Republic of Macedonia, a meeting of the Directors of the Intelligence Agencies of the participating countries will be held to discuss the security connectivity as a segment of the regional cooperation.

The Meeting of the Leaders of the participating countries in the Brdo-Brijuni Process will be held next year in Albania.

BB_novosti3

Prm_Ivanov_Kolinda_Grabar
Иванов-Китаровиќ: Билатералните прашања да се решаваат паралелно со евроинтеграцијата
Thursday, 26 April 2018 13:52
There are no translations available.
PRM_Kitarovik_01Република Македонија и Република Хрватска имаат исклучително добри пријателски односи без никакви отворени прашања. Хрватска е голем поддржувач на Македонија на нејзиниот пат кон ЕУ и НАТО и ќе направи се да го заврши  што побрзо. Отворените прашања со други земји не смеат да се пречка на тој пат. Тие може и мора да се решаваат паралелно со одржување на преговори за членство во ЕУ. Ова е заедничката оценка на претседателите на Република Македонија и Република Хрватска д-р Ѓорге Иванов и г-ѓа Колинда Грабар Китаровиќ, дадена по нивната средба во Скопје.

„Ја поздравуваме порепораката на Европската Комисија за отворање на претпристапни преговори за членство на Република Македонија во Европската Унија, и Република Хрватска ќе направи се што е во нејзина моќ до јуни да се донесе одлука за датум за почеток на преговорите, рече г-ѓа Грабар Китаровиќ на прес-конференцијата по средбата.

Потенцира дека Република Хрватска ќе продолжи да ја поддржува Република Македонија во Советот на ЕУ да се донесе одлука за отпочнување на преговорите, како што рече, како во домените на отворената дипломатија, така и зад затворени врати, преку создавање коалиција на држави кои сметаат дека Македонија треба ги почне преговорите, преку планирање заеднички активности, аргументација и разговор со оние држави кои со тоа не се согласуваат.

Претседателот на Република Хрватска смета дека отворените билатерални прашања не само што можат туку мора да се решаваат паралелно со евроинтеграцијата.

„Мислам дека треба да се покаже зрелост и подготвеност на дијалог со меѓусебно почитување и почитување на меѓународното право и решението за проблемот двете земји да го најдат сами без наметнување решение од страна", рече г-ѓа Грабар-Китаровиќ.

PRM_Kitarovik_04Хрватскиот претседател смета дека процесот на проширување треба да продолжи и оти со застојот се создава опасен вакуум кој ќе го исполнат трети страни на кои не им е од интерес напредокот на државите на патот за членство во ЕУ и НАТО, нешто за што, рече, е свесна и самата Унија.

Според претседателот Иванов, за поздравување е конструктивниот став на Република Хрватска дека билатералните спорови не треба да бидат пречка кон евроатлантскиот пат.

„Во нашиот регион постои позитивно искуство на паралелно движење на преговарањето и наоѓање заедничко решение за отворено прашање. Тоа е примерот меѓу Република Хрватска и Република Словенија, кој може да се примени во случајот со Република Македонија, истакна македонскиот претседател.

Претседателот Иванов истакна дека на средбата со хрватскиот претседател г-ѓа Грабар-Китаровиќ, беа разменети мислења за можностите за соработка и во други сфери од заеднички интерес.

Двајцата соговорници се согласија дека има неискористен потенцијал за продлабочување на економската соработка меѓу двете држави и оти треба да се работи на нивно унапредување.

„Заедничка цел е Република Хрватска во следните години да биде меѓу петте најголеми трговски партнери на Република Македонија, преку заемен и конкретен придонес, рече Иванов, потенцирајќи и дека значаен аспект во пријателските односи меѓу двете земји се македонската заедница во Република Хрватска и хрватската заедница во Република Македонија.

PRM_Kitarovik_02

Priem_Studenti__i_Menadjeri_01
Reception for the participants in the project “A day with Macedonian leading CEOs”
Wednesday, 25 April 2018 13:13

The President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, hosted today a reception for undergraduate, postgraduate and doctoral studies students who, within the frames of the project "A day with Macedonian Leading CEOs", were selected to spend a working day with managers of successful companies in Republic of Macedonia. The project is implemented under the auspices of the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, organized by the Council of Foreign Investors at the Economic Chamber of Macedonia.

The program is to be implemented in the period from May to August 2018, and among the successful managers to implement the training are Stefan Peter from EVN Macedonia, Ilina Jakimovska from "Comfy Angel", Wolfgang Maringer from "Arcelor Mittal", Vladimir Kosijerod from "Brewery Skopje"and Avram Stojcevski from "Van Hool".

The Chairman of the Board of EVN Macedonia, Mr. Stefan Peter, expressed expectation for full motivation and involvement of the students by asking all possible questions, which would also be a challenge for the managers.

"This is an incredible program that is being implemented for the first time in Macedonia. The goal is that our domestic students do not have to go outside the country to learn different managerial skills and gain experience, but can stay at home in Macedonia and learn from the CEOs coming from abroad", Mr. Peter said.

Some of the selected participants expressed their satisfaction that they will be part of the project, which will give them a direct opportunity to gain new experiences and thus receive answers to some questions in the areas of their interest.

This is a great benefit; first of all I see myself here, in Macedonia, it is motivating when we get immediately acquainted with the work of people who have a great contribution here, Marija Andonova said.

I can say that the School for Young Leaders I participated in in 2015 was the reason and motive to get to the position I am now. This project would have been of great importance to me, because I could improve my skills, be better in my profession and the position I am at now, said Vanesa Vasilevska.

Main goal of the project is for the selected students to be directly acquainted with the working day of a top manager, to penetrate into the processes of running a company, to gain new knowledge, practical experiences and skills that will contribute to the development of their entrepreneurial spirit.
Priem_Studenti__i_Menadjeri_02

 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End
Page 6 of 189