News
1._Pavel_Filip_2
Претседателот Иванов на средби со премиерот и со претседателот на Парламентот на Молдавија
Wednesday, 18 July 2018 13:15
There are no translations available.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во рамки на официјалната посета на Република Молдавија, денеска оствари средба со молдавскиот премиер, г. Павел Филип и со Претседателот на Парламентот на Република Молдавија, г. Андриан Канду.

На средбата со премиерот на Република Молдавија, г. Павел Филип, беа поздравени пријателските односи меѓу двете земји и беше изразен интерес за интензивирање на севкупната билатерална соработка. Претседателот Иванов и молдавскиот премиер ги разгледаа можностите за зголемување на економската соработка, преку искористување на постоечките потенцијали и унапредување на договорната рамка меѓу двете држави.

Претседателот Иванов истакна дека Република Македонија ги подржува европските перспективи на Република Молдавија и имплементацијата на Спогодбата меѓу Република Молдавија и ЕУ, која вклучува одредби за сеопфатен договор за слободна трговија. Македонскиот претседател изрази отвореност за размена на искуства во однос на Европската унија и подготвеност за меѓусебна помош. На средбата беа разменети мислења и за сличните предизвици во однос на Европската унија со кои се соочуваат Република Македонија и Република Молдавија како две мали држави.

Двајцата соговорници ја поздравија досегашната соработка во областа на внатрешните работи, правосудството, здравството, образованието и науката, културата, земјоделството, транспортот и врските, трудовата и социјалната политика и локалната самоуправа и ги охрабрија институциите во насока на иницирање на нови содржини и реализирање на заеднички проекти.

2._Andrian_Candu_1На средбата со претседателот на Парламентот на Република Молдавија, г. Андриан Канду, претседателот Иванов изрази надеж дека во иднина ќе следи засилена соработка меѓу институциите на двете земји во функција на збогатување на содржините на соработка на билатерален, регионален и мултилатерален план.

Двајцата соговорници разменија мислења за актуелните политички случувања во Република Македонија и Република Молдавија и за предизвиците со кои се соочува регионот на Југоисточна Европа. Заедничка констатација беше дека мирот, стабилноста и безбедноста на регионот се од клучно значење за целиот европски континент. За таа цел е неопходно јакнење на регионалната соработка и јакнење на меѓусебната доверба и поддршка, порача на средбата претседателот Иванов.

Претседателот Иванов истакна дека стратешки цели на Република Македонија се Европската унија и НАТО. Во однос на европските перспективи на Молдавија, претседателот Иванов го реафирмираше интересот и политичката волја на Република Македонија за споделување на европските искуства и текот на реформските процеси со Молдавија.

Претседателот на молдавскиот парламент ја поздрави определбата на Република Македонија за овозможувањето на одлична бизнис клима за странски инвестиции. Посочи дека неговата земја се стреми кон создавање на институционална доверба и реформи во правосудниот систем. Во таа насока, претседателот на молдавскиот парламент ја истакна потребата од размена на искуства меѓу парламентите на двете земји, а со цел зголемување на билатералната размена.

Молдавија од 1994 година е дел од партнерската програма на НАТО, а во 2014 година Република Молдавија и ЕУ склучија Договор за асоцијација, со одредби на сеопфатен Договор за слободна трговија.

Во рамки на официјалната посета на Република Молдавија, претседателот Иванов денеска оствари средба и со Митрополитот Кишињевски и на цела Молдавија Владимир Кантарјан.

Ова е прва официјална посета на македонскиот претседател на Република Молдавија. Вчера во Кишињев претседателот Иванов оствари средба со претседателот на Молдавија, г. Игор Додон.

3._Metropolitan_Vladimir_2

moldavija_precek_19
Иванов-Додон: Македонија и Молдавија да ја интензивираат економската соработка
Tuesday, 17 July 2018 14:06
There are no translations available.

Македонија и Молдавија се две пријателски земји, меѓу кои постојат потенцијали за соработка, кои за жал не се доволно искористени. Потребно е интензивирање на политичкиот дијалог и на соработката меѓу институциите од двете земји, со цел зголемување на економската соработка и трговската размена, е пораката што ја упатија Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов и Претседателот на Република Молдавија, г. Игор Додон, по нивната денешна средба во Кишињев.

„Во овој контекст, особено ме радува што Молдавија ја поддржува нашата иницијатива за склучување на договор за економска соработка, за пренесување на нашите искуства од областа на привлекување на странски инвестиции и ме радува што ова наше искуство може да го споделиме затоа што очигледно е дека на Молдавија и требаат и другите искуства во оваа сфера", рече претседателот Иванов, кој престојува во дводневна официјална посета на Молдавија.

„Нашата трговска размена е навистина симболична, но со затворањето на правната рамка и потпишувањето на договорите кои се неопходни, се надеваме дека ќе изнајдеме можност да ја подигнеме трговската размена, затоа што имаме слично производство, особено во производството на вино и на храна, и можеме заедно да настапуваме на трети пазари, односно да поттикнеме што поголема размена меѓу нашите сродни економии", рече претседателот Иванов.

Според молдавскиот претседател Додон, постои неискористен потенцијал во однос на економската соработка меѓу двете земји, и понуди чекори што, според него, треба да бидат направени во блиска иднина.

„Најпрво да биде создадена меѓувладината комисија за економска соработка. Вообичаено тој механизам дава дополнителна мотивација за решавање на различни проблеми во трговската област. Второ потребно е да се потпишат дополнителни договори особено она што го споменав, околу заемната заштита на инвестиции. Молдавија може да биде интересна земја за западни инвеститори, коишто ќе ги продаваат нивните производи, меѓутоа треба да постои сигурност за инвестиции. И трето да се зајакне соработката и дијалогот помеѓу бизнис заедницата, а тоа го спомена и господинот претседател. Се на се се сведува на добра соработка меѓу коморите за трговија и индустрија. Доколку го направиме првиот и вториот чекор мислам дека третиот ќе биде многу поедноставно да се реализира", рече молдавскиот претседател Додон.

За време на официјалната посета на Молдавија, претседателот Иванов ќе оствари средба со Премиерот на Република Молдавија, г. Павел Филип и со претседателот на Парламентот на Република Молдавија, г. Андриан Канду.

MD_1

Ohridsko_leto_ucesnici_01
Средба на претседателот Иванов со организаторите и уметниците кои ќе го отворат фестивалот „Охридско лето“
Wednesday, 11 July 2018 17:31
There are no translations available.

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска во „Вила Билјана" во Охрид, ги прими светски познатата оперска дива Елена Мошуц, тенорот Калин Братеску и диригентот Николае Молдовану, кои во придружба на оркестарот на Македонска филхармонија, ќе настапат на отворањето на 58. издание на „Охридско лето" како и организаторите на фестивалот.

Во пресрет на утрешното отворање на „Охридско лето", македонскиот претседател изрази задоволство од годинешната богата програма, истакнувајќи дека овој престижен македонски фестивал континуирано дава придонес за промовирање на македонската култура, музика и уметност во светот и истовремено, најзначајните светски музички достигнувања ги носи пред македонската публика.

Претседателот Иванов го поздрави учеството на врвните музички уметници од Романија, оперската пејачка, Елена Мошуц, тенорот Калин Братеску и диригентот Николае Молдовану, и им посака успешен настап на утрешното отворање на фестивалот.

Македонскиот претседател посочи дека Охрид, како место со долга духовна и културна традиција, преку фестивалот „Охридско лето" уште повеќе ја збогатува туристичката понуда на градот.

Заблагодарувајќи се за средбата со македонскиот претседател, музичките уметници изразија задоволство за поканата и од престојот во Македонија, како и за можноста да настапат на овој популарен фестивал во Европа.

На средбата, организаторите на фестивалот го информираа претседателот Иванов за текот на активностите и за годинешната програма на фестивалот „Охридско Лето", во кој се содржани над 45 настапи на домашни и странски уметници, меѓу кои над 35 музички настапи, 8 театарски претстави и неколку уметнички изложби.

Република Македонија и Охрид до 20-ти август ќе бидат домаќини на над 800 врвни уметници, изведувачи и автори од 27 земји од целиот свет, и тоа од Велика Британија, Канада, Русија, Шпанија, Италија Романија, Франција, Полска и други.

Манифестацијата „Охридско лето" традиционално се одржува под покровителство на Претседателот на Република Македонија.
ohridsko_leto_ucesnici_02


ankara1
President Ivanov at the inauguration of the Turkish President, Recep Tayyip Erdogan
Monday, 09 July 2018 21:06
Slovacka1
President Ivanov at the manifestation “Days of Sts. Cyril and Methodius” in Slovakia
Thursday, 05 July 2018 18:45

Nations without literacy have irrevocably disappeared in history. Thanks to the saints Cyril and Methodius, the Macedonian and the Slovak people not only survived, but, with their worldview, uniqueness and identity, enrich the European cultural space. Today, I speak my native Macedonian language just as you speak your Slovak language thanks to the saints Cyril and Methodius, the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, said at the traditional manifestation "Days of St. Cyril and Methodius" held in Terchova, the Slovak Republic.

The Day of the Slavic Enlighteners, Saints Cyril and Methodius, - July 5th, the Slovak Republic celebrates it as a national holiday.
The annual manifestation "Days of Sts. Cyril and Methodius", which includes several cultural, historical and spiritual events, is dedicated to the 10th anniversary of the founding of the Diocese of Zilina, whose protectors are Sts. Cyril and Methodius.

Speaking about the holy brothers, the Macedonian President pointed out that they are not only Slavic apostles, but also patrons of Europe, without whmh Europe would be spiritually, culturally and civilization deprived.

- 12 centuries ago, on the basis of the Old Slavic speech from Macedonia, they compiled the alphabet called Glagolitic. With the Glagolitic, they transformed the Old Slavic language into the first written language of the Slavic countries. And then, with that written language, they managed to liberate the enormous spiritual, intellectual, cultural and creative potential of the Slavic peoples, President Ivanov said in his address.

President Ivanov stressed that the holy brothers Cyril and Methodius left a communication code that connects not only generations, but also whole nations and states.

- It is the code we use to continue to build and promote the excellent bilateral relations between the Republic of Macedonia and the Slovak Republic, as it befits friendly countries and peoples, said the Macedonian President.

Within the framework of the manifestation, President Ivanov also attended a solemn liturgy at the Cathedral of Sts. Cyril and Methodius - Brdo Oravcove, which is the largest temple in the Slovak Republic dedicated to the Slavic Enlighteners. Moreover, President Ivanov was given recognition by the municipality of Terhova. Terhova in Zilina is the place where, in the ancient Great Moravia, Saints Cyril and Methodius performed their fourth educational mission.

During his stay in the Slovak Republic, President Ivanov had meetings with the Mayor of the Municipality of Terhova, Mr. Jozef Davidik, the President of the Zilina self-governing region, Ms. Erika Jurinova, and the Bishop of Nitra, Monsignor William Judek.

Slovacka2

 
Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End
Page 1 of 187